Παράδοση του έργου της Ι.Μ. Ταξιάρχη Μιχαήλ της Μούρας Παλαιοχωρίου από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Τετ, 13/03/2024 - 16:08
Image

Στην παράδοση του έργου «Αποκατάσταση Των Κελιών Του Κτιριακού Συγκροτήματος Της Ιεράς Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ Της Μούρας Παλαιοχωρίου Κυνουρίας Αρκαδίας» προχώρησε η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, επισκεπτόμενος τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη με ευθύνη τα αντικείμενα Συντονισμού-Οικονομικών-Προγραμματισμού, Χρήστο Λαμπρόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αρκαδίας, Κωνσταντίνο Μανδρώνη και στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας, επισκέφτηκαν, το πρωί της Τετάρτης 13 Μαρτίου, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας και Κυνουρίας, στο Επισκοπείο της Τρίπολης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση για την παράδοση του έργου «Αποκατάσταση Των Κελιών Του Κτιριακού Συγκροτήματος Της Ιεράς Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ Της Μούρας Παλαιοχωρίου Κυνουρίας Αρκαδίας». Ενός έργου μεγάλης θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο για τη φιλοξενία και το θεάρεστο έργο που επιτελεί, του ανέλυσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αποκατάστασης και τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος βλέποντας τυπωμένες τις ενέργειες που απαιτήθηκαν για την εκτέλεση των εργασιών δήλωσε εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα και ανυπόμονος για να επισκεφτεί την Ιερά Μονή.

Περισσότερα στοιχεία για το έργο προϋπολογισμού 2.775.000,00 €

Πρόκειται για ένα αξιόλογο μεταβυζαντινό οικοδομικό συγκρότημα, κυρίως λόγω της διαλεκτικής του σχέσης με το ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τοπίο, το οποίο εγκαταλείφθηκε το 1834 μετά από σχετικό βασιλικό διάταγμα, με αποτέλεσμα τα κελιά να ερειπωθούν και σταδιακά να καταρρεύσει ο άνω όροφος σε μεγάλο βαθμό.

Η κάτοψη του κτιριακού συγκροτήματος της Μονής έχει σχήμα ακανόνιστου τραπεζίου με επιφάνεια ενός στρέμματος περίπου.

Οι πτέρυγες διατάσσονται περιμετρικά, σχηματίζοντας έναν ευρύχωρο οχυρωμένο περίβολο στο κέντρο του οποίου βρίσκεται το Καθολικό.

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορούσε στην αποκατάσταση των κελιών του κτιριακού συγκροτήματος της Ιεράς Μονής Ταξιάρχη Μιχαήλ της Μούρας Παλαιοχωρίου Κυνουρίας Αρκαδίας στην αρχική τους μορφή έτσι, ώστε να απαλειφθούν οι νεότερες παραμορφώσεις, να αναδειχθεί με τρόπο ολοκληρωμένο το οικοδομικό συγκρότημα και να εξυπηρετηθούν οι απαιτούμενες λειτουργίες της Μονής.

Η Ιερά Μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ της Μούρας βρίσκεται στις πλαγιές του Πάρνωνα, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τον οικισμό του Παλαιοχωρίου και στο μέσον περίπου της διαδρομής προς τον οικισμό του Αγίου Βασιλείου.

Σχόλια επισκεπτών

Τρισάγιε Θεέ.. Προσκυνητέ δοξολογούμενε, υπερδεδοξασμένε , ένα έργο ακόμα αποκαταστάσεις Μονής του τρισόλβιου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κυρού Αλεξάνδρου. Δοξασμένο το όνομά Σου, εις τους αιώνας των αιώνων η μνήμη του.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio