«Φρένο» από την Αποκεντρωμένη στη δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού Δήμων Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Β. Κυνουρίας

Παρ, 27/11/2020 - 09:47
Image
Πολλή συζήτηση έχει γίνει για τη δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών με τη συνεργασία δήμων της χώρας μας. Μια τέτοια προσπάθεια ξεκίνησαν από κοινού οι Δήμοι Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Βόρειας Κυνουρίας το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, οι αρνητικές φωνές μέσα στα Δημοτικά Συμβούλια, που δεν είναι και λίγες, δεν βλέπουν οφέλη για τους δήμους από τη δημιουργία αναπτυξιακών οργανισμών.
 
Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου με Αριθμ. πρωτ:197878 και τίτλο «Έλεγχος νομιμότηταςτης υπ’αριθμ. 113/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Επιδαύρου που αφορά στη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού των Δήμων Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Βόρειας Κυνουρίας και εξέταση Ειδικής Διοικητικής Προσφυγήςτου Επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης κ. Αλέξανδρου Τσιλογιάννη», η αντιπολίτευση του Δήμου Επιδαύρου δικαιώνεται, αφού η Αποκεντρωμένη ακυρώνει την απόφαση του ΔΣ Επιδαύρου για τη δημιουργία αναπτυξιακού οργανισμού.
 
Στην πολυσέλιδη απόφαση της Αποκεντρωμένης εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους έγινε αποδεκτή η προσφυγή του κ. Τσιλογιάννη, οι οποίοι παρατίθενται αναλυτικά πιο κάτω. Συνοπτικά, η Αποκεντρωμένη διαπίστωσε ότι της απόφασης του ΔΣ Επιδαύρου δεν έχει προηγηθεί οικονομοτεχνική μελέτη σύμφωνα με τα πρότυπα του έχει θέσει το υπουργείο Εσωτερικών, ότι δεν έχει προηγηθεί εγγραφή πίστωσης στον προϋπολογισμό για τον νέο οργανισμό στον Δήμο Επιδαύρου και ότι η απόφαση ελήφθη στις 11 Σεπτεμβρίου, δηλαδή έναν ολόκληρο μήνα προτού τεθούν σε ισχύ οι διατάξεις του Ν.4735/20 (ΦΕΚ 197 Α/12.10.2020), νόμο τον οποίο επικαλείται στο έγγραφο παροχής απόψεων του ο Δήμος Επιδαύρου, προκειμένου να αιτιολογήσει τυχόν μελλοντική επιχορήγησή του από το ΥΠ.ΕΣ.
 
Αναλυτικά:
 
Από τα στοιχεία του φακέλου προκύπτουντα εξής:Με την αριθμ. 113/11-09-2020προσβαλλόμενη πράξη του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Επιδαύρου αποφασίσθηκε: «1)έγκριση σύστασης αναπτυξιακού οργανισμού των Δήμων Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Βόρειας Κυνουρίας.....» 2)έγκριση του σχεδίου του καταστατικού του Αναπτυξιακού Οργανισμού 3)έγκριση συμμετοχής του Δήμου στο μετοχικό κεφάλαιο 4)εξουσιοδότηση του Δημάρχου: α) να προχωρήσει στη διαδικασία σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού και συνεργασία με τους υπόλοιπους Δημάρχους –Μετόχους να προβούν σε τυχόν βελτιώσεις για την οριστικοποίηση της τελικής μορφής του καταστατικού β) να εκπροσωπεί εφεξής τις μετοχές του Δήμου στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας γ) να προχωρήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες προκειμένου να παραχωρήσει στεγασμένο χώρο γραφείων ο οποίος θα παραχωρηθείγια χρήση στον Αναπτυξιακό Οργανισμό. δ) να καταθέσει αίτημα στο ΥΠΕΣ, αιτούμενος επιδότηση ποσού έως 150.000€ για κάλυψη μετοχικού κεφαλαίου που αναλογεί στο Δήμο για τη συμμετοχή του στον υπό σύσταση Αναπτυξιακό Οργανισμό.5) Αφού ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού, να τροποποιηθεί κατάλληλα ο προϋπολογισμός του Δήμου ώστε να καλυφθεί η δαπάνη που αντιστοιχεί στο μετοχικό κεφάλαιο. 6)Εξουσιοδοτείται ο δικηγόρος .........». Επιπλέον,στην προσβαλλόμενη απόφαση, προσαρτήθηκε η από 07.9.2020 Μελέτη οικονομοτεχνικής βιωσιμότητας, η οποία, όπως προκύπτει από το σώμα αυτής, έχει συνταχθεί, κατά τα πρότυπα απολογιστικών πινάκων βιωσιμότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης (Ν.4399/2016). Ο προσφεύγων δημοτικός σύμβουλος, ζητά την ακύρωση της αριθμ. 113/11-09-2020απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Επιδαύρου που αφορά στη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού των Δήμων Ναυπλιέων, Επιδαύρου και Βόρειας Κυνουρίας, προβάλλοντας τους εξής ισχυρισμούς :
 
(α)«........η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στερείται νομιμότητας, καθώς δεν έχει εκπονηθεί η απαιτούμενη οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, πολλώ δε μάλλον δεν έχει εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο,όπως ο νόμος απαιτεί, προς έγκριση αυτής, πριν την απόφαση σύστασης του Αναπτυξιακού Οργανισμού και έγκρισης του καταστατικού....». (β)«.......η προσβαλλόμενη απόφαση στερείται νομιμότητας, καθώς εξαρτά την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας, υπό την αίρεση της επιχορήγησης των Ο.Τ.Α μετόχων αυτής, επειδή θα συμμετάσχουν στον υπό σύσταση Αναπτυξιακό Οργανισμό, γεγονός το οποίο είναι μελλοντικό και αβέβαιο...».
 
Επειδή, η προσβαλλόμενη απόφαση ελήφθη, χωρίς να προηγηθεί η έγκριση της οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας, από το οικείο Δημοτικό Συμβούλιο,κατά παράβαση των διαλαμβανομένων στο άρθρο 5 της με αρ.43886/08απόφασης του Υφυπουργού Εσωτερικών.
 
Επειδή, κατά τον έλεγχο νομιμότητας της κρινόμενης απόφασης, διαπιστώθηκε ότι η μελέτη βιωσιμότητας που προσαρτήθηκε στην προσβαλλόμενη πράξη, δεν συντάχθηκε βάσει του προτύπου που καθορίζεται στο άρθρο 3 της προαναφερόμενης απόφασης του Υφυπουργού Εσωτερικών, αλλά σύμφωνα με τα πρότυπα του Ν.4399/2016, νόμου που αποκλειστικά αναφέρεται στη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
 
Επειδή, κατά παράβαση των διατάξεων του ΠΔ 63/05δεν έχει προηγηθεί αντίστοιχη εγγραφή πίστωσηςστον προϋπολογισμό του οικείου δήμου, για την κάλυψη συμμετοχής του στο αρχικό κεφάλαιοτου υπό σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού.
 
Επειδή,η προσβαλλόμενη απόφαση ελήφθη την 11.09.2020δηλαδή ημερομηνία προγενέστερη της ισχύος του Ν.4735/20 (ΦΕΚ 197 Α/12.10.2020), νόμο τον οποίο επικαλείται στο έγγραφο παροχής απόψεων του ο Δήμος Επιδαύρου, προκειμένου να αιτιολογήσει τυχόν μελλοντική επιχορήγησή του από το ΥΠ.ΕΣ.
 
Επειδή,οι λόγοι της προσφυγής κρίνονται ορθοί και βάσιμοι, συνεπώς η προσφυγή κρίνεται αποδεκτή και με βάση τα ως άνω αναλυθέντα, η προσβαλλόμενη απόφαση κρίνεται μη σύννομη και άρα ακυρωτέα. Αποφασίζουμε:
 
Αποδεχόμαστε την από 02.10.2020 Ειδική Διοικητική Προσφυγή του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αλέξανδρου Τσιλογιάννη, κατά του κύρους της αριθμ. 113/2020 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Επιδαύρου, και ακυρώνουμε αυτή,για τους λόγους που διαλαμβάνονται στο σκεπτικό της παρούσας. Κατά της απόφασης αυτής δύναται να ασκηθεί προσφυγή από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον, εντός ενός (1) μηνός από την έκδοσή της ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής, στην Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (Ν. 3463/2006) που εδρεύει στην Τρίπολη (Τέρμα Ερυθρού Σταυρού -Τρίπολη –Τ.Κ. 221 00).

Σχόλια επισκεπτών

Πολύ επιλεκτικά φρένα βάζει η αποκεντρωμένη. Τόσα χρόνια που το τραίνο του δήμου β κυνουρίας πήγαινε για τον γκεμό δεν είδαμε να πατάει κανενα φρένο. Ούτε να ρωτάει μετά τι έγινε και το τραίνο πήγε στον γκρεμό. Τώρα τι την έπιασε η ευαισθησία; Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές.

17:49 πολλά τα θαυμαστικά. Δέ μου λές; Με το θαυμαστικό σε πληρώνουν να σχολιάζεις; Γιατι όπως και να το κάνεις, η σφαλιάρα που έφαγε ο Δημαρχος σου, είναι δυνατή. Όσο για τον Πάρνωνα, άστο. Τα αποτελέσματα του είναι γνωστά σε όλους. Τα δικά σας κοίτα που πηγαίνετε από τοίχο σε τοίχο. Όσα θαυμαστικά και να βάζεις στα ανώνυμα σχόλια σου, δεν καταφέρνεις τίποτα. Κοιτάτε τώρα οι επιστήμονες πως θα συμμαζέψετε τα ασυμάζευτα....

10:17 είναι τόσο ασυμμάζευτα αυτά που άφησαν οι ασυμμάζευτοι που δεν μαζεύονται με τίποτα!!!!!!! Εκεί που πήγανε τώρα κοιτάνε πάλι ζημιά να κάνουνε αλλά έχουν γνώση οι φύλακες πλέον και πίσω έχει η αχλάδα την ουρά για κάθε αποτυχημένο γυρολόγο τυχοδιώκτη, Θα με θυμηθείς

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio