Νίκας: Κριτήριο του πολιτισμού μας η συμπεριφορά μας προς τα ΑμεΑ

Δευ, 27/11/2023 - 12:13
Image

“Ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη συμπεριφορά μας προς τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Ωστόσο, ό,τι δομές και να έχουμε, αν αυτός που πλησιάζει τα παιδιά και τους ανθρώπους με ανάγκες δεν διαθέτει αγάπη, δεν μπορεί να βοηθήσει”.

Αυτό επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας χαιρετίζοντας, το πρωί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου, στην 1η Παμπελοποννησιακή Συνέλευση που διοργανώθηκε στο Λουτράκι -στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο- προκειμένου να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης “Αγησίλαος” για την καταπολέμηση των διακρίσεων και προώθηση της κοινωνικής και εργασιακής ένταξης για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους που διαβιούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οπως δήλωσε, ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, “ο πολιτισμός μας κρίνεται από τη συμπεριφορά μας προς τα αμεα, προς τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη”, για να σημειώσει ότι από την πολύχρονη θητεία του ως αυτοδιοικητικός -στην πρωτοβάθμια, αλλά και την δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση-, “έχω συνείδηση και του προβλήματος, αλλά και των βημάτων που έχουν γίνει μέχρι τώρα”.

Ο Π. Νίκας αναγνώρισε ότι στην πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν πραγματικά γίνει βήματα αναφορικά με τα άτομα μεα, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα εναρμόνισε τη νομοθεσία της με το ευρωπαϊκό δίκαιο και πλέον αποτελεί νόμο του κράτους η στήριξη των αμεα και των δικαιωμάτων τους.

Τα βήματα αυτά, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι έγιναν τόσο στο επίπεδο των επιδομάτων, όσο -και κυρίως- στο επίπεδο της εκπαίδευσης, με τα ειδικά σχολεία, ενώ πλέον και τα ιδρύματα λειτουργούν πολύ καλύτερα, όπως είπε, τονίζοντας πάντως πως “χρειάζεται βεβαίως να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα“, καυτηριάζοντας παράλληλα συμπεριφορές και φαινόμενα εκμετάλλευσης των αμεα που δυστυχώς εξακολουθούν να αμαυρώνουν την κοινωνία μας.

Ως προς τα πεπραγμένα της Περιφέρειας αναφορικά με τα ζητήματα πρόνοιας για τα αμεα, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Αγησίλαος” για το οποίο διατέθηκαν 1.417.000 ευρώ μέσα από το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020, ενώ στάθηκε στην εξαιρετική, όπως την χαρακτήρισε, συνεργασία με την πρόεδρο του Ινστιτούτου Prolepsis καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού -πλέον και βουλευτή- στο πλαίσιο του προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής “Διατροφή” στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Το εν λόγω πρόγραμμα, είπε ο περιφερειάρχης αφορά στην σίτιση και προώθηση υγιεινής διατροφής σε μαθητές μεα στα ειδικά σχολεία καθώς και σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου -περί τα 1.200 παιδιά συνολικά-, που δεν περιλαμβάνονται στο κρατικό πρόγραμμα σίτισης.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας αναφέρθηκε στην υποστήριξη από την Περιφέρεια ενός προγράμματος πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας ατόμων με αναπηρία, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Εκπαιδευτικής – Διαχειριστικής ΑΜΚΕ “Λυσώ”. Ο περιφερειάρχης μίλησε για την σημαντική και εξαιρετικά ανθρώπινη προσφορά στον συνάνθρωπο και το συνολικό κοινωνικό έργο που επιτελεί “Ο Κήπος της Λυσούς”, αναφερόμενος στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης ενηλίκων με νοητική υστέρηση και ελαφρά αναπηρία στην καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων.

Οπως τόνισε, “παρόμοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να διαχυθούν, θα πρέπει να στηριχθεί το εθελοντικό κίνημα υποστήριξης των παιδιών, των ανθρώπων, που έχουν ανάγκη. Αλλά ό,τι δομές και να έχουμε, εν αρχή ην η αγάπη. Αν δεν διαθέτει αγάπη αυτός που πλησιάζει τα παιδιά,  τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα και ανάγκες, δεν μπορεί να βοηθήσει” σημείωσε ο Π. Νίκας, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια στηρίζει και το “Ευθύμειο” Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες στην Κόρινθο, ενώ αναφέρθηκε επίσης στον σημαντικό ρόλο της Εκκλησίας και των εθελοντικών δομών της.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας έκανε μνεία στο έργο που έχει επιτελέσει ο Αγγελος Χρονάς ως αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα Υγείας και Πρόνοιας, ενώ εξέφρασε ευχαριστίες για την εξαιρετική συνεργασία της Περιφέρειας τόσο προς τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ Γιάννη Βαρδακαστάνη, καθώς και προς τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου Νίκο Καραλή, οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση.

Στη συνέλευση -στην οποία, μεταξύ άλλων, παρέστησαν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας Χάρης Βυτινιώτης και ο δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων Γιώργος Γκιώνης- παρουσιάστηκαν ακόμα ο σχεδιασμός μελλοντικών δράσεων στο πλαίσιο της δράσης “Αγησίλαος”, η οποία υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον Μάιο του 2021 μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014 – 2020 με τη συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ.

Δελτίο Τύπου

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio