Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας για την άφιξη του Σουλτάνου Ταγίπ Ερντογαν

Thu, 07/12/2017 - 10:09

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να φτάσει στο «Ελ. Βενιζέλος» στις 10.30 το πρωί. Στους δρόμους περίπου 3.000 αστυνομικοί - Κλειστός ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, αλλάζουν τα δρομολόγιά τους λεωφορεία και τρόλεϊ - Απαγορεύονται πορείες και συγκεντρώσεις . Άνθρωποι με άμεση γνώση των προετοιμασιών που έλαβαν χώρα όλο αυτό το διάστημα, επισημαίνουν ότι έχει χρησιμοποιηθεί η μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη των τελευταίων ετών.

Εκεί, θα τον υποδεχτεί ο υπουργός εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα ακολουθήσουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (12:00) και τον Πρωθυπουργό (13:30).

Θα ακολουθήσουν η επίσημη τελετή υποδοχής στην Ηρώδου Αττικού, η οποία περιλαμβάνει την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος, και η παρουσίαση των δυο αντιπροσωπειών. Περίπου στις 12:00 οι δυο Πρόεδροι θα εισέλθουν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, όπου θα πραγματοποιηθεί η κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και αμέσως μετά στις 12:40 διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

Να επισημάνουμε πως πρόκειται για την δεύτερη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε κράτος-μέλος της ΕΕ από την εκδήλωση του αποτυχόντος πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να  κάνουν λόγο για υψηλά μέτρα ασφαλείας θα τον συνοδεύει και η σύζυγός του Εμινέ, η οποία θα ακολουθήσει ξεχωριστό πρόγραμμα με τις συζύγους των κκ Παυλόπουλου και Τσίπρα

 Λίγες ώρες πριν την άφιξη του στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε το μήνυμα ότι οι κακές σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ένα κομμάτι που ανήκει στο παρελθόν και τόνισε πως πρέπει να σφυρηλατήσουμε ένα πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κρατών.

 «Αν μπορούμε να σφυρηλατήσουμε την αλληλεγγύη, νομίζω ότι οι σχέσεις των δύο κρατών θα μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω»


 «Πρώτα και κύρια, η Συνθήκη της Λωζάνης δεν περιλαμβάνει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Αφορά ολόκληρη την περιοχή και ακριβώς εξαιτίας αυτού, πιστεύω συγχρόνως ότι όλες οι συνθήκες χρειάζονται μία επικαιροποίηση. Και η Λωζάνη σύμφωνα με τα τελευταία γεγονότα, χρειάζεται επικαιροποίηση.

 «Στο Αιγαίο υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών, που είναι αρκετά προβληματικές. Θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν, Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση του εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων, αλλά και στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Αυτά τα θέματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν και να ανακουφιστούν οι δύο χώρες.
 

Ο Αλέξης Τσίπρας μου υποσχέθηκε την έκδοση σε 15-20 ημέρες των οκτώ Τούρκων αξιωματικών». Απέρριψε δε το επιχείρημα της Αθήνας ότι η απόφαση για μη έκδοση των οκτώ ελήφθη από την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, λέγοντας πως αν τέτοιες υποθέσεις αφεθούν στη Δικαιοσύνη «δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα». «Η Δικαιοσύνη δεν νοιάζεται τόσο», είπε, προσθέτοντας ότι χρειάζονται παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός .

Γεωργία Δήμου

katafigio