Γιατί να «μπαζωθεί» το αντιπλημμυρικό του Χάντακα στο Παράλιο Άστρος;

Τρί, 19/09/2023 - 12:02
Image
Εν μέσω μιας εξαιρετικά δύσκολης για τη χώρα μας περίοδο, καθώς βιώνουμε τις καταστρεπτικές συνέπειες της μεγάλης πλημμύρας στη Θεσσαλία, και καθώς έχει διαταχθεί έρευνα για τις ευθύνες των τοπικών αρχόντων σχετικά με τα φράγματα αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα -δηλαδή εν μέσω μιας περιόδου στην οποία δοκιμάζονται οι αντοχές, πρώτα και κύρια, αλλά και ο τρόπος, οι προδιαγραφές και οι σκοπιμότητες των έργων που κατασκευάζονται για να προστατεύσουν τους ανθρώπους και το περιβάλλον- έγινε γνωστό ότι υπάρχει πρόθεση από τη νυν δημοτική αρχή να «μπαζωθεί» ο Χάντακας, το αντιπλημμυρικό έργο που μετράει πάνω από εκατό χρόνια ζωής στο Παράλιο Άστρος.
 
Υπάρχει μελέτη η οποία αναφέρει ότι ο Χάντακας θα καλυφθεί, αλλά και ότι θα κοπούν οι ευκάλυπτοι με σκοπό να γίνει ένα έργο οδοποιίας. Στην αρχή, όπως πληροφορηθήκαμε, είχε γίνει μελέτη για αντιπλημμυρικό έργο, η οποία όμως δεν ήταν δυνατόν να χρηματοδοτηθεί. Έτσι, η μελέτη άλλαξε, εφόσον υπήρχε χρηματοδότηση για έργο οδικής ασφάλειας (σ.σ. κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση ως προς το γιατί είναι απαραίτητο οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών να προσαρμόζονται στις χρηματοδοτήσεις, και όχι οι χρηματοδοτήσεις στις ανάγκες...).
 
Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο είναι να σκεπαστεί ο Χάντακας και να τοποθετηθούν κιούγκια 80 εκατοστών μόνο για την απαγωγή των ομβρίων υδάτων. Παράλληλα το σχέδιο προβλέπει την κοπή των ευκαλύπτων, οι οποίοι φυτεύτηκαν στον χώρο το 1909, ένα έτος μετά τη διάνοιξη του Χάντακα, δηλαδή. Οι ευκάλυπτοι αφενός είναι υδρόφιλοι, δηλαδή απορροφούν το νερό, αφετέρου έχουν δυνατές ρίζες, δηλαδή συγκρατούν το χώμα και επίσης, απομακρύνουν τα κουνούπια.
 
Η μελέτη αυτή έρχεται, όπως προαναφέραμε, έτσι πρόχειρα και άκοπα, και χωρίς να έχει συζητηθεί, μετά τις καταστρεπτικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και ενώ έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για τα τοπικά αντιπλημμυρικά έργα, αλλά και την ώρα που επικρατεί φόβος για το τι μέλλει γενέσθαι όταν «χτυπήσουν» ακραία καιρικά φαινόμενα.
 
Όπως πληροφορούμαστε, και επειδή οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία είναι πολλές, θα συγκληθεί το Τοπικό Συμβούλιο Παραλίου Άστρους με σκοπό τη σύγκληση λαϊκής συνέλευσης για το θέμα.
 
Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που εκφράζουν την άποψη ότι εφόσον το σχέδιο πόλης επεκτείνεται, πρέπει να επεκταθεί και το αντιπλημμυρικό πιο κοντά στον Τάνο. Ωστόσο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει σοβαρό σχεδιασμό και όχι απλώς το να υπάρχουν χρήματα για ένα έργο που τελικά μπορεί να αποβεί μοιραίο για την περιοχή, όπως η μελέτη για το σκέπασμα του Χάντακα, όταν μάλιστα η περιοχή έχει πλημμυρίσει, στον δικό μας καιρό, τρεις φορές. Το σχέδιο να συνδέεται αυτός ο δρόμος με το λιμάνι και να γίνει ποδηλατόδρομος και δρόμος περιπάτου -να φτάνει, δηλαδή, σε ένα σημείο ο ποδηλάτης και μετά.. να γυρίζει πίσω!- δεν έχει νόημα. Ακόμα, αν και εφόσον θέλει η δημοτική αρχή να κάνει αυτόν τον δρόμο περιπατητική διαδρομή, είναι μάλλον άτοπο να κόψει αιωνόβια δέντρα που δίνουν σκιά.
 
Τον τελευταίο καιρό μάθαμε ότι η προχειρότητα κοστίζει πολύ ακριβά, αν και θα έπρεπε να το είχαμε συνειδητοποιήσει πολύ νωρίτερα. Δεν είναι αργά, ωστόσο, να ζητήσουν τον λόγο οι κάτοικοι -όχι μόνο του Παραλίου Άστρους, αλλά οπουδήποτε συμβαίνει κάτι ανάλογο στη χώρα- και να λάβουν τον λόγο. Πρόκειται για τη ζωή όλων και όλοι οφείλουμε να ενημερωθούμε και να δραστηριοποιηθούμε, με γνώμονα το κοινό καλό και όχι τις μελέτες για -ενδεχομένως επικίνδυνα- έργα.
 
 
 
Γαλανιάδη Εύα

Σχόλια επισκεπτών

Αφού υπήρχε ο χαντακας γιατί δεν γλύτωσε το παράλιο από τις πλημυρες. χρειαζεται άλλο σχεδιασμο το παραλιο για τις πλημυρες όσο πιο νωρίς το καταλάβουν τόσο καλύτερα.ψαξτε να δειτε από που έρχονται τα περισσότερα νερά

Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό του δημάρχου.αντι να υλοποιήσει την πλακόστρωση της οδού Καλλίτση ένα έργο που έχει εγκριθεί εδώ και τέσσερα χρόνια πάει και μπλέκει με την οδοποιία του χάντακα δηλαδή με ένα έργο που θα πυροδοτήσει πολλές αντιδράσεις προς το πρόσωπο του.αξιζει να έχεις έναν τέτοιο δήμαρχο χωρίς κριτική ικανότητα??απορώ πως κάποιοι παραλιωτες θα τον ψηφίσουν.

Άσε μας ρε δήμαρχε χορτάσαμε έργα εδώ στο Παράλιο από εσένα.αληθεια εκείνη η σκάλα πίσω από το θέατρο που θα οδηγούσε στον φάρο τι απέγινε??ούτε τα απλά δεν μπορείς και δεν θέλεις να φτιάξεις στο Παράλιο και θες να ασχοληθείς και με τα δύσκολα??το μαύρο που θα φας θα είναι πιο μαύρο και από αυτό της πίσσας που έριχνες όλο το καλοκαίρι στο χωριό σου ενώ εδώ μας έχεις αφήσει ακόμα με τους χωματόδρομους.

Καταρχήν να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι υπέρ του έργου που αφορά τον χαντακα γιατί όπως γνωρίζω για το συγκεκριμένο έργο δεν υπάρχει υδραυλική μελέτη!!!Αλλά για να μην μας περνάνε και για ηλιθίους σας ερωτώ και κυρίως για τον Κυριο Χαρβαλο που είναι υποψήφιος με τον κύριο Γκαυρο, εχει η δεν εχει ψηφήσει ο κυριος Γκαυρος υπέρ της συγκεκριμένης μελέτης;;Και για να μην κουράζεστε σας πληροφορώ ότι έχει ψηφήσει υπέρ!!!Άρα για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους αργά δεν νομίζετε ότι σας πήρε ο πόνος για τον Χαντακα;;;Φτάνει το σανό στον κοσμάκη!!Ξυπνήσαμε πια!!!!

Αλήθεια τώρα μιλάει για αντιπλημμυρικό έργο που μέσα έχει δεντρα με τεραστιους κορμους; Γελάνε και τα κουνούπια! Έλεος είπαμε να κάνουμε αντιπολίτευση αλλά όχι κι έτσι. Ολοι γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος δρόμος είναι επικίνδυνος για τους πεζούς και κάτι πρέπει να γίνει. Τωρα θα μας πούνε ότι εδω και 20 χρονια δεν έφτιαχναν τον δρόμο για σεβασμό στο έργο του Χάντακα. Ωραία ας το κάνουμε ιστορικό μνημείο μαζί με τους ευκάλυπτους και να απαγορευθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στη σημείο. Καλύτερα ας γίνει πεζόδρομος και η πρόσβαση από Αθήνα-Αργος να γίνεται από Κατω Βερβενα -Αστρος!

Ελεος ήμαρτον!
Ζητάς να γίνει ιστορικό μνημείο ο Χαντακας?
Και η πρόσβαση από Άργος-Αθήνα να γίνεται από Κ Βερβενα -Αστρος?
Τι πίνεις άνθρωπε μου? Γρήγορα στο γιατρό.
Ο Χαντακας δεν είναι αντιπλημηρικο έργο ξυπνήστε.Ειναι χώρος που λιμνάζουν για μήνες στάσιμα νερά και κάνουν παρτυ τα κουνούπια.
Κατά καιρούς επιπλέουν και σαπουναδες και άλλα πράγματα.
Το χωριό θα επεκταθεί περα από το χαντακα.Πρεπει να γίνει ένα πλήρες αντιπλημηρικο έργο πιο μέσα στον κάμπο για να προστατευονται και αυτοί που θα χτίσουν καινούργια σπίτια εκεί.
Σε όλες τις πλυμηρες που έγιναν στο χωριό απεδείχθη περίτρανα ότι ο υπάρχων χαντακας δεν μας προστάτεψε.
Όταν επίσης το ποτάμι έσπαγε και πλυμιρηζε το χωριό μας ήταν πολύ στενό στο πλάτος του και οι κοίτες του ούτε τρία μέτρα ύψος.
Με τα έργα βελτίωσης που έγιναν έχει τριπλασιάσει το πλάτος του και οι κοιτες του έχουν ύψος από 5 έως 8 μέτρα.
Όπως λοιπόν αποδεικνύεται περίτρανα οι περισσότεροι γκρίνια ζουν από άγνοια και οι υπόλοιποι μόνο για ψηφοθηρικους λόγους και μόνο
Απλή λογική είναι κυρίες και κύριοι.

15:30 καλά εσύ παπαγαλε έχεις ξεφύγει και χρειάζεσαι γιατρό γρήγορα.... Βλέπεις πουθενά να είναι ανακοίνωση της αντιπολιτευσης ?? Κοίτα ποιος υπογραφει το άρθρο...

Μια φιλική συμβουλή αν βλέπεις κάτι εσύ και τα φιλαράκια σ που είναι αντίθετα από τοψκομμα σ πριν σχολιάσεις κοίτα ποιος υπογρςφει από κάτω γιατί εκτίθεσαι και σε κοροϊδεύουν......

Ρεεεε σταματά να ρίχνεις άσφαλτο στα χωράφια τον υποψηφίων σου και ρίξε σε καμία πλατιά που σπάσαμε τα Μαρία μας.το ξέρουμε ότι θες να κάνεις τα χωράφια κάποιον οικόπεδα ντροπή σας ρεεε τι άλλο θα δούμε άσφαλτο πίσω από του Μπακούρη εκεί που περνάνε 5 αμάξια την εβδομάδας. ντροπή και αίσχος μονο.

Στο Παραλιο δεν έχουμε νερό τους καλοκαιρινούς μήνες και αυτή την εποχή τα κουνούπια κάνουν πάρτυ και εμείς μπάνιο με φενιστιλ. 4 χρόνια απραξία και προεκλογικά θέλετε να φτιάξετε το χαντακα. Τέτοια τάξη τέτοια αλφαδια δεν έχω ξαναδεί.

Κάτι δεν πάει καλά στον Δήμο. Εκκρεμεί, εδώ και μήνες, η ιστορία με τις ξαφνικές υπερβολικές πλασματικές χρεώσεις νερού. Φοβάμαι ότι η παρούσα δημοτική αρχή ψάχνει τρόπους να χάσει.

Εάν γίνει αυτό που ανήγγειλε ο κ.καμπυλησ το Παράλιο θα πνίγει..πρέπει όλοι να κάνουμε κάτι πρέπει να τον σταματήσουμε δεν πρέπει να μας κοροϊδεύει αρκετά έχουμε περάσει.νερο δεν έχουμε δρόμους δεν έχουμε καθαριότητα δεν έχουμε θέλει να καταστρέψει το Παράλιο δεν το βλέπετε;;;;

Πιστεύω ο δήμαρχος είναι σε σύγχυση και κάνει το ένα λαθος πίσω από το άλλο. Περιμένω να δω που το πάει. Σαν έργο στο Παράλιο αν εξαιρέσεις τα ξύσματα από την παλιά άσφαλτο που έριξε σε κάποιους χωματόδρομους και των κεντρικό δρόμο που των έφτιαξε μες το καλοκαίρι αρων αρων άλλο δεν είδαμε .Και θα έρθει να ζητήσει την ψήφο μας λέγοντάς μας ότι θα φτιάξει το χαντακα δρόμο.Ρε φίλε εδώ δεν μπορείς να συντηρήσεις τους είδη υπάρχοντες που πας και μπλέκεις;

ΥΓ Και στο καπάκι ανεμογεννήτριες από το πουθενά ιχθυοκαλλιέργειες από το πουθενά,και για όλα φταίνε οι άλλοι.Λιγη αυτοκριτική δεν βλάπτει.
2.πολυ unfair το ότι έκλεισες σε δεύτερο υποψήφιο σου τα σχόλια.Ο πρώτος που το έκανες είναι από το Παράλιο.Με τέτοιες τακτικές προσπαθείς να σώσεις τι;

Ο Χαντακας σίγουρα είναι κάποιο αντιπλημυρικο μέσον διαφυγής νερού! Αν θέλουν επέκταση του δρόμου γιατί δεν απολωτριονουν από την άλλη πλευρά τα υπάρχοντα οικόπεδα ώστε να υπάρχουν πεζοδρόμια και ποδήλατοδρομος?

Ο λαλίστατος πρόεδρος του Π.Άστρους παίρνει λοιπόν το λόγο επώνυμα όπως πάντα,απέναντι σε τόσες "κότες" που εξακολουθούν να λασπώνουν, δια της ασφαλούς οδού της ανωνυμίας.Σας καλώ σε δημόσιο ανοιχτό διάλογο γύρω από το θέμα αυτό,στο επόμενο συμβούλιο της τοπικής κοινότητας την Τρίτη 26/9/23 στις 19:00 στο ισόγειο του διοικητηρίου.
Για δε τους άτολμους...,αυτούς που αρέσκονται στην ανώνυμη κριτική χωρίς να ενδιαφέρονται παρά μόνο για την πάρτη τους να πω...
Δεν είναι περίεργο,μια δημοτική αρχή με μηδέν έργο και παρουσία στο Π.Άστρος...(τον τροφοδότη λογαριασμό του Δήμου),να σπεύδει ασθμαίνοντας λίγες μέρες πριν τις εκλογές να προλάβει?? Μα τι να προλάβει??Να αποδόσει στον "τροφοδότη λογαριασμό" το χρέος του??
Πραγματικά η μικροσκοπιμότητες σκοτώνουν τον τόπο μας κι είμαστε όλοι υπεύθυνοι.Και τόπο μας εννοώ τη Β.Κυνουρία.
Όσο τα περί ψηφοθηρίας τα προσπερνώ.
Με τιμή και σεβασμό στον τόπο και όλους τους ανθρώπους του.

Δήμαρχε κλείσε τα χαντάκια όλα να μεγαλώσει η θάλασσα εσύ μονο ξέρεις πρέπει να δώσεις γρήγορα δουλειά στους ψηφοφόρους σου.ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΕΙΧΑΝ Η ΆΛΛΗ ΑΝΟΙΧΤΆ ΔΕΝ ΉΞΕΡΑΝ ΗΡΘΕΣ ΕΣΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΥΟΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟ ΚΑΛΟ ΤΑΞΊΔΙ ΦΊΛΟΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΛΙΟΤΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΟΠΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΛΆΡΙΣΑ.

ΚΥΡΙΕ ΧΑΡΒΑΛΕ ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ,ΟΤΑΝ ΕΣΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΔΕΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΟΠΩΣ ΜΑς ΕΙΠΕ ΕΝΑ ΠΟΥΛΑΚΙ?ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΣ?ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ?ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΖΗΤΟΥΣΑΜΕ ΔΕΚΑςΕΤΙΕΣ?

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κοπούν οι ευκάλυπτοι ούτε να καλυφθεί ο Χάντακας. Αρκεί να κάνουν μία απλή μονοδρόμηση των οδών. Ο δρόμος των ευκαλύπτων (Εθνικής Αντίστασης) μπορεί να είναι η είσοδος του χωριού από το Άργος και η έξοδος προς το Άργος να είναι το τμήμα από την διασταύρωση της Βασιλείου Δουζένη μέχρι την Εθνική Αντιστάσεως. Έτσι και πεζοδρόμιο μπορεί να γίνει και κίνηση να μην υπάρχει.

Αγαπητοί κ κ ελάτε στο Άστρος να δείτε σκεπαστές Παρδουκες το τη έχουν μέσα δεν λέγεται σκουπίδια μπάζα κρατάνε νερά (κουνούπια) δεν καθαρίζονται ΠΟΤΕ καμία φορά βγάζουν τη σχάρα καί ότι πιάσουν μόνο εκεί θα είναι έγκλημα χρειάζεται εμβάθυνση καί κάποια όμορφα γεφυράκια να περνάνε προς την αριστερή πλευρά ΌΧΙ Ο λαός αποφασίζει (Παραλιωτες )ΟΧΙ όπου υπάρχουν ρέματα κλειστά καί Παρδουκες πνίγονται το ζήσαμε στο Άστρος έργα που καταστρέφουν δεν χρειάζονται να τό πάρουν πίσω δέσμευση οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Δημόσια στις ομιλίες τους δεν θα παίζουμε αρκετά εάν δεν το ακούσουμε έχουμε στο χέρι μας τον τελευταίο λόγο απαντήσεις θα δούμε εάν μπορούμε κ λ π ειλικρινά ξυπνήσαμε θα το νιώσετε

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio