Συνέντευξη με τον Πάνο Δημάκη, το «Γεράκι» του «Chase» από τα Βέρβενα με αφορμή το νέο του βιβλίο (pics)

Κυρ, 05/02/2023 - 10:08
Image

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά αλλά συνάμα προκλητικά τηλεπαιχνίδια στην τηλεόραση είναι το «The Chase». Όσοι το παρακολουθούν, δεν το βλέπουν για να περάσουν την ώρα τους, αλλά κυρίως  για να τεστάρουν τις γνώσεις τους. Στο παιχνίδι, που προβάλλεται καθημερινά από το Mega και το παρουσιάζει η Μαρία Μπεκατώρου, τέσσερις «κυνηγοί» προσπαθούν να πιάσουν τους παίκτες και να τους σταματήσουν από το να φθάσουν, απαντώντας σωστά στις ερωτήσεις, στον στόχο τους, που είναι να κερδίσουν χρήματα. Το  «Γεράκι», κατά κόσμον Πάνος Δημάκης, είναι ένας από τους chasers, μεγάλωσε στην Αρκαδία, στη Βόρεια Κυνουρία, και εκτός από το να… κυνηγά καθημερινά τους παίκτες, τους οποίους, όπως μας είπε, του αρέσει να κερδίζει, ο ίδιος κυνηγά τη γνώση, τις λέξεις, τα νοήματα. 

Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου μυθιστορήματός του, τον αναζητήσαμε για να μας μιλήσει για τη ζωή του, τα βιβλία του, την Αρκαδία -κατάγεται από τα Βέρβενα- και το πώς είναι να πρέπει να βρίσκεσαι πάντοτε ένα βήμα πριν από τους άλλους.

Ποιος είναι ο Πάνος Δημάκης

Αγαπούσε τις λέξεις από μικρός –μιλάει οκτώ γλώσσες- και η ζωή του στην Αρκαδία, ως το 1995 που έφυγε για σπουδές, τον εμπνέει ως σήμερα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δούλεψε για δεκαοκτώ μήνες ως μεταφραστής στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα. Έχει μεταφράσει αφηγήματα από τα Αγγλικά και τα Ιταλικά. Μετά από ανάθεση, έκανε την επαναμετάφραση του έργου «Ο Καπετάν Μιχάλης» του Νίκου Καζαντζάκη από τα Ελληνικά στα Αγγλικά, αναθεωρώντας την αρχική μετάφραση του 1955. Επίσης, εργάστηκε ως επιμελητής στο φιλολογικό τμήμα των Εκδόσεων Καζαντζάκη και βοήθησε συνεπικουρικά στις αφιερωματικές εκθέσεις του Μουσείου Μπενάκη, στο πλαίσιο του «2017: Έτος Νίκου Καζαντζάκη». Τέλος, διατηρεί μεταφραστικό γραφείο όπου ασχολείται, κυρίως, με οικονομικά και νομικά κείμενα. Επί σειρά ετών διδάσκει επαγγελματικά Αγγλικά και Ισπανικά σε στελέχη πολυεθνικών εταιρειών. Έχει εκδώσει δυο βιβλία γλωσσολογικού ενδιαφέροντος: «Το Βερβενιώτικο Ιδίωμα» (Κάπα Εκδοτική) και το αγγλικό ετυμολογικό λεξικό «Etymolexicon» (εκδ. 24 Γράμματα).

Η σχέση του με την τηλεόραση

Παράλληλα με τα παραπάνω, συμμετείχε από μικρός σε πολλά τηλεπαιχνίδια γνώσεων από στα οποία μάλιστα κέρδιζε αρκετά μεγάλα ποσά. Έτσι, δεν ήταν άγνωστος στην τηλεόραση –και δεν του ήταν άγνωστη κι αυτή. «Σε κάλεσαν για να συμμετάσχεις στο ‘’The Chase’’;», τον ρωτήσαμε. «Ναι, επειδή ήμουν ήδη γνωστός στους τηλεοπτικούς κύκλους. Όμως, πέρασα από οντισιόν και από όλη τη διαδικασία. Ήμασταν υποψήφιοι περίπου 100 άτομα, μας έκαναν τεστ γνώσεων, δοκιμαστικά για το πώς γράφουμε στην κάμερα, τα πάντα», μας απάντησε, επισημαίνοντας ότι δεν αρκεί μόνο η γνώση, αλλά πρέπει τόσο ο παίκτης όσο και ο «κυνηγός» να έχουν διαίσθηση, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν την απάντηση σε μια ερώτηση, ώστε να απαντήσουν σωστά. «Η διαίσθηση αυτή έρχεται μόνο μέσα από τις προσλαμβάνουσες του καθενός, από το υπόβαθρο που έχει», εξηγεί και μας αποκαλύπτει ότι ο ίδιος διαβάζει καθημερινά, προκειμένου να αντεπεξέλθει στο παιχνίδι αφού, όπως μας είπε, «σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει». 
Χαίρομαι όταν φεύγουν οι παίκτες με χρήματα, αλλά μου αρέσει να κερδίζω.

«Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» διαδραματίζεται στην Αρκαδία

Το πρώτο του μυθιστόρημα, οι «Δεκαεπτά κλωστές» (Κάκτος Εκδοτική, 2020) βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία που ο ίδιος είχε ακούσει σε ένα ταξίδι του στα Κύθηρα. Το βιβλίο προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση. Μάλιστα, η σεναριογράφος Μιρέλλα Παπαοικονόμου ανέλαβε να το διασκευάσει ώστε να γυριστεί για την τηλεόραση, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσαφούλια. Η σειρά, παραγωγή της Τanweer, θα προβληθεί από το Cosmote TV.

Το δεύτερο μυθιστόρημά του, «Το ποτάμι των χιλίων τυφλών» (Εκδόσεις Διόπτρα, 2023) θα κυκλοφορήσει στις 22 Φεβρουαρίου, και διαδραματίζεται σε μια φανταστική κωμόπολη, κάπου στο Μαίναλο, μέσα την αρκαδική φύση και στην ομορφιά της την οποία όσοι ζούμε εδώ έχουμε τη χαρά να αντικρίζουμε καθημερινά.

«Δεν πρόκειται αυτή τη φορά για μια αληθινή ιστορία. Τα γεγονότα του βιβλίου θα μπορούσαν να έχουν συμβεί οπουδήποτε. Θέμα του βιβλίου είναι το πώς το μίσος υπερτερεί, καθώς είναι πιο εύκολο από την αγάπη, το πώς οι άνθρωποι, τα μέλη μιας κοινωνίας, πέφτουν στην παγίδα των δημαγωγών. Χωρίζονται σε φατρίες, διότι η κοινωνία αυτή δεν έχει διδαχθεί τίποτε από το παρελθόν της (σ.σ. έναν εμφύλιο πόλεμο, που δεν έχει, όπως μας διευκρίνισε  ο κ. Δημάκης, καμία σχέση με τον Εμφύλιο μετά την Κατοχή)».

Η φύση στην Αρκαδία, το Μαίναλο, σε προδιαθέτει να αγαπήσεις την απλή ζωή, να αφήσεις το μίσος πίσω. Όμως οι άνθρωποι εθελοτυφλούν και πέφτουν στην παγίδα του μίσους.

Σε αναμονή της έκδοσης του νέου του βιβλίου, και μαζί με όλες τις άλλες επαγγελματικές του δραστηριότητες, ο Πάνος Δημάκης διαβάζει, γυμνάζεται, ταξιδεύει και κάνει podcast για τις λέξεις, που τις αγαπά πολύ, Τα podcast του θα τα ακούσετε στο «Χίλιες και μία λέξεις».

«Δεν θεωρώ ότι κάνω κάτι σπουδαίο και ιδιαίτερο. Αγαπώ όλα όσα κάνω», μας λέει.

Τον αποχαιρετήσαμε και δώσαμε ραντεβού, διά ζώσης αυτή τη φορά, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου στην Τρίπολη.

Μπορείτε να προπαραγγείλετε το βιβλίο ΕΔΩ.

 

Γαλανιάδη Εύα, arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio