ΦΟΔΣΑ: Νέα δικαστήρια για τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο

Παρ, 08/06/2018 - 23:22
Image

Με μια... επανάληψη εφ' όλης της ύλης θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε τη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου στο Πνευματικό Κέντρο στην Τρίπολη την Παρασκευή 8 Ιουνίου το απόγευμα, αφού οι δύο πλευρές, με αφορμή τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την τροποποίηση των όρων της σύμβασης που αναφέρονται στην ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα στη ΣΔΙΤ που ο ίδιος ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης πριν από κάποιες μέρες είχε ανακοινώσει ότι θα υπογραφεί στις 14 Ιουνίου, ξεδίπλωσαν ακόμα μία φορά τα επιχειρήματά τους.

Το γενικό συμπέρασμα το συνόψισε ο πρώην δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Μανώλης Σκαντζός: «Όλα θα κριθούν στα δικαστήρια», αφού η υπόθεση οδηγείται και πάλι στη Δικαιοσύνη, αφού αφενός υπάρχουν νέες διεκδικήσεις από ιδιώτες στον χώρο υλοποίησης του έργου και, αφετέρου, υπάρχει, όπως λένε οι δήμαρχοι που εναντιώνονται στο έργο, ότι για να υπογραφεί το οτιδήποτε, η αρχική εταιρία ΑΕ και η νέα εταιρία ΜΑΕ πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι η ίδια εταιρία...
 

Υλοποιούμε την απόφαση που πήραμε

«Υπάρχει κάποια σύμβαση που εμείς ερχόμαστε εδώ σήμερα να τροποποιήσουμε; Να το καταλάβω. Υπάρχει κάτι;» Ο δήμαρχος Τρίπολης Δημήτρης Παυλής, ο οποίος ανήκει στο «μπλοκ» των δημάρχων που απορρίπτουν τη ΣΔΙΤ, απευθύνθηκε στον πρόεδρο κ. Σπύρο Αργειτάκο.

Ο κ. Αργειτάκος απάντησε: «Ίσως δεν τα λέω εγώ καλά... Για να υπογράψει ο πρόεδρος θα προηγηθούν οι μονομερείς δηλκώσεις της ΤΕΡΝΑ για να ενημερωθείτε. Αν κριθούν παράνομα, θα αποφασιστεί αλλά όχι εδώ και όχι από εμάς. Η ημερήσια διάταξη είναι συγκεκριμένη και πρέπει να ενημερωθούμε για το κείμενο».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορινθίων κ. Αλέκος Πνευματικός κατά την τοποθέτησή του επανέλαβε ότι είναι καταστρεπτική για τον Δήμο η λύση της ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα. «Αυτά που προτείνετε, έρχονται χωρίς καμία υπογραφή και αυτό δεν είναι αθώο. Ποτέ δεν έχω δει μονομερή δήλωση εταιρίας χωρίς υπογραφή και το κείμενο αυτό έρχεται σε εμάς χωρίς καμία δέσμευση. Η εταιρία είναι μονοπρόσωπη περιβαλλοντική εταιρία. Αυτή είναι συμβεβλημένη με τη ΣΔΙΤ; Είναι αυτή η συνέχεια της Περιβαλλοντικής ΑΕ; Θα πρέπει να συνεδριάσει ένα ΔΣ της Περιβαλλοντικής ΑΕ και να αποφασίσει ότι μετασχηματίζεται στη Μονοπρόσωπη εταιρία που μας λέει ότι είναι. Πρέπει να αποδειχθεί ότι η ΜΑΕ είναι συνέχεια της ΑΕ. Διαβάστε επιτέλους. Το εξώδικο που έχουν καταθέσει οι σύλλογοι λέει πολλά πράγματα. Κάποτε δεν θα είμαστε πολύ περήφανοι για τις αποφάσεις που πήραμε. Θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο».

Η σύμβαση αυτή δεν υπάρχει. Όλα αυτά δεν πρέπει να κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο; Νέες προσφυγές κατατέθηκαν σήμερα. Πού ακούστηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση από την Περιφέρεια; Θα οφείλουμε αποζημιώσεις εκατομμυρίων στην εταιρία που θα θιγεί, δυστυχώς.

Ο κ. Δημήτρης Καμπόσος, δήμαρχος Άργους-Μυκηνών αναφέρθηκε στην ανασφάλεια του κόσμου, των πολιτών, που θα δεσμευθεί για 28 χρόνια για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους. «Το ζητούμενο είναι ποιοι θα πάρουν την απόφαση να δεσμεύσουν έναν κόσμο για κάποια πράγματα που είναι αδιευκρίνιστα». Στη συνέχεια, είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να καταλάβει πώς θα μπορεί να γίνει ανακύκλωση όταν η εταιρία θα κάνει ποιοτικό έλεγχο. Πού στέκει και πώς θα έιμαστε σίγουροι ότι εκείνος που θα ελέγχει, δεν θα του λείπει πάντα κάτι από την ποσότητα.

Είμαστε πολύ μικροί για να δεσμέυσουμε τόσο κόσμο για τόσα πολλά χρόνια.

«Η ΔΕΗ επειδή χάνει από τα φωτοβολταϊκά, στέλνει να πληρώσουμε οι υπόλοιποι τον λογαριασμό», είπε ο κ. Καμπόσος φέρνοντας ένα παράδειγμα.

Ο κ. Πλιώτας, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι «δεν υπάρχει καταχωρισμένη εταιρία. Με την απόφαση 309/2015 του Ελεγκτικού Συνεδρίου εγκρίθηκε η ΣΔΙΤ και εκεί φαίνεται ότι η ΣΔΙΤ έχει υπογραφεί με την εταιρία Περιβαλλοντική ΑΕ και όχι με τη μονοπρόσωπη ΜΑΕ. Και με νέα απόφαση το 2016, το Ελεγκτικό ζητεί να αναγνωριστεί η μονοπρόσωπη ΜΑΕ. Επομένως, δεν ξέρω για ποιον λόγο είμαστε εδώ».

Η νομική σύμβουλος απάντησε ότι υπάρχει υποχρέωση από την ανάδοχο εταιρία να ιδρύσει ανώνυμη εταιρία ειδικού σκοπού, με μοναδικό μέτοχο την εταιρία και με ρήτρα να μην αποσύρει τις μετοχές της ως το τέλος του έργου.

Ο κ. Μανώλης Σκαντζός είπε ότι «κακώς ακολούθησε ο ΦΟΔΣΑ τις πρακτικές του Τατούλη και της Περιφέρειας -σημειώνω ότι η κυβέρνηση είναι απούσα από την υπογραφή, η Περιφέρεια είναι απούσα από την υπογραφή, ο Τατούλης υπογράφει άλλη σύμβαση- δεν μπορείτε να αγνοείτε ότι στην απόφαση του Ελεγκτικού που λέει ότι αν προσπαθήσει ο ΦΟΔΣΑ να τροποποιήσει με συμβολαιογραφική πράξη, να τα θεωρήσετε νόμιμα, αυτά απαιτούν ουσιώδη τροποποίηση της υπογραφόμενης σύμβασης».

Αυτό είναι παράνομο. Οι ουσιώδεις τροποποιήσεις της σύμβασης είναι παράνομο να γίνουν, πρέπει να έρθουν ως νέα σύμβαση.

«Φτάσαμε να κριθεί η υπόθεση στα δικαστήρια», είπε, τέλος, ο κ. Σκαντζός, ο οποίος ανέγνωσε κείμενο το οποίο κάλεσε όλους να το υπογράψουν, ώστε να μην έχουν ποινικές ευθύνες για παρατυπίες που διαφαίνεται ότι θα γίνουν. Ο πρόεδρος του Σώματος απάντησε στον κ. Σκαντζό με την ανάγνωση μόλις τριών γραμμών, ενώ επεσήμανε ότι για το νομικό κομμάτι του ζητήματος θα έπρεπε να συζητούν όλη τη νύχτα.

Κατά την ψηφοφορία, η οποία ήταν ονομαστική κατόπιν αιτήματος του κ. Πνευματικού, το θέμα υπερψηφίστηκε με 21 «ναι», έναντι 9 «όχι». Σημειωτέον ότι ο κ. Παυλής ήταν απών, ο κ. Μαντάς, δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας, και ο κ. Σκαντζός ψήφισαν «όχι», ενώ ο κ. Λυσίκατος, δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, ψήφισε «ναι».

Γαλανιάδη Εύα

Πηγή :arcadiaportal.gr

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio