Ερασιτεχνικός αθλητισμός ώρα μηδέν

Τετ, 20/05/2020 - 22:02
Image

Πώς θα είναι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από εδώ και πέρα; Θα μπορέσουν να σταθούν όρθια τα ερασιτεχνικά σωματεία; Μια σειρά ερωτημάτων και σκέψεων απλώνεται στο ξεκίνημα της επόμενης μέρας της μετά πανδημία εποχής.

Τα πράγματα για τα ερασιτεχνικά σωματεία δεν θα είναι εύκολα με τον Covid-19 να δημιουργεί νέα δεδομένα όχι απλώς στην καθημερινότητα της ζωής μας αλλά και στον αθλητισμό βάζοντας καινούρια δεδομένα για το μέλλον.

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού σε οικονομικό επίπεδο είναι σημαντικές και αναμένεται να γίνουν ακόμα πιο περισσότερες όσο περνάει ο καιρός και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός όπως φαίνεται θα περάσει έναν ισχυρό κλυδωνισμό το επόμενο διάστημα.

Τα περισσότερα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στέκονται χάρη στην τρέλα των λίγων που ακόμα βάζουν το χέρι στην τσέπη και κρατούν όρθιες ομάδες χωρίς να υπάρχουν έσοδα όπως συμβαίνει με τις επαγγελματικές αθλητικές κατηγορίες. Αυτό όμως μπορεί να συνεχιστεί; Θα αντέξουν απλοί άνθρωποι που η κρίση χτυπά τα επαγγέλματά τους να συνεχίσουν να δίνουν για τις ομάδες τους;

Η δεκαετής οικονομική κρίση στη χώρα μας και τώρα η πανδημία δημιουργούν ένα καινούριο σκηνικό μέσα σε αχαρτογράφητα νερά αφού κανείς δεν γνωρίζει τι μπορεί να γίνει από την νέα αγωνιστική σεζόν και ποια μπορεί να είναι η κατάληξη αφού τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πως θα κυλήσει το θέμα του ιού το επόμενο διάστημα.

Η νέα κανονικότητα που μπήκαμε και βαδίζουμε σιγά - σιγά ορίζει και την νέα αναγκαστική ίσως κανονικότητα που θα χρειαστεί να μπει ο ερασιτεχνικός αθλητισμός από την νέα περίοδο τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τα σωματεία όσο και με τους ίδιους τους αθλητές.

Το σίγουρο είναι πως θα πρέπει από όλες τις πλευρές (ομάδες, αθλητές, ενώσεις) να παρθούν γενναίες ίσως και δύσκολες αποφάσεις, να υπάρχει συνεργασία και νέες ιδέες πάνω στις οποίες θα χτιστεί το αύριο του ερασιτεχνικού αθλητισμού για να μπορέσει να ξεπεράσει την διαφαινόμενη κρίση που μοιάζει να έρχεται.

Από την πλευρά του το κράτος μέσω της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού προβλέπει τη δημιουργία Μητρώου Αθλητικών Φορέων, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θέτει για πρώτη φορά σε λειτουργία το «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων», το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη καταγραφή του συνόλου των Αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων που διαθέτουν την ειδική Αθλητική αναγνώριση.

Προκειμένου να ενταχθούν τα Αθλητικά σωματεία, μέλη των αναγνωρισμένων Αθλητικών Ομοσπονδιών στα σχεδιαζόμενα μέτρα στήριξης του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, από την πανδημία του κορωνοϊού θα πρέπει να συμπληρώσουν στην ειδική φόρμα στοιχεία φορέα, Αθλητές, Προπονητές, Αθλητικές Εγκαταστάσεις, Αθλητική Δραστηριότητα, Οικονομικά και Φορολογικά στοιχεία.

Για τις δυσκολίες του ερασιτεχνικού αθλητισμού και τα προβλήματα τα οποία έχουν ξεκινήσει είχε κάνει πριν από μερικές εβδομάδες εκτενή αναφορά με ένα άκρως εμπεριστατωμένο κείμενο ο εντεταλμένος αθλητισμού Βόρειας Κυνουρίας Γιάννης Δαλιανης, εκφράζοντας μια άκρως στοχαστική άποψη πάνω στην οποία ανέλυσε σωστά τα δεδομένα.

Τα ερασιτεχνικά σωματεία φαίνεται πως θα είναι δύσκολο να κρατηθούν όρθια μέσω των ηρωικών ενεργειών από το μεράκι κάποιων ανθρώπων και πως για να μπορέσουν να συνεχίσουν και στο μέλλον θα πρέπει κάνουν πολλά και σημαντικά βήματα και να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους θέτοντας νέα πρότζεκτ σε καινούριες λογικές, βασισμένες στα δεδομένα της νέας αυτής εποχής.

Σχόλια επισκεπτών

Ωραία υπάρχει κρίση και θα υπάρξει μεγαλύτερη ,αλλά αν μείνουν από τις 25 περίπου ομάδες της Αρκαδίας οι 7 τότε τι πρωτάθλημα να γίνει; Με ποιους αντιπάλους; Επομενος θα αναγκαστεί η πολιτεία και οι δήμοι να στηρίξουν τα σωματεία ,διαφορετικά το κακό από την διάλυση των θα είναι μεγαλύτερο σε όλα τα επίπεδα ,όσο για την πρόταση του εντεταλμένου του δήμου θα έχει λόγο να ηλοποιηθεί αν παραμείνουν οι ομάδες σαν φυτώριο και να φτιαχτεί μια ισχυρή στο δήμο ,τώρα αν μείνουν δύο η τρεις το παιχνίδι χάθηκε ,εκτός και γυρίσουμε στην εποχή που γίνονταν πέντε η έξι παιχνίδια το χρόνο

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio