Πλούσιες καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Απανταχού Καστανιτσιωτών (pics)

Τετ, 23/08/2023 - 20:25
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ολοκληρώθηκαν οι πολυήμερες και πλούσιες καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Απανταχού Καστανιτσιωτών  που ήταν αφιερωμένες στο νερό, μιας και ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα έναν αγώνα να πείσει τους αρμόδιους φορείς πως το χωριό κινδυνεύει  από την μείωση του νερού των πηγών του πόσιμου νερού και αυτήν την στιγμή υποστηρίζεται από το νερό πηγής οριακά κατάλληλου. Σκοπός αυτού του αγώνα είναι να πραγματοποιηθεί το έργο μεταφοράς νερού πηγής  με ένδειξη καταλληλότητας προς πόσιμο αλλά και μεγάλης ποσότητας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την 1η Αυγούστου με την πραγματοποίηση της εναρκτήριας εκδήλωσης του δεύτερου Φεστιβάλ Τσακωνιάς που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Βορ. Κυνουρίας με το χωριό μας.  Στο πάνελ των ομιλητών ο κ. Γ. Πήλιουρας με θέμα ομιλίας <<Οι Τσάκωνες κατά την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο, η κα Γ. Σταθοπούλου με θέμα  ομιλίας «Ποιος Τσακώνικος; Λόγοι και μορφές του τσακώνικου χορού στον Πραστό» και η κα Μ. Παρασκευά μεθέμα ομιλίας  «Η υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά/παράδοση της Τσακωνιάς». Πλήθος πατριωτών, φίλων και τσακώνων συντοπιτών παρακολούθησαν την εξαιρετική εκδήλωση η οποία έκλεισε με ένα πλούσιο μπουφέ κερασμάτων . Ο Σύλλογός μας ευχαριστεί θερμά τον Δήμο Βορ. Κυνουρίας για την συνεργασία , τους ομιλιτές, όσους έκαναν παρεμβάσεις, καθώς και όσους παραβρέθηκαν .

Το βράδυ της Παρασκευής4 Αυγούστουήταν αφιερωμένο στην διασκέδαση της νεολαίας μας που  οργάνωσε και ξεφάντωσε σεπάρτυ με τίτλο «RumForestRum” υπό τους ήχους νεανικών μουσικών ακουσμάτων κάτω από την έναστρη νύκτα και το ειδυλλιακό χώρο της πλατείας Σωτ. Κουρούνη και δίπλα στα κρυστάλλινα νερά της πηγής της Μάνας.

Το χωριό μας γιόρτασε τον Πολυούχο του και το Σάββατο 5 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μέγας εσπερινός με περιφορά της εικόνας , ενώ ακολούθησε μουσική βραδιά στην κεντρική πλατεία προσφορά των καταστημάτων της και την επομένη το πρωί 6 Αυγούστουπραγματοποιήθηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία . Πολλές ευχές σε εορτάζοντες και εορτάζουσες που τους έχουμε μπόλικους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου και ενημέρωση από τον Τοπικό Πρόεδρο.

Και επειδή αγαπάμε Καστάνιτσα αλλά αγαπάμε και Πάρνωνα, φύση, και άρωμα ελάτης,  στις 7 Αυγούστου πραγματοποιήσαμε πεζοπορία, παιχνίδια στη φύση και πικ-νικ στα 1.490 μέτρα υψόμετρο με την συμμετοχή παιδιών και γονέων που παραθέριζαν στο χωριό μας.

Αλλά εκδηλώσεις για τον Σύλλογό μας δεν είναι μόνο η διασκέδαση και το παιχνίδι αλλά και η ενημέρωση και πληροφόρηση για σημαντικά θέματα. Έτσι το ίδιο απόγευμα ο συμπατριώτης μας ΤίμοςΔαγρές , Δ/ντής Κλινικής Γυναικολογικής Ογκολογίας του ΙΑΣΩ  , μας μίλησε για την «Διάγνωση, θεραπεία και πρόληψη στην γυναικολογική ογκολογία» στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα παρουσιάσεων του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης ενώ μετά την ομιλία ακολούθησε ένας άκρως ενδιαφέρον διάλογος με πολλές απορίες, παρεμβάσεις και ερωτήσεις από τις κυρίες που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία. Ευχαριστούμε θερμά το κ. Δαγρέ για την ανταπόκρισή του στο κάλεσμα μας να μιλήσει για το θέμα. Παράλληλα στην κεντρική πλατεία μας είχαμε παράσταση Καραγκιόζη για τα παιδιά, προσφορά του Δήμου μας τον οποίο και ευχαριστούμε.

Το σκάκι είναι διασκεδαστικό παιχνίδι που προσφέρει άσκηση του μυαλού και βοηθά στην βελτίωση της σκέψης .  Έτσι στις 8 Αυγούστου οργανώσαμε τουρνουά σκακιού με την συμμετοχή παιδιών και γονέων .

Το χωριό μας χαρακτηρίζεται από το λευκό χρώμα αλλά το ταλέντο παιδιών και ενηλίκων στις χρωματιστές πινελιές είναι αδιαμφισβήτητο αφού η συμμετοχή τους στις 9 Αυγούστου γέμισε ασφυκτικά τον χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου όπου φιλοτέχνησαν δεκάδες πίνακες με θέμα το νερό υπό τις οδηγίες της δασκάλας τέχνης Κατερίνας Δελέγκα εντυπωσιάζοντας με το αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε την κα Δελέγκα για την ανταπόκριση της για πολλοστή χρονιά.

Αγαπάμε την φύση του χωριού μας και κάνουμε εξορμήσεις σε αυτήν  αλλά αγαπάμε και τα ζώα που κατοικούν στο καταφύγιο άγριας ζωής το Πάρνωνα .Έτσι  στις 10 Αυγούστου και σε συνεργασία με την Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου και τον Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής (ΑΝΙΜΑ) απελευθερώσαμε 3 άγρια πτηνά τα οποία είχαν περισυλλεγεί  τραυματισμένα και θεραπευτεί .

Ακολουθώντας το γνωμικό των προγόνων μας «νους υγιής εν σώματι υγιεί» οργανώσαμε το απόγευματης ίδιας μέρας, τις καθιερωμένες αθλοπαιδιές «Γιώργος Παυλίδης» με την συμμετοχή κάθε λιλιπούτιας ύπαρξης του χωριού μας που ξεσήκωσαν με τις φωνούλες τους και τα σκέρτσα τους  και διασκέδασαν όσους τα παρακολούθησαν.Ακολούθησε μια ….καλλιτεχνική βραδιά ανάδειξης ταλέντων καλλιφωνίας με «βραδιά καραόκεκαι hotdog»για μικρούς και μεγάλους, όπου και σε αυτήν την τέχνη απολείφτηκαν ταλεντάκια.

Μπορεί οι βραδιές διασκέδασης και παρεϊστικου ξεφαντώματος να μας κρατούσαν μέχρι αργά στην πλατεία, στις 11 Αυγούστου σηκωθήκαμε νωρίς-νωρίς , πήραμε κουρελούδες και στρωματάκιακαι βρεθήκαμε στη σιγαλιά του καταπράσινου και δροσερού τοπίου όπου βελτιώσαμε την ευεξία του μυαλού και του σώματος μας, κάνοντας γιόγκα υπό τις οδηγίες της δασκάλας ΓιώταςΓαρδίκα με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και ενηλίκων.  Ευχαριστούμε την κα Περδίκη για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.

Ο αθλητισμός και η άσκηση συνεχίστηκε το ίδιο απόγευμα στο αθλητικό κέντρο «Φώτης Νέστορας» με ένα φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ομάδων παιδιών του  χωριού μας, ενώ στην λήξη όλοι αγκαλιά έβγαλαν αναμνηστικές φωτογραφίες.

Η διασκέδαση και τα γέλια συνεχίστηκαν την επομένη 12 Αυγούστου στο ίδιο χώρο, με παιχνίδια δεξιοτήτων και ανταγωνισμού (τύπου survivor) και έκλεισε με  ……. πόλεμο  χρωματιστής σκόνης χρωματίζοντας πολύχρωμα τις παιδικές φατσούλες και κάνοντας τους γονείς και πάλι παιδιά.

Και έφτασε η μεγάλη γιορτή του Ανταμώματος των χωριών της Συμπολιτείας του Πάρνωνα που στις 13 Αυγούστου. Για φέτος την σκυτάλη είχε η Καστάνιτσα .  Έχοντας κάνει έναρξη τον Φεβρουάριο με το χειμερινό αντάμωμα (κοινή χοροεσπερίδα) στο Άστρος , το καλοκαιρινό αντάμωμα είχε θέμα «Όλη η φύσις των υδάτων..» και ήταν αφιερωμένο στην ιστορία των πηγών και  γενικά των νερών των 4 χωριών. Στην εκδήλωση ακούστηκαν περιγραφές, ιστορίες, αναφορές, έθιμα, συνήθειες που είχαν σχέση με τα νερά του κάθε χωριού από τους αντίστοιχούς ομιλητές τους  με παράλληλο προβολή φωτογραφιών.  Η εκδήλωση εμπλουτίστηκε με παραδοσιακά τραγούδια του νερού από καλλίφωνες κυρίες του χωριού μας, καθώς και διασκεδαστικά σκετσάκια από παιδιά του χωριού μας με αναφορά σε παλιές συνήθειες  χρήσης του νερού. Έκλεισε με έναν πλούσιο και ιδιαίτερα εντυπωσιακό μπουφέ-κέρασμα στους συμμετέχοντες με εδέσματα δια χειρός των νοικοκυρών του χωριού οι οποίες ομολογουμένως έβαλαν   όλη τους την μαεστρία. Ευχαριστούμε τα γειτονικά χωριά της συμπολιτείας για την συμμετοχή τους και όλους τους πατριώτες , φίλους και συντοπίτες για την παρουσία τους.

Και φτάσαμε στο Πάσχα του καλοκαιριού , στην μεγάλη γιορτή της Παναγιάς μας  . Περπατήσαμε μέχρι το εξωκλήσι μας για να ανάψουμε κερί στην Χάρη Της την παραμονή 14 Αυγούστουκαι επιστρέφοντας αργότερα παρακολουθήσαμε και καταχειροκροτήσαμε με μεγάλο ενθουσιασμό τους λιλιπούτιους φίλους μας και παιδιά σχολικής ηλικίας σε μια υπέροχη παράσταση με θέμα «Ο κύκλος του νερού» .Τα παιδιά συμμετείχαν με τον τρόπο τους  , τα ποιήματά και τους και τα θεατρικά τους,  στον αγώνα μας για την μεταφορά του νερού  της πηγής Κοντολινάς στο δίκτυο ύδρευσης και τόνισαν σε όσους παρακολουθούσαν την ανάγκη προστασίας αυτού του αγαθού σε ένα μέλλον με έντονη την παρουσία της λειψυδρίας και της κλιματικής αλλαγής.

Το 15άυγουστο όλη η Ελλάδα γιορτάζει και όλοι γυρίζουν στον τόποτους και στα πατρικά τους κατά κύριο λόγο. Έτσι και το χωριό μας γέμισε κόσμο με ανοιχτά και φωτεινά σπίτια σε κάθε γειτονιά. Η πλατεία και τα καταστήματα κατάμεστα και ευχές ακούγονταν από παντού.

Στις 16 Αυγούστου άρχισαν οι πρώτες ενδείξεις αναχωρήσεων των εκδρομέων αλλά οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την αφήγηση παραμυθιών  από όλο τον κόσμο,  από την  Γλωσσολόγο, Κοινωνική Ανθρωπολόγο και αφηγήτρια Μαρία Βραχιονίδου , με θέμα «Οι σταγόνες ταξιδεύουν», την οποία παρακολούθησαν τα παιδιά με ενδιαφέρον και έντονη συμμετοχή.  Ευχαριστούμε την κα Βραχιονίδου για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας.

Και κλείσαμε τις φετινές εκδηλώσει με μια μονοήμερη εκδρομή στην όμορφη Λακωνική Μάνη, έτσι για να αλλάξουμε παραστάσεις  και να πάρουμε θαλασσινής αρμύρας  και λίγο ιώδιο. Στις 17 Αυγούστουγίναμε μια μεγάλη παρέα, γεμίσαμε ένα πούλμαν,  και απολαύσαμε τους  μεγαλεπήβολους πέτρινους πύργους της, τα γαλανά νερά της και την μανιάτικη γαστρονομία.  Η συμμετοχή ήταν μεγάλη από παιδιά και ενήλικες πατριώτες μας .

Ευχαριστούμε θερμά όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο στην οργάνωση και την επιτυχία των φετινών μας  εκδηλώσεων , όσους βρέθηκαν κοντά μας,  συμμετείχαν και τις απόλαυσαν , τον Δήμο και την Τοπική Κονότητα για την συν εργασία. Ευχόμαστε και του χρόνου να είμαστε όλοι υγιείς και δυνατοί να ξανανταμώσουμε και να απολαύσουμε τις διακοπές μας στο αγαπημένο μας χωριό και σίγουρα με ένα εξίσου πλούσιο κι ευχάριστο πρόγραμμα εκδηλώσεων. 

Κυρίως όμως ελπίζουμε αυτό το Δελτίο Τύπου καθώς και την πληθώρα φωτογραφικού υλικού όπου απεικονίζονται δεκάδες παιδικές και νεανικές φατσούλες  που λατρεύουν  το χωριό μας, κάθε καλοκαίρι δίνουν ραντεβού εκεί και αδημονούν πότε θα έρθει η στιγμή που θα συναντηθούν με τα φιλαράκια τους και θα περάσουν αξέχαστες στιγμές χάρη σε όλα αυτά που οργανώνονται αλλά και χάρη στον δικό τους τρόπο διασκέδασης και χαλάρωσης , να τα δουν οι αρμόδιοι και έτσι να κατανοήσουν για ποιο λόγω επιμένουμε στο αίτημά μας για την μεταφορά του νερού από τον χόχλο της Κοντολινάς στην δεξαμενή ύδρευσης.  Για να έχει αύριο αυτή η νέα γενιά ένα σωστά υδρευόμενο χωριό που και αυτή θα παραδώσει στα παιδιά της, και αυτό το χωριό θα εξακολουθεί να υποδέχεται και να φιλοξενεί όλον αυτό τον κόσμο όχι μόνο εκ καταγωγής αλλά και τους επισκέπτες μας μιας και πέραν των υπαρχόντων ξενώνων έπεται και η λειτουργία νέων και να μην γίνει η επερχόμενη λειψυδρία η αιτία  ερημοποίησης  του πανέμορφου αυτού τόπου .  Καλό αποκαλόκαιρο.

 

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio