Πτωχός: Το κόστος για την αντιμετώπιση της διάβρωσης είναι 70 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότηση δεν είναι εύκολη (vid)

Πέμ, 28/03/2024 - 15:41
Image

Την Πέμπτη 28 Μαρτίου στο Μεγάλο Καφενείο στην Τρίπολη, έναν εμβληματικό χώρο που λειτουργεί από το 1840, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Χρήστος Λαμπρόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Γιώργος Σπίνος υποδέχθηκαν τους δημοσιογράφους από τις εφημερίδες και τα sites που καλύπτουν τα θέματα της Περιφέρειας,εγκαινιάζοντας μια σειρά συναντήσεων που, όπως είπε ο κ. Πτωχός, στόχο έχουν και τη λογοδοσία της περιφερειακής αρχής για τα πεπραγμένα της, εκτός από την ενημέρωση του Τύπου.

Ο κ. Πτωχός είπε, καλωσορίζοντας τους δημοσιογράφους: «Είναι μια χρήσιμη συνάντηση, και σκοπό έχει, ανάμεσα στα άλλα, να μοιραστούμε τις αρχές και τις ανησυχίες μας. Από την ημέρα που ανέλαβε η νέα περιφερειακή αρχή, το διάστημα ήταν παραγωγικό. Πρώτο μέλημα, ήταν να δούμε πού βρισκόμαστε, να δούμε τα στοιχεία και να δούμε τον τρόπο με το οποίον λειτουργεί η περιφέρεια, τις διαδικασίες και τις πράξεις. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε στρατηγικό σχεδιασμό σε βάθος πενταετίας».

Ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους, και η εκκίνηση έγινε με ερωτήσεις για το ΣΔΑΜ Μεγαλόπολης, το οποίο, σύμφωνα με επισήμανση του δημοσιογράφου κ. Φίλανδρου, έχει καθυστερήσει. Ο δημοσιογράφος έκανε λόγο για «κατηφόρα» της Μεγαλόπολης, και ρώτησε για τις εξελίξεις στις επενδύσεις στο Ψαθί.

Ο κ. Πτωχός είπε ότι η πρόοδος του ΣΔΑΜ ήταν σχεδόν μηδαμινή πριν από τη ανάληψη των καθηκόντων της νέας περιφερειακής αρχής και επεσήμανε: «Το βασικό μας πρόβλημα είναι ο χρόνος και προσπαθούμε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο.

Γίνεται προσπάθεια να καθοριστεί το ειδικό χωροταξικό, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις. Εκτός από το ΣΔΑΜ, και το ΕΣΠΑ δίνει πόρους για τη Μεγαλόπολη. Η προσοχή όλων μας είναι στη Μεγαλόπολη και αποτελεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής μας πολιτικής».

Ακολούθησαν ερωτήσεις για το Διοικητήριο της Μεσσηνίας, αλλά και για τις ηλεκτρονικές επιγραφές που είχε εγκαταστήσει η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Ο κ. Πτωχός απάντησε ότι το Διοικητήριο δεν έχει την απαραίτητη ρευστότητα για να ολοκληρωθεί, και ότι το έργο δεν έχει προχωρήσει. Ως προς τις πινακίδες, είπε ότι είναι υποχρέωση του αναδόχου να αναγράφουν πληροφορίες που αφορούν τους πολίτες οι οποίοι κινούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας.

Ως προς τη Κορινθία, οι βασικές ερωτήσεις είχαν να κάνουν με τη διάβρωση των ακτών -σημειωτέον ότι ο περιφερειάρχης είχε πρόσφατα επισκεφθεί την περιοχή, ενώ στο Ξυλόκαστρο η γη «κατάπιε» στα μέσα Μαρτίου κομμάτι της παλιάς Εθνικής Οδού, αλλά και με την ανάπτυξη της Κορινθίας, σε επίπεδο τουρισμού και βιομηχανίας. Ο κ. Πτωχός με αυτή την ευκαιρία επεσήμανε ότι για την Περιφέρεια Πελοποννήσου η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Ακόμα, επεσήμανε ότι το κόστος για την αντιμετώπιση της διάβρωσης είναι 70 εκατ. ευρώ και η χρηματοδότησή του, όπως είπε, δεν είναι εύκολη.

Όπως είπε, μάλιστα: «Πρέπει να σκεφτούμε πολύ πέρα από τις αναπλάσεις και μόνο τις αναπλάσεις...».

Ακόμα, ο κ. Πτωχός ανέφερε, ως προς τη τουριστική ανάπτυξη, ότι στόχος της Περιφέρειας είναι η ενοποιήσεις των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και η Νεμέα, ως τόπος κρασιού, που μπορεί να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Επίσης, από την Αρκαδική Τηλεόραση ο περιφερειάρχης δέχτηκε ερώτηση για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την οποία παραδέχτηκε ότι «υστερεί», σύμφωνα και με τα στοιχεία. «Η Περιφέρεια είναι φανερά πίσω στην κοινωνική πολιτική», είπε, και επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν χρηματοδοτεί πια έργα που έχουν ιδρυματικό χαρακτήρα.

Όπως παραδέχτηκε, επίσης, τα αθλητικά κέντρα σε όλη την περιφέρεια είναι μη φιλικά για τα άτομα με κινητικά προβλήματα ή τα τυφλά άτομα και δεν μπορούν όλοι οι πολίτες να απολαύσουν τα οφέλη τους. Ακολούθως, ο κ. Πτωχός δέχτηκε ερωτήσεις για το Νοσοκομείο Σπάρτης και το κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής. Απάντησε ότι η Περιφέρεια καταγράφει τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία, και αυτά είναι πολλά.

Η Περιφέρεια μπορεί μόνο να στηρίξει τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία σε υλικοτεχνική υποδομή.

Video

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio