Μειωμένη κατά 80% η παραγωγή ελιάς στα Κάτω Δολιανά (pics)

Πέμ, 25/01/2024 - 10:55
Image

Τα τελευταία χρόνια το επίπεδο της ελαιοκαλλιέργειας στη Βόρεια Κυνουρία έχει ανέβει σημαντικά και αυτό φαίνεται και στις διακρίσεις που κατακτούν οι παραγωγοί της περιοχής με την όλο και καλύτερη ποιότητα καρπού.

Στα Κάτω Δολιανά μία περιοχή με παράδοση η Γεωργία Ζέρβα – Μπουτσιάνη και ο σύζυγός της Κώστας Μπουτσιάνης παράγουνκατυποποιούν τις βρώσιμες ελιές της ποικιλίας Γίγας Δολιανών με την ετικέτα «Το Δολιανίτικο»

Η ποικιλία αυτή που ευδοκιμεί στο έδαφος του χωριού ξεχωρίζει για τον μεγάλο της καρπό και την τραγανή, σαρκώδη γεύση της.

https://www.arcadiaportal.gr/sites/default/files/field/image/zerva-doliana-24.jpg
Συναντήσαμε την κυρία Ζέρβα στο συσκευαστήριο της στα Κάτω Δολιανά, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στα ελαιόδεντρα και μιλήσαμε μαζί της για την φετινή σοδιά και για τις δοκιμασίες των παραγωγών οι οποίοι προσπαθούν να καλλιεργήσουν έχοντας απέναντί τους την κλιματική αλλαγή και την έλλειψη νερού, που ολοένα και μεγαλώνει.

Η φετινή σοδιά των βρώσιμων ελιών ήταν πάρα πολύ μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως οι πολλές υγρασίες του Μαΐου που επικράτησαν στο στάδιο της ωρίμανσης του καρπού με αποτέλεσμα η παραγωγή να σημειώσει δραματική πτώση της τάξεως του 80%.

Τα δέντρα κατάφεραν να κρατήσουν μόλις το 20% του καρπού με τους παραγωγούς να ελπίζουν σε μία μεγαλύτερη παραγωγή την επόμενη χρονιά.

Ο καρπός ο οποίος έμεινε ήρθε αντιμέτωπος και με τον δάκο, μιας και η δακοκτονία ξεκινάει πολύ αργά τον Ιούλιο, ενώ ιδανικά θα έπρεπε είχε ξεκινήσει αρχές Ιουνίου.

Η ποικιλία ελιές γίγας Δολιανών Αρκαδίας, όπως την ονομάζουν μεγαλώνει στα εδάφη των Κάτω Δολιανών και τυποποιείται εκεί, αφού πρώτα ο καρπός μείνει για 8 μήνες στο βαρέλι για να ξεπικρίσει φυσικά, χωρίς χημικά και συντηρητικά , για να φτάσει στο τραπέζι του καταναλωτή.

Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι τοπική ποικιλία, αλλά παρόμοιες υπάρχουν στην Χαλκιδική και λίγες είναι οι ποσότητες και στην κοντινή Αργολίδα.

Αν και έχουν προσπαθήσει κάποιοι με το κεντράδι να μεταφέρουν αυτή την ελιά σε άλλη περιοχή, δεν τα έχουν καταφέρει. Το δέντρο υπάρχει, μεγαλώνει αλλά δεν καρπίζει, αφού το κλίμα της περιοχής είναι αυτό που βοηθά τον καρπό να γίνει.

Στην οικογενειακή επιχείρηση ο κ. Κώστας Μπουτσιάνης είναι στην παραγωγική διαδικασία ενώ στο συσκευαστήριο είναι η Γεωργία.

Από το 2006 που ξεκίνησαν να πωλούν δύο τόνους ελιές, σήμερα διαθέτουν στην αγορά 30 τόνους. Η δουλειά έχει πολλαπλασιαστεί, αλλά αυτό που έχει πραγματική σημασία για την οικογένεια είναι η αγάπη για την φύση και το μεράκι να διαθέτουν στο πιάτο του καταναλωτή ένα ποιοτικό γευστικό, αγνό προϊόν.

Η Γεωργία, όταν η ελιά είναι έτοιμη, ξεκινάει την τυποποίηση δίνοντας έτσι προστιθέμενη αξία στο προϊόν της ή όπως θα ήταν πιο σωστό, την ακριβής τιμή αξίας του προϊόντος της.

Από το 2006 όπου ξεκίνησε να ασχολείτεαιέχουν αλλάξει πολλά προς το καλύτερο όπως ανέφερε και νιώθει υπερήφανη για αυτά που έχουν καταφέρει στην οικογενειακή τους επιχείρηση. Οι ελιές Γίγας Δολιανών βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων , σε διάφορες παραλλαγές .Μπορείτε να τις βρείτε με πάπρικα, με μαύρο σκόρδο, με τσίλι και φυσικά την κλασσική με πιπεριά Φλωρίνης και σέλινο.

Τα τελευταία χρόνια η οικογένεια φτιάχνει και διαθέτει και χωριάτικο σαπούνι με ελαιόλαδο, το οποίο γίνεται ανάρπαστο.

Η Γεωργία μας μίλησε μεταξύ άλλων και για τα μελλοντικά τους σχέδια, αφού ετοιμάζουν να βγάλουν στην αγορά δύο ακόμα ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς την Καλαμών, την Καλαμών Ξυδάτη και mix Γίγας και Καλαμών.

Τα προϊόντα «Το Δολιανίτικο» μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα Κρητικός, σε επιλεγμένα καταστήματα του Σκλαβενίτη, στα Μarket In και σε Delicatessen.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιχείρηση κάνει και εξαγωγές, στέλνοντας μικρές ποσότητες στην Γαλλία, στην Νέα Υόρκη, στον Καναδά, στη Γερμανία και την Ελβετία.

Η ποικιλία της Ελιάς Γίγας Δολιανών έχει αναγνωριστεί και κατά καιρούς λαμβάνει βραδεία γεύσης. Η μεγαλύτερη καταξίωση ήρθε το 2017, όταν σε μία τυφλή γευστική δοκιμή η ελιά γίγας Δολιναών πήρε το πρώτο βραβείο γεύσης σύμφωνα με τον Γαστρονόμο.

Τα μελλοντικά τους σχέδια είναι να μπουν σε περισσότερα κατάστημα και να κάνουν περισσότερες εξαγωγές. Πραγματικά όμως αυτό που εύχονται πάνω από όλα, είναι να έχουν καλές παραγωγές με μεγάλες ποσότητες και ποιοτικά προϊόντα.

Έτσι όπως έχουν εξελιχθεί οι καιρικές συνθήκες, δυστυχώς και ενώ κάνεις τα πάντα ως παραγωγός, δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό, δεν συνεπάγεται ότι θα έχεις μία καλή παραγωγή, αφού μία άσχημη καιρική εξέλιξη μπορεί να τα καταστρέψει όλα σε μία νύχτα.

Μέχρι το Μάρτιο είναι πολύ κρίσιμη περίοδος για τα ελαιόδεντρα, αφού αν έρθει ένας πάγος τον Φεβρουάριο έχουμε τελειώσει

Δεν υπάρχει πιο όμορφο πράγμα από τα ασχοληθείς με την φύση, είπε κλείνοντας και απαντώντας σε ερώτησή μας για το τι θα συμβούλευε τους νέους παραγωγούς, «Πρέπει να το αγαπάς όμως αυτό που κάνεις. Θα υπάρξουν και δύσκολες περίοδοι, αλλά δεν πρέπει να τα παρατάνε, πρέπει να κυνηγήσουν το όνειρό τους για καλή τιμή, να το τυποποιήσουν και να δώσουν μεγαλύτερη αναγνώριση.

Για την νέα χρονιά η Γεωργία μας είπε ότι δεν θα λάβουν μέρος σε κάποιες εκθέσεις, γιατί οι ποσότητες του προϊόντος δεν επαρκεί για να ανοιχτούν και να εξυπηρετήσουν περισσότερους πελάτες από αυτούς που ήδη έχουν.

Με τις ευχές για μία καλή χρονιά και μία πολύ καλή σοδιά αποχαιρετήσαμε την Γεωργία και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την εποχή της συγκομιδής.

Σχόλια επισκεπτών

συγχαρητήρια για όλα αυτά αλλά πως δέχονται έτσι απλά να συμβιβάζονται λέγοντας πως η δακοκτονία ξεκινάει πολύ αργά Ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την καθυστέρηση και αφήνουν το κόπο τους στο έλεος τς ανευθυνότητας τν καθυστερημένων αποφάσεων

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio