Τέλος χρόνου για το «κούρεμα» στον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους

Σάβ, 02/03/2024 - 08:30
Image

Εκπνέει σήμερα 1η Μαρτίου η προθεσμία για την υποβολή, τροποποίηση ή διόρθωση αιτήσεων και την επιβεβαίωση των απαραίτητων στοιχείων, ως προϋπόθεση για τη χορήγηση μείωσης του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες φυσικών προσώπων. Η μείωση αφορά ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών (σεισμός, πυρκαγιά και πλημμύρα) για το έτος 2024.

Οι αιτήσεις και οι διορθώσεις ή τροποποιήσεις κ.λπ. των δηλώσεων ασφάλισης κατοικίας υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή: Εφαρμογές/ Δημοφιλείς Εφαρμογές/ myPROPERTY/ Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών.

Η επιβεβαίωση των στοιχείων από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις πραγματοποιείται το αργότερο έως 19/3/2024.

Το ύψος της έκπτωσης

Για το έτος 2024 και εφεξής, για τις κατοικίες φυσικών προσώπων που κατά το προηγούμενο έτος έχουν ασφαλιστεί και για τους τρεις κινδύνους, δηλ. σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα προβλέπεται:

μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, εφόσον είναι ασφαλισμένες για όλο το προηγούμενο έτος.

αναλογική μείωση του ΕΝΦΙΑ σε περίπτωση που είναι ασφαλισμένες για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, με ελάχιστη διάρκεια ασφάλισης τριών μηνών.

Επισημαίνεται ότι:

Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας, που ασφαλίζεται με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια, ορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, ειδικά για τον ΕΝΦΙΑ 2024, η αξία αυτή ορίζεται σε 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αυξάνοντας τις κατοικίες που δύνανται να ενταχθούν στη μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2024 σχετικά με ασφαλισμένες κατοικίες που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2023 αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης για τη μείωση ΕΝΦΙΑ μέσω της εφαρμογής. Συνεπώς, πολίτες που τυχόν δεν θα δουν στην εφαρμογή ακίνητα που απέκτησαν το 2023, πρέπει να ελέγξουν εάν υποβλήθηκε γι' αυτά δήλωση Ε9 και να υποβάλουν τη δήλωση αυτή πριν εισέλθουν εκ νέου στην εφαρμογή.

 

Σχόλια επισκεπτών

Έχω δια. Διαμέρισμα στον 4ο όροφο και δεν δικαιούμαι μείωση φόρου γιατί δεν το είχα ασφάλιση για Πλημμύρες έπρεπε δεν το σκέφτηκα ότι θα έφτανε στον 4ο Όροφο εφόσον φταίω εγώ και είμαι βλάκας θα, σας ξαναψηφίσω αλήθεια ποσοι μα**********κες είμαστε?

Με πέταξαν έξω γιατί λέει το ασφαλιστήριο έπρεπε να είναι πλήρες λες και θα μας επέστρεφαν και κάνα σπουδαίο πόσο.
Είστε βλήματα, βάλατε ηλιθιους όρους για να πετάξετε όσους περισσότερους μπορείτε έξω, μας δουλεύετε κανονικά γίδια.
Ελάτε στις εκλογές να τα πούμε ουστ.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio