Έφυγε από τη ζωή η διακεκριμένη μουσικός και μουσικολόγος που παραθέριζε στο Παράλιο Άστρος, Χαρά Λαγοπάτη – Τόμπρα

Wed, 15/01/2020 - 19:28

Μια εξέχουσα προσωπικότητα της μουσικής και πρώην διευθύντρια του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, η οποία παραθέριζε πολλές δεκαετίες στο Παράλιο Άστρος, όπου διατηρούσε και εξοχική κατοικία, δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας. Η αείμνηστη Χαρά Λαγοπάτη Τόμπρα μαζί με τον επίσης διακεκριμένο μουσικό, αείμνηστο σύζυγο της, Σπύρο Τόμπρα ήταν από τις πιο αναγνωρίσιμες και αγαπητές θερινές προσωπικότητες του Παραλίου Άστρους ενώ είχαν αναπτύξει στενούς φιλικούς δεσμούς με κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Η κηδεία της πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ακολουθεί το κείμενο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Βήματος (vima.gr) και του δημοσιογράφου Γιάννη Ζουμπουλάκη για την εκλιπούσα:

Πιανίστρια, μουσικός παιδαγωγός, μουσικολόγος και διδάκτωρ φιλοσοφίας, η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη που χθες, Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, έφυγε από τη ζωή, υπήρξε μια διακεκριμένη προσωπικότητα της Ελληνικής τέχνης.

Σημαντική μορφή της κλασικής και της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής σκηνής, με διεθνή παρουσία σε Ευρώπη, Βόρειο Νότιο Αμερική, και Ασία, η Τόμπρα ως καθηγήτρια του Ωδείου Αθηνών δίδαξε εκεί πιάνο και πιανιστική παιδαγωγία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αποκαλυπτική έρευνα για τη φοροδιαφυγή που «σαρώνει» τη χώρα

Με τον σύζυγό της, βιολιστή Σπύρο Τόμπρα, σχημάτισαν το «Ντούο Τόμπρα» και πραγματοποίησαν, επί πολλές δεκαετίες, πολυάριθμες συναυλίες εντός και εκτός Ελλάδος. Για το «Ντούο Τόμπρα» έχουν γράψει έργα αρκετοί σημαντικοί Έλληνες Συνθέτες.

Μαζί είχαν επίσης συμμετάσχει και στο Αττικό Τρίο, με ανάλογη πολυετή καλλιτεχνική παρουσία.

Η Χαρά Τόμπρα-Λαγοπάτη σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και αναγορεύτηκε σε διδάκτορα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είχε δημοσιεύσει πολλά δοκίμια καθώς και μεταφράσεις, με θεματική κυρίως από την αισθητική και την φιλοσοφία της μουσικής.

Η διδακτορική της διατριβή με τίτλο «Η Αισθητική Θεωρία και η Φιλοσοφία της Μουσικής του Adorno στον 20ον αιώνα» κυκλοφόρησε σε βιβλίο το 2010 (Εκδόσεις Παπαγρηγορίου – Νάκας).

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την  δημόσια ζωή.

 

Η κηδεία της έγινε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις 14.30 στο Α΄ Νεκροταφείο της Αθήνας

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
katafigio