Κλειστή η Μονή Μαλεβής - Οικονομικό πλήγμα για τον Άγιο Πέτρο

Τρί, 10/05/2022 - 10:44
Image

Πολλές φορές έχουμε ακούσει για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στην Αρκαδία. Η Κυνουρία έχει χαρακτηριστεί δε ένα μικρό «Άγιον Όρος», με τόσα μοναστήρια και εκκλησίες διάσπαρτα, αλλά και θρησκευτικούς τόπους μεγάλης σημασίας.

Ο θρησκευτικός τουρισμός ήταν ένα από τα «στοιχήματα» της προηγούμενης αλλά και της τωρινής περιφερειακής αρχής. Το συγκεκριμένο είδος τουρισμού γνωρίζει άνθηση σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι από το εξωτερικό -με κυρίαρχους τους Ρώσους- αλλά και Έλληνες κάνουν οργανωμένες εκδρομές σε σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, συμβάλλοντας έτσι και στην τοπική οικονομία.

Αλλά θρησκευτικός τουρισμός με κλειστά τα μοναστήρια, δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Η Τοπική Κοινότητα του Αγίου Πέτρου στη Βόρεια Κυνουρία βασίζεται στον τουρισμό. Τα καταστήματα με τα παραδοσιακά προϊόντα αλλά και τα καφέ και τα εστιατόρια επωφελούνταν από τις επισκέψεις των προσκυνητών στην Ιερά Μονή Μαλεβής, οι οποίοι, μετά την επίσκεψή τους στο μοναστήρι, έκαναν τη βόλτα τους στο χωριό.

Μάλιστα το προηγούμενο διάστημα ήρθαν επισκέπτες από την Κύπρο, οι οποίοι προς μεγάλη τους έκπληξη βρήκαν τη μονή κλειστή.

Η Ιερά Μονή Μαλεβής είναι κλειστή εννέα μήνες τώρα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως μάθαμε, οι εγκαταβιούσες στη μονή φοβούνται την πανδημία και κρατούν τη μονή κλειστή.

Δεν γνωρίζουμε ποιος θα μπορούσε να παρέμβει, ώστε να ανοίξει το μοναστήρι για τους χιλιάδες προσκυνητές και να τονωθεί, έτσι, η οικονομία του Αγίου Πέτρου, που, όπως μας είπαν άνθρωποι που ζουν και εργάζονται εκεί, έχουν χάσει ουσιαστικά μία σεζόν.

 

arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

Θα πρέπει εν όψει Καλοκαιριού να ανοίξει η Ιερά Μονή. Και οι προσκυνητές και λοιπό προσωπικό,, να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (μόνο προσκύνημα, όχι θρησκευτικές τελετές, αποστάσεις ασφαλείας, μάσκες κ.λ.π.)
Ας το δει αυτό παρακαλώ ο Σεβασμιώτατος και το προσωπικό της Ιεράς Μητροπόλεως. Είναι πλήγμα αυτή η κατάσταση για το Μοναστήρι και για το θρησκευτικό τουρισμό, αλλά και για τον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής.

Ε και λοιπόν τι πάει να πει αυτό; Το μοναστήρι και κάθε μοναστήρι είναι το σπίτι των μοναχών. Έτσι κρίνουν για να προστατεύσουν την υγεία και τη ζωή τους από κάθε κίνδυνο που θα προερχόταν από τον corovavirus ή από κάθε άλλο παρόμοιο περιστατικό. Εσείς αλλλωστε το δικό σας το σπίτι θα το είχατε ανοιχτό σε παρόμοιες περιπτώσεις ή θα κλειδαμπαρωνατε πόρτες και παράθυρα και θα χωνόσαστσν κάτω απ'το κρεβάτι; Όχι για να τα οικονομουν κάποιοι εις βάρος άλλων..... Και κάτι ακόμα. Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τις μοναχές ν ανοίξουν κάτω απ'. αυτές τις συνθήκες το μοναστήρι τους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio