Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, άξιοι της μοίρας μας-ανάξιοι της ιστορίας μας…

Τρί, 12/04/2022 - 09:39
Image
Image
Image

Στο όραμα και τον αγώνα του Κυριάκου Χασαπογιάννη οφείλει τη δημιουργία του το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους. Ο αείμνηστος εκπαιδευτικός-φιλόλογος του Γυμνασίου Άστρους, έχοντας διοριστεί από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο ως Έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων της Επαρχίας Κυνουρίας και υπό την έγκριση του τότε Υπουργείου Θρησκευμάτων και Εθνικής Παιδείας, θα περισυλλέξει  περίπου 100 αρχαιολογικά ευρήματα (από τη Λουκού, το Ελληνικό και την ευρύτερη περιοχή του Άστρους) και θα ιδρύσει το 1959 το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους (πλινθόκτιστο κτήριο στην είσοδο του Αγροκηπίου).

Στη συνέχεια, θα προσφέρουν (ανιδιοτελώς αλλά υπεύθυνα, ευσυνείδητα και με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα) τις υπηρεσίες τους στο Μουσείο, ως Έκτακτοι Επιμελητές Αρχαιοτήτων, ο αείμνηστος Παναγιώτης Καμπύλης και ο κ. Ηλίας Σακαλής, εκπαιδευτικοί φιλόλογοι, επίσης, του Γυμνασίου Άστρους.
Από το 1985 το Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη και έπειτα από μια σειρά εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν σε αυτό.

Η αρχαιολογική σκαπάνη, από το 1977,  στην περιοχή της Λουκούς και της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού θα φέρει στο φως έναν καταπληκτικό κόσμο και ένα θησαυρό πλούσιων αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία και σταδιακά οδηγούνται προς συντήρηση, έκθεση κι ανάδειξη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους.

 Το Μουσείο όντας ανεπαρκές ως προς το χώρο κι ακατάλληλο  ως προς τα χαρακτηριστικά του (ξύλινο δάπεδο-περιορισμένες αντοχές) να “σηκώσει” και να “αντέξει” το βάρος πολλών εκθεμάτων, τοποθετεί, απλά και απλώς, τους αρχαιολογικούς αυτούς θησαυρούς στις αποθήκες του.
Παράλληλα και ταυτόχρονα δεκάδες αρχαιολογικά ευρήματα, μοναδικά και ανεκτίμητης αξίας, θα οδηγηθούν με το πρόσχημα της συντήρησης σε γειτονικά Μουσεία του νομού μας, αλλά και γειτονικών νομών (συνήθεις πρακτικές και προγενεστέρως), όπου και συνεχίζουν να παραμένουν…

Το 2007 θα έρθει ο σεισμός του Λεωνιδίου και μία “απλή ρωγμή” θα επιφέρει το κλείσιμο του Μουσείου. Η “ρωγμή” χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνη για το κοινό, αλλά όχι και για τα εκθέματα, τα οποία και συνεχίζουν να παραμένουν στο Μουσείο…

Κι ενώ μας παρουσιάζεται μια δεύτερη ευκαιρία να απαιτήσουμε – διεκδικήσουμε τη δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις απαιτήσεις της πραγματικότητας του σήμερα, αλλά και τις προσδοκίες του μέλλοντος (δεκάδες και σημαντικοί αρχαιολογικοί μας χώροι περιμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη κι έρευνα), εμείς συνεχίζουμε να μην αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, αρνούμενοι να κοιτάξουμε την αλήθεια κατάματα, συνεχίζουμε να εμμένουμε σε μια νοοτροπία και φιλοσοφία ενός άγονου και στείρου υπερτοπικισμού που ως μοναδικό στόχο και ικανοποίηση έχει να “τσουβαλιάζει” και να “στοιβάζει”  τα πάντα, αχταρμά και συνονθύλευμα, πέριξ της κεντρικής πλατείας του Άστρους.

Το ότι το κτήριο της Σχολής Καρυτσιώτη δεν πληροί, σήμερα τις, ελάχιστες έστω, προϋποθέσεις για να λειτουργεί ως Αρχαιολογικό Μουσείο δεν έχει  σημασία, αρκεί να συνεχίσει να φέρει την “ταμπέλα” ακόμη κι αν παραμείνει χωρίς εκθέματα…

Προσωπικά, θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τη θέση μου πως ο πλέον  κατάλληλος , πρόσφορος και δυναμικός χώρος για την ανέγερση ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου αποτελεί ο χώρος της Λουκούς – Έπαυλης Ηρώδη Αττικού, για όλους εκείνους τους λόγους που σε αρκετά κείμενα και δημόσια, με επιχειρήματα και τεκμήρια, έχω καταθέσει, υποστηρίζοντας παράλληλα πως το κτήριο του σημερινού Μουσείου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ανάδειξη της Σχολής Καρυτσιώτη και πρωτίστως της Β΄ Εθνοσυνέλευσης.

Αδιαμφισβήτητα και στις σημερινές συνθήκες, η δημιουργία ενός σύγχρονου Μουσείου αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και δυσεπίλυτο πρόβλημα, αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας πως εδώ και 20 χρόνια αδυνατούμε να πετύχουμε την άρση μιας  ετοιμορροπίας και στατικής επάρκειας, που συνεχίζουν να  κρατούν το Μουσείο κλειστό. Από την άλλη όμως το εγχείρημα αυτό μπορεί να καταστεί εφικτό, αν το πιστέψουμε και το υποστηρίξουμε, αν κατανοήσουμε κι αντιληφθούμε πως και μετά την άρση ετοιμορροπίας και στατικής επάρκειας το άνοιγμα του Μουσείου μόνο προσωρινό θα είναι και ουδόλως θα διασφαλίζει το μέλλον του, αν ακολουθήσουμε το όραμα, την αγωνιστικότητα και τη δημιουργική προσέγγιση των αείμνηστων Κ. Χασαπογιάννη -Π. Καμπύλη και του κ. Η. Σακαλή, οι οποίοι πέτυχαν τόσα πολλά σε αντίξοες και  δυσμενέστερες συνθήκες.


Το να συνεχίσουμε (για άλλη μια φορά) να αναλώνουμε τις όποιες ικμάδες ευαισθησίας και επαναστατικότητας στην απόδοση και προσωποποίηση των όποιων ευθυνών και να ανατρέχουμε στην αδιαφορία που επέδειξαν για τον τόπο μας Κυνούριοι πολιτικοί άνδρες, κατέχοντες θώκους και υψηλά αξιώματα, μπορεί να βοηθάει το θυμικό μας αλλά ουδόλως συμβάλλει στην εξεύρεση, και δη αποτελεσματικών, λύσεων.

Η εκπαιδευτική κοινότητα του Δήμου μας, εδώ και πολλά χρόνια, με συγγραφικό έργο, με αρκετά άρθρα, με πολλά πολιτιστικά προγράμματα, με ανοιχτές εκδηλώσεις, με τεκμηριωμένες προτάσεις, με ξεναγήσεις, με  μελέτες κι έρευνες για την αποκατάσταση κι ανάδειξη της αλήθειας έναντι εσφαλμένων αντιλήψεων-ερμηνειών του παρελθόντος έχει εκφράσει τις ευαισθησίες και το ενδιαφέρον της  ως προς το Αρχαιολογικό Μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους του τόπου μας, με στόχο την ανάδειξη, την ευαισθητοποίηση, τον προβληματισμό, την αναζήτηση λύσεων.

Θα αποτελούσε έγκλημα για τον τόπο μας, ασέβεια για την ιστορία μας, ανευθυνότητα για τις ερχόμενες γενιές και το μέλλον μας να επιτρέψουμε με την αδιαφορία κι απραξία μας  να χαθεί και το Αρχαιολογικό μας Μουσείο…

Ενδεικτικά,  σχετικά άρθρα κατά το παρελθόν:

⦁    Αρχαιολογικοί χώροι Βόρειας Κυνουρίας…
         αντί για δυναμική τουριστικής ανάπτυξης και πολιτισμικής αναβάθμισης….
         έρμαια αδιαφορίας και τροχοπέδη ονείρων….(2009)
«ΕΥΑΤΑΝ ΔΑΜΟCΙΟΙ» και η θέση της Θυρεατικής κώμης «ΕΥΑ» (2012)
Η Έπαυλη Ηρώδη Αττικού και το μετέωρο βήμα του … γερανού – Άξιοι της μοίρας μας, ανάξιοι της ιστορίας μας. (2014)
⦁     ⦁    Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους- Έπαυλη Ηρώδη Αττικού: Κλειστά λόγω… (2014)
⦁     ⦁    Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους- Έπαυλη Ηρώδη Αττικού. (2016)

Νίκος Πολυμενάκος

Ο ιδρυτής του Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους Κυριάκος Χασαπογιάννης σε ξενάγηση επισκεπτών  (Θυρεάτις Γη)

(φωτό: Κωνσταντίνος Μπακούρης – Αρχείο Νίκου Καμπύλη)

Παναγιώτης Καμπύλης (φωτό: Αρχείο Νίκου Καμπύλη)

 

Ηλίας Σακαλής

Σχόλια επισκεπτών

Ξαναχτύπησε ο γνώστης επί παντός επιστητού!
Βγες μπροστά και σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να τα κάνεις όλα γρήγορα, σωστά και αποτελεσματικά....γιατί με την πένα και το χαρτί όλα εύκολα φαίνονται ...η πράξη και η εφαρμογή όμως θέλει κόπου , πολύ κόπο κι συγχρόνως και γερό στομάχι για να αντέχεις όλα τα καλοπροαίρετα μεν δεικτικά σχόλια δε!!!....... άστα λόγια λοιπόν και εσύ ....δείξε μας την αξία σου με πράξεις.... γίνε και εσύ αν θές φίλος του μουσείου και ανέλαβε πρωτοβουλίες...γιατί δεν το κάνεις φοβάσαι?

Αγνοούσα πολλά από αυτά. Αν ένας όμως άνθρωπος έφτιαξε μόνος του το μουσείο πριν 63 χρόνια σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν επιτρέπεται σήμερα να μην μπορούμε να κλείσουμε μια ρωγμή και να φτιάξουμε ένα μουσείο.

Εδώ φτιάχτηκε ολόκληρο λιμάνι σε χρόνο ρεκόρ και για το μουσείο τόσο δυσκολα ειναι τα πράγματα;τόσο απαιτητικές είναι οι μελέτες;τόσο πολύ κοστίζουν οι μελέτες;Τόσα χρόνια δεν τους είπε η αρμόδια υπηρεσία τι πρέπει να κάνουν και ποιες μελέτες χρειαζονται; Όποιος θέλει να μάθει την αλήθεια υπάρχει ο τρόπος.και λέγεται <<ενδιαφέρον>>.

Η γνώμη μας είναι ότι η σχολή Καρυτσιώτη, ο προαύλιος χώρος της σχολής και ο γειτονικός «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι ένα υπέροχο και μοναδικό «μουσείο» που μπορεί να εξυπηρετήσει καλά και σεμνά , σύμφωνα με τις δυνάμεις μας, την τοπική κοινωνία ,όταν «ωριμάσουμε βίαια και ενηλικιωθούμε βιαιότερα» και αναγκαστούμε να εφαρμόσουμε τους όρους (ΑΔΑ-4Α9Γ-99 ) της απόφασης ΥΠΠΟΤ/ΔΑΒΜΜ/91790 2329 π.ε-12-01-2011, που εγκρίθηκε η “Μελέτη Άρσης Ετοιμορροπίας Αρχαιολογικού Μουσείου Άστρους.

Σε κάθε περίπτωση καταθέτουμε τις απόψεις μας στο δημόσιο διάλογο και συμμετέχουμε , γιατί «αν δεν το κάνουμε άλλοι χειρότεροι από εμάς θα αποφασίσουν».

Τα μουσεία σε όλο το κόσμο γίνονται δίπλα στα ιστορικά μνημεία. Το μουσείο της Ακρόπολης δεν το χτίσανε στο λιμάνι της Αθήνας στον Πειραιά , αλλά δίπλα στην Ακρόπολη.

Όλος ο ντουνιάς και η επιτροπή «Ελλάδα2021» γνωρίζουν “το ιστορικό Άστρος Κυνουρίας” από τη Β’ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων. O «Ιερός Χώρος» της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα το σπουδαιότερο μνημείο της Κυνουρίας αλλά και της πατρίδας μας.

ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ ΜΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗΣ ΑΣ ΝΗΝ ΨΑΧΝΟΥΜΕ.

Πρέπει εδώ να αναφέρουμε συνοπτικά γιατί το μουσείο δεν πρέπει να γίνει στη έπαυλη του Ρωμαίου έπαρχου. Στην έπαυλη του Ηρώδη πρέπει αναμφισβήτητα να διατηρήσουμε και να προβάλουμε με καλύτερο τρόπο όλα τα ακίνητα ,ότι έχουμε εκεί, ότι φυσικά βρίσκεται εκεί π.χ. τα ψηφιδωτά.
Είναι άλλο πράγμα ηθελημένα να «κτίζουμε» κάτι καίνουργιο από την αρχή και άλλο πράγμα να διατηρήσουμε κάτι που υπάρχει. Τα αγάλματα και τα μνημεία δεν είναι ανήθικα, οι άνθρωποι που τα κλέβουν είναι ανήθικοι, οι συνεργάτες είναι οι προδότες. Δυστυχώς για μερικούς όλα τα πράγματα είναι δεμένα μεταξύ τους, έχουν συνέχεια. Το στίγμα αυτής της σχέσης καταδικάζουμε και απομακρυνόμαστε όσο μπορούμε. Να χτίσουμε κάτι καινούργιο στο χώρο της έπαυλης, το μουσείο Κυνουρίας. είναι έμμεσα και άμεσα μια διάκριση και προβολή για την ζωή και το έργο του Ρωμαίου έπαρχου, συνεργάτη των Ρωμαίων κατακτητών. Θα μου επιτρέψετε να θυμίσω οτι “πρεπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους”,Το νόμιμο όνομα του είναι, και αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε δημόσια, ας βαλλουμε και μια επιγραφή στο χλωρο , Lucius Vibullius Hipparchus Tiberius Claudius Atticus Herodes (Λούκιος Βιβούλλιος Ίππαρχος Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης ), είναι άλλωστε και τιμή για το ίδιο και το κοινό.

Η άποψη που υποστηρίζει να χτίσουμε ένα καινούργιο μουσείο στο χώρο έχει ξάστερα ορίσει τους στόχους του μουσείου που είναι η διάκριση και η προβολή για τη « ζωή και το έργο του Ηρώδη Αττικού». «3) θα πρέπει να αναγερθεί μέσα απο την ίδια διαδικασία ,Μουσείο παραπλεύρως της επαύλεως ,όπου θα εκτίθενται τα ευρήματα και θα παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του Ηρώδη Αττικού»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα τέτοιο καινούργιο μουσείο πρέπει να κτηστεί στο φυσικό χώρο του και η μοναδική τοποθεσία του είναι η πλατεία Καρυτσιώτη , δίπλα στον «Ιερό Χώρο» της Β΄Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων , στην σχολή Καρυτσιώτη και κοντά στο τήλιο πού «στους ίσκιους του» έγινε το Κολοκοτρωνέικο τραπέζι.

Γιάννης Κουρόγιωργας

Εσένα επαναλαμβανόμενε ανώνυμε δημοτικέ σχολιαστή των 11.18 το προβλημά σου ειναι ο Πολυμενάκος και ο κάθε πολίτης ή αυτά που γράφουν; Εσάς ψηφίζουμε για να λύνετε κανα πρόβλημα και όχι αυτούςν που γραφουν. Τίποτα δεν είναι εύκολο αλλά για τα δύσκολα σας ψηφίζουμε. Ασπρίσματα και χορταράκια τα κάνουμε και μεις. Άλλα μας λετε πρεκλογικά και στα προγραματά σας. Ξυπνάτε επιτέλους.

Το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το αν είναι κατάλληλο ή όχι το σημερινό κτίριο, αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει το "νέο" Μουσείο στο χώρο της Έπαυλης του Ηρώδη του Αττικού τις καταλαβαίνω... Εκείνο που ΔΕΝ καταλαβαίνω είναι γιατί πρέπει να παραμένει ΚΛΕΙΣΤΟ το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους, με διάφορες προφάσεις, εδώ και δεκαπέντε χρόνια... Η παραμονή και μόνον των εκθεμάτων στο κτίριο, αναιρεί την πρόφαση της ετοιμορροπίας... Για σκεφτείτε να κρίναμε ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο ετοιμόρροπο, αλλά να "κρατούσαμε" μέσα τους μαθητές, τους νοσηλευόμενους, όπως κάνουμε με τα αρχαιολογικά εκθέματα... Πουθενά δεν έκλεισε ένα Μουσείο ακόμα και όταν κτιζόταν ένα άλλο, ας ήταν και δίπλα του...
Καλά για το Μουσείο υπάρχει η ¨ετοιμορροπία¨, τον ΙΕΡΟ ΧΩΡΟ γιατί τον κρατούν κλειστό; Γιατί απαγορεύουν στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας να δουν με τα ίδια τους τα μάτια και να διαβάσουν το " Εν τούτω τω τόπω συνήλθεν η Β΄ Εθνική Συνέλευσις των Ελλήνων...", την αναμνηστική πλάκα που η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος έστησεν από το 1899; Γιατί μας απαγορεύουν να ξεναγήσουμε τα εγγόνια μας στους χώρους που περάσαμε τα τρία τελευταία χρόνια της μαθητικής ζωής μας; Να τους δείξουμε έστω απ΄ έξω και από μακριά το κτίριο που ολοκληρώσαμε τις γυμνασιακές μας σπουδές;
Τέλος που ήταν η Αρχαιολογική Υπηρεσία όταν ισοπέδωναν την ιστορική είσοδο του Αγροκηπίου, την είσοδο από την οποία πέρασαν στρατιωτικοί και πολιτικοί για να συμμετάσχουν στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης;

Ο Ιερός Χ,ώρος της Β ΄Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων είναι αναμφισβήτητα το σπουδαιότερο μνημείο της Κυνουρίας αλλά και της πατρίδας μας ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio