ΟΣΕΥΠΕ: Επίδομα γάμου και τριετίες για λίγους

Σάβ, 23/03/2024 - 14:00
Image

Η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε καταγγέλλει δημόσια την πρακτική Σούπερ Μάρκετ, Πολυκαταστημάτων, εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, εργολαβικών εταιρειών και εταιρειών ενοικίασης προσωπικού να μην καταβάλλουν στο προσωπικό τους το επίδομα γάμου και τις τριετίες.

Όπως τονίζει η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε, “το μεν μεν επίδομα γάμου δεν καταβάλλεται με πρόσχημα τη μη συμμετοχή αυτών των εταιρειών στις εργοδοτικές οργανώσεις που συνυπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Τις δε τριετίες οι εργοδότες αρνούνται να τις καταβάλουν απειλώντας τους εργαζόμενους ότι αν γνωστοποιήσουν την προϋπηρεσία τους στο λογιστήριο της εταιρείας, τότε την επόμενη ημέρα θα απολυθούν. Με τον τρόπο αυτό και υπό την απειλή της απόλυσης, ο εργοδότης δε λαμβάνει επίσημη γνώση της προϋπηρεσίας του εργαζόμενου και έτσι μπορεί να ισχυρίζεται άγνοια αυτής.

Το Υπουργείο Εργασίας και η Κυβέρνηση δεν μπορούν να συνεχίσουν κάνουν ότι δεν βλέπουν όλα όσα συμβαίνουν στην αγορά εργασίας. Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μαζί με την απόφαση αύξησης του κατώτατου μισθού οφείλει να φέρει άμεσα νομοθετική ρύθμιση υποχρέωσης όλων των εργοδοτών της χώρας να καταβάλλουν το επίδομα γάμου και τα επιδόματα τριετιών και επίσης οφείλει ν’ αναβαθμίσει άμεσα το ΕΡΓΑΝΗ σε ένα ισχυρό όπλο κατά της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Κάθε αναγγελία πρόσληψης που «ανεβαίνει» στο σύστημα θα πρέπει να ταυτίζεται με το ασφαλιστικό ιστορικό και να επιβεβαιώνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο η προϋπηρεσία και η οικογενειακή κατάσταση κάθε εργαζόμενης και κάθε εργαζόμενου.

Σήμερα οι επιχειρήσεις απλά υποβάλλουν στη φόρμα δήλωσης της αναγγελίας πρόσληψης ότι στοιχεία οι ίδιες επιθυμούν, αποκρύπτοντας κρίσιμα δεδομένα για την οικογενειακή κατάσταση και την προϋπηρεσία των εργαζομένων. Το  Πληροφοριακό Σύστημα «ERGANI» είναι «τυφλό»…αφού ακόμα και σε περίπτωση ελέγχου των επιθεωρητών, δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα στα συστήματα μεταξύ ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ ώστε αυτόματα να αντικατοπτρίζεται το ασφαλιστικό ιστορικό και η οικογενειακή κατάσταση των μισθωτών, ώστε να προκύπτει η αναντιστοιχία στις δηλωθείσες αποδοχές του εργαζόμενου με βάση την πραγματική του προϋπηρεσία. Αυτή η έλλειψη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΕΦΚΑ και ΣΕΠΕ, στην εποχή της πολυδιαφημιζόμενης «Ελλάδας 2.0»,  της τεχνητής νοημοσύνης και των εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους…για άχρηστες και αχρείαστες ψηφιακές εφαρμογές, μόνο ως σκόπιμη και εγκληματική μπορεί να θεωρηθεί. Η δε επικοινωνιακή εκμετάλλευση του «ERGANI» και της «ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΚΑΡΤΑΣ» ως «φερετζέ» της παραβατικότητας, δεν περιποιεί τιμή για το Κράτος Δικαίου που όλοι έχουμε υποχρέωση να προάγουμε και να προστατεύουμε.

Το επόμενο διάστημα η Ο.Σ.Ε.ΥΠ.Ε θα εκδώσει «black list» με τις μεγάλες εταιρείες που δεν χορηγούν το επίδομα γάμου και τις τριετίες στο προσωπικό τους. Καλούμε τους χιλιάδες συναδέλφους και συναδέλφισσες του ιδιωτικού τομέα που δεν λαμβάνουν κάποιο ή και τα δύο αυτά επιδόματα, να μας στείλουν τις καταγγελίες τους στο email: oseype2022@gmail.com .”

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio