Τι αλλάζει στο αφορολόγητο

Σάβ, 26/01/2019 - 10:21
Image

Με τις νέες διατάξεις που σχεδιάζονται όσοι θέλουν να κερδίσουν το αφορολόγητο για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος θα πρέπει:

- Να έχουν δαπανήσει τουλάχιστον το 15% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

- Να έχουν δαπάνες ύψους τουλάχιστον 20% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή με e-banking για εισοδήματα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ.

- Να κάνουν δαπάνες ύψους 25% του εισοδήματος με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες ή e-banking για εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ. Δεν αποκλείεται όμως και να επιβληθεί υποχρέωση για δαπάνες 30% στα πιο υψηλά εισοδήματα.

Όσοι δεν συγκεντρώσουν τις δαπάνες που απαιτούνται, θα πληρώνουν πέναλντι φόρου 22% για το ποσό που τους λείπει. Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, πρέπει να πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά δαπάνες 1.500 ευρώ (15%). Αν οι δαπάνες του ήταν 1.200 ευρώ, τότε θα πληρώσει έξτρα φόρο με συντελεστή 22% στο ποσό των 300 ευρώ που δεν συγκέντρωσε με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να φτάσει το όριο των 1.500 ευρώ, δηλαδή 66 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι από την υποχρέωση ηλεκτρονικών συναλλαγών εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, οι οποίοι όμως οφείλουν να συνεχίσουν να συγκεντρώνουν τις χάρτινες αποδείξεις, για να δικαιούνται την έκπτωση φόρου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

- Μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ' επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι, ηλικίας 70 ετών και άνω.

- Τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

- Οσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

- Οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio