Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους αγρότες η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Σάβ, 25/11/2023 - 16:00
Image

Ωστόσο υπήρξε ένα ψήφισμα – απόφαση από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου που δεν μας βρίσκει ικανοποιημένους, αφού όχι μόνο δεν υιοθετεί τα αιτήματα που έχουν πραγματικά ανάγκη για να επιβιώσουν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι. Επιπλέον δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την άποψη ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις δεν εφάρμοσαν εθνική στρατηγική στον αγροτικό τομέα, πολύ απλά γιατί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που συνδιαμορφώνουν και συναποφασίζουν όλες οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών, φυσικά και οι ελληνικές κυβερνήσεις, δεν μπορεί να υπάρχει εθνική αγροτική πολιτική.

Άρα θεωρούμε κοροϊδία και συνειδητή προσπάθεια παραπλάνησης των  αγροτοκτηνοτρόφων η λογική ότι το πρόβλημα είναι διαχειριστικό και οφείλεται στις επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης. Στη πραγματικότητα  είναι  πολιτική επιλογή της κάθε κυβέρνησης στη κατεύθυνση της ολοένα και μεγαλύτερης ενίσχυσης της μεγάλης παραγωγής σε βάρος των μικρών και μεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Καλούμε όλους τους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους της Πελοποννήσου να μην δεχτούν το ξεκλήρισμά τους. Τους καλούμε σε αγωνιστική ετοιμότητα, γιατί μόνο έτσι έχουμε πετύχει την ικανοποίηση ορισμένων διεκδικήσεων μας. Μόνο έτσι μπορούμε να διεκδικήσουμε και να παραμείνουμε στα χωράφια και στα κοπάδια μας, να ζούμε με αξιοπρέπεια τις οικογένειες μας.  Μέσα από τους αγροτικούς και κτηνοτροφικούς συλλόγους, σε συντονισμό με τις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων οργανώνουμε τον αγώνα για την επιβίωσή μας!

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Όσοι παράγουν και είναι πραγματικοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, αυτοί να παίρνουν τις επιδοτήσεις. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις. Να είναι ακατάσχετες. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το όργιο παραβιάσεων και εξαπάτησης που γίνεται από τις «πύλες της κολάσεως» του ΟΣΔΕ σε βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων, με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να στήνουν χορό εκατομμυρίων ευρώ στις πλάτες τους, παίζοντας με το εθνικό απόθεμα, τις εκτάσεις, τους βοσκότοπους. Οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ να γίνονται δωρεάν και με έλεγχο με την ευθύνη των δομών του υπουργείου. Να αποσυνδεθούν οι ενισχύσεις στην κτηνοτροφία από τα βοσκοτόπια. Να μην έχει αναδρομική ισχύ η σχετική ΚΥΑ.
  • Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των ασθενειών, ή την παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. (ΔΑΟΚ , ΟΠΕΚΕΠΕ , Κτηνιατρικές υπηρεσίες , ΕΛΓΑ κ.α.).
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω ακαρπίας στην ελαιοκαλλιέργεια και στα εσπεριδοειδή, που αν και έχει πλήξει όλη την Ελλάδα, δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους (πχ κορινθιακή σταφίδα).
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.
  • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.
  • Να σταματήσουν η ποινικοποίηση των αγώνων, της συνδικαλιστικής δράσης, ο αυταρχισμός και τα αγροτοδικεία εδώ και τώρα!

 

Ειδικά για το πρόβλημα με το δάκο:

  1. Να γίνει άμεσα καταγραφεί της ζημιάς από τον δάκο και να δοθεί αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Να αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα.
  2. Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του και για τη συμβατική και για τη βιολογική καλλιέργεια. Να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς.
  3. Άμεση στελέχωση όλων των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των ασθενειών, παρακολούθηση της εξέλιξης της παραγωγής. Άμεση και επίσημη ενημέρωση των αγροτών, από το Κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κρατική ευθύνη να αντιμετωπιστεί το γλοιοσπόριο. Με αποκλειστικά κρατική ευθύνη να οργανωθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη δακοκτονία. Δωρεάν συμβουλές και σύγχρονα φάρμακα στον αγρότη για την αντιμετώπιση όλων των ασθενειών.

Εκ τις διοικήσεις τις ΟΑΣΠΠ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio