Δέσμευση της κυβέρνησης για την ολοκλήρωση του έργου του Ανάβαλου

Πέμ, 01/03/2018 - 12:15
Image

Λύση στο μεγάλο μπέρδεμα που είχε προκύψει με το έργου του Ανάβαλου έδωσε η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο 10ο Αναπτυξιακό συνέδριο που έλαβε χώρα στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Για το εν λόγω έργο και για τους «τίτλους» αυτού, έχουν «κονταροχτυπηθεί» η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας.

Η ιστορία ξεκινά από τον Ιούνιο του 2016 όταν ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας Παναγιώτης Μαντάς είχε δηλώσει ότι το έργο δεν βρίσκεται πια στο στάδιο της κατοχύρωσης δικαιωμάτων, αλλά σ’ αυτό της μελέτης που εκπονείται.

Η χρηματοδότηση δεν υπάρχει και το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το πιο δαπανηρό έργο που έχει εκτελεστεί στο Δήμο. Έτσι, θα χρειαστεί να περιμένουμε τα νέα προγράμματα προκειμένου το έργο να ενταχθεί

Τέλος, ο δήμαρχος είχε επισημάνει ότι για το έργο του Ανάβαλου είχε έρθει σε επαφή με το υπουργείο Υποδομών από το οποίο είχε ζητηθεί η υποβολή αιτήματος ανάγκης εκτέλεσης του έργου.

Λίγους μήνες μετά, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου σε συνέντευξή της είχε αναφέρει ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα έχει υπολογίσει ο δήμαρχος,  κάνοντας λόγο για ένα απίστευτο μπέρδεμα.

Στις 19 Οκτωβρίου του 2016 η κυρία Ντίνα Νικολάκου εξήγησε ότι τα 35 εκατ. ευρώ που είναι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να γίνει το έργο της μεταφοράς, όπως ο κ. Μαντάς είχε ανακοινώσει, δεν αφορούν έργο στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας.

Όπως σημείωσε η κυρία Νικολάκου, το έργο για τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας κοστολογείται αρχικά στα 55 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης από πλευράς υπηρεσιών Περιφέρειας Πελοποννήσου και όταν αυτή ολοκληρωθεί -κάτι που δεν είναι εύκολο- τότε θα αναζητηθούν και οι αντίστοιχοι πόροι είτε από το ΕΣΠΑ είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Επανερχόμενος ο δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας στις 31 Οκτωβρίου 2016 σημείωνε:

Κανένα λάθος και κανένα μπέρδεμα δεν έχει γίνει για τη μεταφορά των νερών του Ανάβαλου, το έργο θα γίνει και δεν υπήρξε καμία παρανόηση για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μεγάλου έργου μεταφοράς νερών της Βόρειας Κυνουρίας

Ο κ. Μαντάς τότε υπερασπίστηκε την ανακοίνωση την οποία είχε κάνει, όπου ανέφερε ότι εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για τη μεταφορά του νερού από τον Ανάβαλο τα οποία θα δώσει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων και χρηματοδοτείται απευθείας από το ΕΣΠΑ, ενώ θα στοιχίσει περίπου 35 εκατ. ευρώ.

Διά στόματος του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη στην ενότητα «Υποδομές, Ψηφιακά Δίκτυα και Μεταφορές» στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση: «Η προστιθέμενη Αξία της Πελοποννήσου»  επισημάνθηκε η αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των φραγμάτων που όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση παλεύει να ολοκληρώσει αλλά  και δεν ολοκληρώνονται, είτε έχουν να κάνουν με τον Ασωπό, είτε με τον Ανάβαλο είτε με αλλού.

Τέλος ο κ. Τσίπρας στις 27 Φεβρουαρίου στην ομιλία του στο Αναπτυξιακό ανέφερε «έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έργα και επενδύσεις  προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ, που με τη προσθήκη των 118 εκατ.  του  LEADER και των μικρών δημόσιων έργων  φτάνουμε στα 353 εκατ. 
 
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το στρατηγικής σημασίας ζήτημα των εγγειοβελτιωτικών έργων, έχουν καταγραφεί οι ανάγκες της Περιφέρειας και ολοκληρώνεται η διαδικασία ιεράρχησής τους. Έχουν κατατεθεί προτάσεις για 22 έργα, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2014-2020 .Καθώς και η κατασκευή των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου».

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση έδειξε την πρόθεση της να ολοκληρωθεί το έργο του Ανάβαλου στηρίζοντας οικονομικά την υλοποίηση του έργου, το οποίο σαφώς θα δώσει προστιθέμενη αξία στις περιοχές από όπου θα περάσει, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών που κατακλύζουν τα παράλια της Πελοποννήσου, ιδιαίτερα του καλοκαιρινούς μήνες.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio