Το Επιχειρηματικό - Οικονομικό δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Κυρ, 09/04/2023 - 10:00
Image

ΤΑ ΜΈΤΡΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΎ ΠΟΥ ΙΣΧΎΟΥΝ ΈΩΣ ΚΑΙ ΤΗ Μ. ΔΕΥΤΈΡΑ, 10 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2023

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 1954/Β/26-3-2023 η ΚΥΑ ΔΙα/ΓΠ.οικ. 17849/2023, με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, το οποίο προβλέπει τη διατήρηση της χρήσης μάσκας και τα rapid tests σε ανεμβολίαστους μόνο στις δομές υγείας αλλά και σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ). Στην Απόφαση δεν περιλαμβάνεται πλέον η υποχρέωση της χρήσης μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως είχε ανακοινωθεί στα μέσα Μαρτίου από την ηγεσία του υπ. Υγείας μετά από εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Όλες οι λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΚΕΕΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Τι ζητούν και τι προτείνουν τα Επιμελητήρια εν όψει της τουριστικής περιόδου

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, αναγνωρίζοντας της εξέχουσα σημασία του τουρισμού για την χώρα μας, απέστειλε Υπόμνημα προς τα συναρμόδια υπουργεία μετά από έρευνα – μελέτη που διενήργησε, η οποία συγκεντρώνει τις προτάσεις σημαντικού αριθμού Επιμελητήριών της χώρας, οι οποίες θα συμβάλλουν στην τόνωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο.

Τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα και αποτυπώνουν τις πραγματικές ανάγκες των τουριστικών επιχειρήσεων της χώρας.

Επιγραμματικά στην έρευνα αναφέρονται: Τα Οικονομικά Μέτρα, η Αντιμετώπιση του ενεργειακού ζητήματος, Ειδικές Επιδοτήσεις – Χρηματοδοτήσεις, ΕΣΠΑ Αναπτυξιακός, Εκπαίδευση, Πλαίσιο για Ειδικές Ανάγκες Κατηγορίες Μισθώσεων και Καταλυμάτων, Αντιμετώπιση Εργασιακών Θεμάτων, Στήριξη της Ακτοπλοΐας, Υδατοδρομία, Κρουαζιέρα. Yachting, Sale and Lease Back και Γενικά Θέματα όπως ο κοινωνικός τουρισμός, ενίσχυση προσωπικού, αστυνόμευση για την ασφάλεια των τουριστών κ.α. Για να δείτε την έρευνα επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr (Σημαντικά, Νέα)

 

 

 

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΆ ΔΆΝΕΙΑ: ΔΙΕΎΡΥΝΣΗ 30% ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΆ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΆ ΚΡΙΤΉΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΌΤΗΣΗ ΤΟΥ 50% ΤΗΣ ΑΎΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΊΩΝ
Σημαντική διεύρυνση, κατά 30%, των κριτηρίων ένταξης στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης των στεγαστικών δανείων, μετά από συμφωνία των τραπεζών με το με το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παρατείνεται κατά τρεις μήνες η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αυξάνονται έως τα 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 21.000 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ τα περιουσιακά κριτήρια αυξάνονται έως τα 234.000 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, από 180.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων στο πρόγραμμα παρατείνεται κατά τρεις μήνες, έως τις 31.07.2023, έτσι ώστε να αιτηθούν και να επωφεληθούν από αυτό περισσότεροι δανειολήπτες.

 

E-ΕΦΚΑ: ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΩΝ 72 ΚΑΙ 120 ΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ 72 ΔΟΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΑΟ

Ενεργοποιείται την Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, η αναβίωση των παλαιών ευνοϊκών ρυθμίσεων των 120 δόσεων, καθώς και των 72 δόσεων της περιόδου covid-19. Παράλληλα, από την Μ. Δευτέρα, 10 Απριλίου 2023, ενεργοποιείται και η ηλεκτρονική υπηρεσία για τη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο από τον Σεπτέμβριο 2021 έως και τον Δεκέμβριο 2022. Αφορά όσους, έως 1η Φεβρουαρίου 2023, είχαν απολέσει ευνοϊκές ρυθμίσεις του ν. 4611/2019 (έως 120 δόσεις) και του ν. 4756/2020 (COVID έως 72 δόσεις). Οφειλέτες που δεν είχαν ενταχθεί παλαιότερα στις εν λόγω ρυθμίσεις, δεν μπορούν να ενταχθούν τώρα. Προκειμένου να αναβιώσουν οι ρυθμίσεις, απαιτείται η υποβολή σχετικού αιτήματος προς την αρμόδια υπηρεσία του ΚΕΑΟ έως τις 31 Ιουλίου 2023. Για την ενεργοποίησή τους, απαιτείται επίσης η καταβολή ποσού που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαίες δόσεις της απολεσθείσας ρύθμισης έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα υποβολής της αίτησης. Το ποσό αυτό καλύπτει τις δύο παλαιότερες οφειλόμενες δόσεις. Οι λοιπές οφειλόμενες δόσεις μεταφέρονται έντοκα στο τέλος της ρύθμισης. Επιπλέον προϋπόθεση, προκειμένου να αναβιώσουν οι παραπάνω ρυθμίσεις, είναι η εξόφληση ή η υπαγωγή σε πάγια ρύθμιση έως 24 δόσεων ή στη νέα ρύθμιση 72 δόσεων, αναλόγως της χρονικής περιόδου, τυχόν οφειλών που δεν εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση.

 

ΑΑΔΕ: ΚΑΙΝΟΤΟΜΊΕΣ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΈΣ ΔΗΛΏΣΕΙΣ
Προθεσμία τριών μηνών έχουν οι φορολογούμενοι για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις οποίες θα περιλαμβάνονται τα εισοδήματα που εισέπραξαν μέσα στην προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 2022. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα άνοιξε την περασμένη Παρασκευή 31 Μαρτίου και σύμφωνα με την νομοθεσία, καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα 9 εκατ. φορολογουμένους είναι η 30η Ιουνίου. Ο επιπλέον φόρος, για όσους προκύπτει, θα πρέπει να εξοφληθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Ιουλίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2024. Στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του συνόλου του φόρου έως τις 31 Ιουλίου, ισχύει έκπτωση 3% αρκεί αυτό να το πράξει. Επιπλέον, οι φετινές δηλώσεις υποβάλλονται με σημαντικές καινοτομίες και απλοποιήσεις, όπως ότι για πρώτη φορά προσυμπληρώνονται, με δυνατότητα τροποποίησης, επιμέρους κωδικοί του Ε3, με βάση τα στοιχεία που έχουν διαβιβαστεί την ψηφιακή πλατφόρμα myDATA. Ενώ, έχει ανασχεδιαστεί το Εκκαθαριστικό και οι δηλώσεις Ε1 και Ε2, ώστε η συμπλήρωσή τους να είναι ευκολότερη.

 

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΩΣ  30/4/2023 ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας ενημερώνει τους Παραγωγούς και Επαγγελματίες Λαϊκών Αγορών ότι παρατείνεται εκ νέου η προθεσμία ανανέωσης των παραγωγικών αδειών για τις λαϊκές αγορές μέχρι την 30η Απριλίου 2023.

Προσοχή! Οι άδειες μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας καταργούνται οριστικά.

Στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr μπορείτε να κατεβάσετε το ΦΕΚ

 

 

ΤΈΛΟΣ ΕΠΙΤΗΔΕΎΜΑΤΟΣ: ΣΕ ΙΣΧΎ Η ΑΠΑΛΛΑΓΉ ΓΙΑ ΌΣΟΥΣ ΑΎΞΗΣΑΝ 25% ΤΙΣ ΘΈΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΊΑΣ
Δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ με την οποία καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της αύξησης του μέσου αριθμού εργαζομένων με σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης, ο τρόπος και η διαδικασία διακρίβωσης και ελέγχου των προϋποθέσεων. Δικαιούχοι της εξαίρεσης από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος είναι: α) φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και β) νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες, ανεξάρτητα από τον τρόπο τήρησης των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά), των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα κατά το φορολογικό έτος για το οποίο χορηγείται η εξαίρεση δεν υπερβαίνουν τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ. Για την εξαίρεση των πιο πάνω προσώπων από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος ενός φορολογικού έτους θα πρέπει κατά το ίδιο φορολογικό έτος να έχουν προβεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης κατά τουλάχιστον τρία δωδέκατα (3/12) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο αριθμός των θέσεων εργασίας να αυξηθεί κατά 25%. Θα λαμβάνεται υπόψη o μέσος όρος των εργαζομένων κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

 

ΤΈΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΊΑΣ: ΆΝΟΙΞΕ Η ΠΛΑΤΦΌΡΜΑ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΈΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΉΝΑ
Σε λειτουργία βρίσκεται η πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα μέσω της πλατφόρμας myCar, μια ρύθμιση που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που έχουν υποβάλλει δήλωση ακινησίας. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, μέσω της πλατφόρμας μπορεί κάποιος να θέσει σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά του, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφθεί τη ΔΥΟ, να κατεβάσει το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβει βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, να άρει την ακινησία του οχήματος και να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, καθώς και να ενημερωθεί για πιθανή οφειλή τελών κυκλοφορίας έτους 2017. Και φέτος δίνεται έτσι η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες των Ι.Χ. να πληρώσουν αναλογικά τέλη μόνο για το χρονικό διάστημα που αυτά βρίσκονται σε κυκλοφορία και όχι για το σύνολο της χρονιάς. 

 

ΚΑΤΑΡΓΉΘΗΚΑΝ ΤΑ ΜΈΤΡΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΎ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΈΣ ΕΠΙΧΕΙΡΉΣΕΙΣ
Με βάση το ΦΕΚ 2194/Β/4-4-2023, καταργήθηκε η ΚΥΑ 6632/16.04.2021 με τα Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού.
 

Το Οικονομικό - Επιχειρηματικό Δελτίο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας δεν θα εκδοθεί στις 14 Απριλίου.

Ο Πρόεδρος Γιάννης Τρουπής και το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Αρκαδίας σας εύχονται Καλό Πάσχα και Χρόνια Πολλά!

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio