Διημερίδα Α’ Βοηθειών πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Άστρους

Παρ, 29/11/2019 - 22:53
Image
Image

Διημερίδα Α’ Βοηθειών πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Υγείας Άστρους την Τετάρτη και την Πέμπτη 27 & 28 Νοεμβρίου 2019, κατόπιν αιτήσεως του Ν.Π.Δ.Δ. Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Δήμου Βόρειας Κυνουρίας και του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους για την ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού τους σε θέματα ‘’Πρόληψης Ατυχημάτων στα Παιδιά’’ και παροχής ‘’ Πρώτων Βοηθειών’’.

Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών δεδομένου της σοβαρότητας του θέματος, αφού δυστυχώς τα ατυχήματα είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναπηρίας των παιδιών στη χώρα μας. Τα ατυχήματα προκαλούν αδικαιολόγητους πρώιμους θανάτους και αναπηρίες νέων και κατά κανόνα υγιών ατόμων. Είναι θέμα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης να τα προλάβουμε. Αξίζει, λοιπόν, να προσπαθήσουμε όλοι, ιδιαίτερα όταν η προσπάθεια αφορά τα παιδιά μας.

Η θεματολογία που αναπτύχθηκε από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του Κ.Υ. Άστρους, αφορούσε στην αντιμετώπιση της πνιγμονής, στην εκμάθηση βασικών αρχών καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε παιδιά καθώς και σε ενήλικα (CPR ή ΚΑΡΠΑ) - με πρακτική εφαρμογή αυτής σε προπλάσματα , στην αντιμετώπιση δηλητηριάσεων, αλλεργιών και τσιμπημάτων, τραυμάτων & αιμορραγίας, ρινορραγίας, εγκαυμάτων, ηλεκτροπληξίας, κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, καταγμάτων καθώς και η αντιμετώπιση σπασμών στο παιδί.

Ομιλητές ήταν οι ιατροί: κοι Πατούρας Ιωάννης, Μουρούτσος Γιώργος, Σαρρή Γεωργία, Κούνας Κωστής, Αποστολόπουλος Βασίλης, η παιδίατρος κα Μήτσικα Αφροδίτη, η επισκέπτρια υγείας κα Τετώρου Μαρία και η νοσηλεύτρια κα Μπάρλα Γιώτα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόληψη των ατυχημάτων στο σχολικό περιβάλλον. Έγινε επισήμανση των κίνδυνων και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μέσα από την βιωματική προσέγγιση του θέματος. Τονίστηκε η ανάγκη αναγνώρισης των κινδύνων, η συστηματική διερεύνηση και καταγραφή των παραγόντων κινδύνου στο σχολικό περιβάλλον και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνονται προς την αντιμετώπιση αυτών.

Επισημάνθηκε η ανάγκη αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Προτάθηκε η σπουδαιότητα της συστηματικής εφαρμογής προγραμμάτων Πρόληψης Ατυχημάτων στα σχολεία και αναγνώρισης δυνητικών κινδύνων στο σχολικό φυσικό περιβάλλον και από τους ίδιους τους μαθητές σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς μέσα από την βιωματική μάθηση και την ανταλλαγή απόψεων.

Επίσης προτάθηκε η σπουδαιότητα της συστηματικής παρακολούθησης σεμιναρίων Α’ Βοηθειών από τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων για την ψύχραιμη αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού καθώς και η ανάγκη συχνής διενέργειας ασκήσεων διαχείρισης σεναρίων κρίσεων (π.χ. άσκηση σεισμού, πυρκαγιάς).

Η διημερίδα έγινε με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Κ.Υ. Άστρους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio