Η γκρίνια ως «απάντηση» σε λάθος «ερώτηση»

Τρί, 24/07/2018 - 08:11
Image

Παίρνω την σκυτάλη από τον Θάνο που δικαίως «αγανάκτησε με την αγανάκτηση» η οποία εκφράστηκε μέσα από μερίδα σχολίων κάτω από την ανάρτηση για το φετινό καλοκαιρινό Πολιτιστικό Πρόγραμμα του δήμου, αλλά και από έναν ευρύτερο κοινωνικό σχολιασμό εκτός διαδικτύου. Όπως και η προαναφερθείσα, έτσι και η παρούσα παρέμβαση έχει ως στόχο να υπερασπιστεί το δίκαιο αλλά και να συνεισφέρει –ει δυνατόν- στην εξήγηση του φαινομένου.

Κατ’ αρχήν και θεωρώντας ότι μιλάμε για τα προφανή, το πολιτιστικό πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες χαρακτηρίζεται από διακριτή ποιότητα, γεωγραφική ορθότητα και ποιοτικό εύρος στα διάφορα είδη ψυχαγωγίας και διασκέδασης που προσφέρει. Ο συνδυασμός των αξιόλογων εξωγενών πολιτιστικών στοιχείων με την παραγωγή πολιτιστικών δράσεων εντός των ορίων (και με την στήριξη) του δήμου προσφέρει ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα. Δεδομένων πολλών συνθηκών που επικρατούν στην εποχή μας, στην περιοχή μας κλπ αξίζουν απερίφραστα συγχαρητήρια σε όποιους το εμπνεύστηκαν και το δρομολόγησαν. Εν προκειμένω τον δήμαρχο Τάκη Μαντά και τους συνεργάτες του. Πρόκειται για συμβολή του δήμου στο πεδίο του πολιτισμού/τουρισμού σε πολύ θετική κατεύθυνση. Ήδη αποτέλεσε για όλους μας, ένα ακόμα επιχείρημα προσέλκυσης επισκεπτών και διαφήμισης του τόπου μας.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά ζητήματα που τέθηκαν για οικονομικές και τυπικές λεπτομέρειες προϋπολογισμού κλπ είναι θέματα που αφορούν αρμόδιες υπηρεσίες, την αντιπολίτευση κλπ να τα ελέγξει, δεν σχετίζονται με την προσφορά προς τους πολίτες ή την τρέχουσα τουριστική σεζόν.

Εκείνο βέβαια που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η είσοδος για το κοινό προσφέρεται δωρεάν, προφανώς στο πλαίσιο μιας πολιτικής επιλογής της δημοτικής αρχής. Οι πόροι αυτοί άλλωστε που θα διατεθούν είναι, σε μια τόσο τουριστική περιοχή, πλήρως ανταποδοτικοί. Άλλοι δήμοι επιλέγουν περισσότερες ή ακριβότερες εκδηλώσεις που τις επιδοτούν, ο δήμος μας διάλεξε με τις δυνάμεις του να προσφέρει ότι μπορεί «δωρεάν», σε κατοίκους και επισκέπτες.

Όσον αφορά τις επιπλήξεις για καθυστέρηση, εδώ νομίζω ότι οι ίδιοι οι οργανωτές του προγράμματος αδίκησαν το «προϊόν» τους, καθώς το ονόμασαν «Πολιτιστικό Καλοκαίρι» και το εμφάνισαν σε χρόνο που έχει παρέλθει η …μισή εποχή που αναφέρονται. Ίσως κάποια άλλη ονομασία πχ «Φεστιβάλ» κλπ να είχε αποτρέψει τον συνειρμό της καθυστέρησης. Τα προγράμματα όλων των μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών άλλωστε αλλάζουν συνεχώς και διαμορφώνονται μέχρι και τον …Σεπτέμβριο.

Επί της ουσίας τώρα του «κλίματος» που δημιουργήθηκε, τόσο διαδικτυακά, όσο και σε δια ζώσης συζητήσεις μεταξύ κατοίκων, επαγγελματιών, επισκεπτών κλπ, έχουμε να κάνουμε με το φαινόμενο που έχουν περιγράψει αρκετοί διανοητές της πολιτικής (με πρωτεργάτη τον Μ. Βέμπερ) πως η όποια κρατική (εν προκειμένω δημοτική) αρχή ορισμένες φορές λαμβάνει άλλες απαντήσεις από τους πολίτες για διαφορετική ερώτηση που έχει καταθέσει. Κι εδώ ας μου επιτραπεί να θυμίσω προηγούμενη αρθρογραφία στην οποία τόνιζα σχεδόν ολογράφως, πως για να μην πηγαίνει χαμένος ο χρόνος (και ο κόπος αν θέλετε) και οι όποιες καλές προθέσεις και παρεμβάσεις αλλά και εκδηλώσεις εικόνας και βιτρίνας, τις οποίες ως τουριστικό μέρος έχουμε απόλυτη ανάγκη κλπ, θα πρέπει να υπάρχει μια συνολική αντίληψη για την οργάνωση και το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Διαφορετικά θα συσσωρεύεται οργή και απογοήτευση στους πολίτες η οποία θα παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της, ακόμα και τα …θετικά.

Είχαν αναφερθεί και συγκεκριμένα παραδείγματα που παραμένουν ως εκκρεμότητες και η μέχρι στιγμής αντιμετώπιση τους είναι από αναβλητική έως αδιάφορη. Όπως και η γενικότερη οργάνωση και προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται κρίσιμα ζητήματα για την τουριστική σεζόν την τελευταία στιγμή. Αν δεν υπάρξουν λοιπόν συνολικά, υπεύθυνη και με την δέουσα θέληση για διάλογο συνεννόηση και ειλικρινής αλληλοσεβασμός από όλες τις πλευρές, τότε η «μαύρη τρύπα» της –δικαιολογημένης ή αδικαιολόγητης- αγανάκτησης θα τα καταπίνει όλα.

Μέχρι να κλείσουμε τις τρύπες, καλό υπόλοιπο, μελωδικό, θεατρικό και χορευτικό καλοκαίρι στην όμορφη και φιλόξενη περιοχή μας.

Γιώργος Παπούλιας

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio