Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας: Εντυπώσεις απο την πεζοπορία στη Καστάνιτσα (pics)

Παρ, 03/11/2023 - 12:28
Image

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου συμμετείχαμε σε μια ξεχωριστή διαδρομή στον ανατολικό Πάρνωνα από τη μεριά της Κυνουρίας διασχίζοντας μια πανέμορφη διαδρομή από τον οικισμό Πραστός ως την Καστάνιτσα Αρκαδίας. Ξεκινήσαμε λοιπόν νωρίς το πρωί της Κυριακής με προορισμό τον Πραστό γεμάτοι κέφι και ανυπομονησία για το ταξίδι και την διαδρομή μας.

   Φτάνουμε μετά από ταξίδι 3 ωρών στο Πραστό και από μια πανέμορφη διαδρομή και στο δρόμο μετά το Άστρος. Ο Πραστός, ένας οικισμός στις πλαγιές του Πάρνωνα αποτελούσε από τα Μεσαιωνικά χρόνια την πρωτεύουσα της παραδοσιακής περιοχής Τσακωνίας. Ακόμη και σήμερα ομιλείται από τους γηραιότερους ως τσακωνική διάλεκτος.  Το μονοπάτι ήταν αρκετά εύκολο, ειδικά για τους έμπειρους ορειβάτες ακόμη για αρχάριους και άπειρους. Ήταν και λίγα τα χιλιόμετρα η απόσταση μεταξύ αυτών των δύο οικισμών είναι πολύ μικρή. Η διαδρομή η οποία ακολουθήσαμε μετά τον Πραστό άρχιζε να κατηφορίζει σε ένα ΄΄πολύχρωμο΄΄ φαράγγι. Πέρνουσε το φαράγγι της Μάζιας. Ένα φαράγγι με φθινοπωρινό τοπίο και φθινοπωρινά χρώματα. Τα δέντρα και οι φυλλωσιές μέσα του είχαν όσα χρώματα ήθελες. Πορτοκαλί, κόκκινο, καφέ, κίτρινο ίσως κι άλλα. Σειρές ολόκληρες από κάτι σαν πολύχρωμο δάσος αποτελούσε ένα μαγευτικό τοπίο και νιώθεις σα να είσαι στον παράδεισο. Σού δίνει κάτι συναισθήματα που δεν τα νιώθεις συχνά. Σε κάνει τα αφεθείς από πολλά πράματα και να ταξιδεύει η φαντασία σου. Πιστεύω μάλιστα πως είναι κατάλληλη για αρχάριους όποτε θα μπορούσε οποιοσδήποτε να πάει και να απολαύσει ένα τοπίο που δεν έχεις ξαναδεί. ΄΄Ο παράδεισος της Κυνουρίας, η Μάζια το φαράγγι΄΄!  Μετά από αυτό το πέρασμα του φαραγγιού περάσαμε από την απέναντι μεριά του φαραγγιού και κατευθυνθήκαμε προς την Καστάνιτσα. Το μονοπάτι ήταν μαγευτικό κι εκεί καθώς ήταν πλημμυρισμένο από καστανιές. Απέραντο δάσος από κάστανα έκανε μια εντύπωση τέλειας εμπειρίας σε φθινοπωρινό δάσος με τα χρώματά του. Το μονοπάτι μάλιστα σε εκείνο το σημείο είναι αρκετά ίσιο. Δεν έχει πολύ ανώμαλο έδαφος. Ευκαιρία και για όσους δεν είναι καθόλου του βουνού να πάνε έστω αποκλειστικά για να μαζέψουν κάστανα. Το τοπίο όμως εκεί και σε όλη τη διαδρομή θα τον εντυπωσίαζε οποιονδήποτε.

    Φτάναμε σιγά σιγά προς την Καστάνιτσα, ένα παμπάλαιο χωριό χτισμένο προ τουρκοκρατίας το 1292, είναι χτισμένο στα 840μ. υψόμετρο ανήκοντας στα Τσακωνοχώρια. Το χωριό διατηρεί αναλλοίωτα στοιχεία της Τσακωνικής παράδοσης και έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός. Όσο πλησιάζαμε την Καστάνιτσα μας ερχόταν όλο και περισσότερη διάθεση για γλέντι, χορό για ψώνια στο πανηγύρι με τα παραδοσιακά προιόντα, για βόλτα στο χωριό και για πολλά άλλα. Η Καστάνιτσα είχε ντυθεί με τα γιορτινά της και ζωντάνεψε με τον κόσμο και τη διασκέδαση. Αφού φτάσαμε κάτσαμε λίγο στον εξώστη του χωριού κι ύστερα πήγαμε για ψώνια για τα παραδοσιακά τους προιόντα. Μετά από μια γύρα στο πανηγύρι πήγαμε στην πλατεία όπου είχαν παραδοσιακούς χορούς στους οποίους τα κάψαμε με τα βιολιά.

    Πριν το ταξίδι του γυρισμού κάναμε μια τελευταία βόλτα στο πανηγύρι και μετά καθίσαμε στην καφετέρια του χωριού. Φεύγοντας από το χωριό περνούσαμε ξανά από το δάσος με τις καστανιές λίγο παραπέρα από την άλλη μεριά του χωριού. Έπειτα αποχαιρετήσαμε την Καστάνιτσα με εικόνες με το καλύτερο τοπίο της περιοχής. Δάσος από καστανιές και η Καστάνιτσα. Μετά που φύγαμε ήμασταν γεμάτοι αναμνήσεις και θετικές εντυπώσεις από την εξόρμηση της 29ης Οκτωβρίου 2023. Ταυτόχρονα στο λεωφορείο το μεράκι μας συνέχιζε να μας κυριαρχεί και το γλεντούσαμε και στο ταξίδι της επιστροφής. Αυτή η εξόρμηση για μένα ήταν η καλύτερη από όλες από κάθε έννοια. Από τις 33 που έχω κάνει τη βάζω πρώτη γενικά σαν εμπειρία. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ, ειδικά τη φθινοπωρινή παραδεισένια διαδρομή του φαραγγιού. Πιστεύω και οι συνορειβάτες μου να την εκτίμησαν αυτή την επειρία κι ίσως για τους άπειρους ίσως ήταν μια τέλεια αρχή για να συνεχίσουνε, να προχωρήσουνε και να γίνουν και αυτοί έμπειροι σαν εμάς. Είναι μάλιστα καλό και για τη σωματική και ψυχολογική υγεία το περπάτημα στη φύση. Σε κάνει να ξεχνάς το στρες της πόλης και τα πάντα και να τα πετάς όλα στον αέρα! Ακολουθήστε μας και θα περάσετε επειρίες που δεν έχετε ξαναζήσει!

   Ποιος δεν θα ήθελε να περνάει τις Κυριακές του στη φύση και στον καθαρό αέρα και να περνάει αξέχαστες εμπειρίες με τον ορειβατικό σύλλογο Καλαμάτας;

Βίκτωρας 

Για να δείτε φωτογραφίες απο την εξόρμηση πατήστε ΕΔΩ

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio