Πραχαλιάς: Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός (master plan) για την Αρκαδία

Παρ, 08/09/2023 - 17:13
Image

Η Αρκαδία χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο και κοστολογημένο σχεδιασμό (Masterplan), που θα αποκαταστήσει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της. Για τη χρηματοδότηση αυτού του σχεδιασμού έχω ήδη αρθρογραφήσει για τη δυνατότητα διεκδίκησης από την Αρκαδία του 1% από τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα 5 χρόνια.

Ο σχεδιασμός που προτείνω περιλαμβάνει συνοπτικά (θα αρθρογραφήσω αναλυτικά για την κάθε πρόταση):

 
 
 
 
 
 

1. Κατασκευή σύγχρονου οδικού και σιδηροδρομικού άξονα Τρίπολη-Πάτρα, σύνδεσή του με τον υφιστάμενο άξονα Τρίπολη-Μεγαλόπολη-Καλαμάτα, καθώς και κατασκευή σύγχρονου οδικού άξονα Τρίπολη–Βυτίνα-Πύργος και σύνδεσή του με το νέο οδικό άξονα Τρίπολη-Πάτρα.

2. Κατασκευή σύγχρονου οδικού άξονα Στέρνα-Άργος-Μύλοι-Άστρος-Τυρός-Λεωνίδιο-Μονεμβασιά.

3. Αναβάθμιση των λιμανιών της Βόρειας και Νότιας Κυνουρίας και ένταξή τους στον τουριστικό κλάδο της κρουαζιέρας.

4.Δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στη Μεγαλόπολη με δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων (Data Centre) και με εγκατάσταση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, διεκδικώντας και αξιοποιώντας μέρος από τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ που διαθέτει Ευρωπαϊκή Πράξη Μικροκυκλωμάτων (ECA) προκειμένου να αυξήσει η Ευρώπη την παραγωγή της στο 20% των μικροκυκλωμάτων παγκοσμίως μέχρι το 2030. Πρόκειται για ένα μεγάλο ευρωπαϊκό στόχο, τη σημασία του οποίου ελάχιστοι έχουν αντιληφθεί στη χώρα.

5.Αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με:

α. Κατασκευή ολοκληρωμένης πανεπιστημιούπολης, με αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην Ψυχιατρείου Τρίπολης και κατασκευή νέων αιθουσών διδασκαλίας και ερευνητικών εργαστηρίων.

β. Δημιουργίας Δι-ιδρυματικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και δημιουργία συστάδων καινοτομίας (clusters), που θα συνδεθούν με το Τεχνολογικό Πάρκο της Μεγαλόπολης, το Παναρκαδικό Νοσοκομείο στην Τρίπολη αλλά και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής.

6. Χωρική και αρχιτεκτονική ανασυγκρότηση όλων των ιστορικών οικισμών και δημιουργία θεματικού δικτύου μονοπατιών της Επανάστασης του 1821, διασυνδέοντας όλους τους ιστορικούς οικισμούς και τις τοποθεσίες της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου.

8. Εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και διασύνδεσή τους με τα δάση της Αρκαδίας, για να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία αλλά και να προστατευτούν τα δάση από τις πυρκαγιές.

9. Τυποποίηση και κατοχύρωση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης για τα αγροτικά προϊόντα της Αρκαδίας και προώθηση της εξαγωγικής συμβολαιακής γεωργίας..

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτού του σχεδιασμού αναλύεται σε 20 μήνες για την εκπόνηση των σχετικών μελετών, 20 μήνες για τη δημοπράτηση των έργων και 20 μήνες για την υλοποίηση των έργων, συνολικά δηλαδή 60 μήνες (5 χρόνια), ακριβώς όση η θητεία της επόμενης Περιφερειακής Αρχής

Η υλοποίηση των παραπάνω θα δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική οικονομική γεωγραφία στην Αρκαδία και θα αναδείξει το στρατηγικό της βάθος. Και ακριβώς αυτή η ανάδειξη του στρατηγικού βάθους της Αρκαδίας θα την κάνει ισχυρή και ικανή να επανατοποθετηθεί (Repositioning) στα σύγχρονα οικονομικά, τεχνολογικά, πολιτισμικά και πολιτικά δίκτυα που αναπτύσσονται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλη την Οικουμένη.

Δηλώνω παρών.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio