Τσακώνικες συνταγές: Μελιτζάνες με τραχανά

Κυρ, 18/07/2021 - 11:00
Image

Για σήμερα θα επιλέξουμε μία συνταγή που μπορεί να γίνει super food. Μας δίνει περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Μία συνταγή που δεν γνωρίζουν πολλοί και παρασκευάζεται με τον παραδοσιακό τρόπο.

Οι «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Μελιτζάνε με τραχανά

Ελένη Τσουκάτου (Μαντάλα), Σοχά, 2013

1 ½  κιλέ μελιτζάνες, 1 ποκήρι του υβάτου άι, 1 κρέμμου

1 μύσ̌α πελτέ ντουμάτα, 1 κιάτε βαθιού τραχανά

Έμε τσιγαζίζουντε του μελιτζάνε με το κρέμμου κα τσαί ύστερα έμε ξεζίχουντε τέσσερα ποκήζα ύο με τα ντουμάτα. Άμα βράσει έμε ξεζίχουντε το τραχανά.

Έμε χαμαιλίζουντε ταν ικ̔άρα τσαί έμε ανακατούκ̔ουντε να μη κ̔οάει το σ̌ομό.

Έν̇ι θέντα προσοχή ότσι έν̇ι να ναϊθεί ο σ̌ομό έντεν̇η γιατσί έν̇ι κ̔οούντα ο τραχανά τ̔ον πάτε του τεντζέρου.

Έμε δοτσιμάζουντε για το άτσι γιατσί ο τραχανά έν̇ι αρμερέ, αν όμε θέντε πρεσσού άτσι όμε βάντε, αν έμε αρεσκουμέν̇οι το σ̌ομό να έν̇ι αρμερούσ̌ικο, έμε βάντε. Το ίϊδιε τσαί με το πιπέζι, άλλε έν̇ι θέου πρεσσού άλλε όν̇ι βάνου τέλεια.

Έτρου, με τον ίϊδιε τρόπο, έμε μαγερέγγουντε τσαί του μπατάτσε νή τα γλυκοκότσυτ̔α, προφαντέ πράσινε το καουτσαίζι τσαί κοτσινά το χειμωνικό.

Μελιτζάνες με τραχανά

1 ½ κιλό μελιτζάνες, 1 ποτήρι του νερού λάδι

1 κρεμμύδι, 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτα

1 πιάτο βαθύ τραχανά

Τσιγαρίζουμε τις μελιτζάνες με το κρεμμύδι καλά και ύστερα ρίχνουμε τέσσερα ποτήρια νερό με τη ντομάτα. Όταν βράσει ρίχνουμε τον τραχανά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε να μη κολλήσει το φαγητό.

Θέλει προσοχή όταν είναι να γίνει το φαγητό αυτό γιατί κολλάει ο τραχανάς στον πάτο του σκεύους.

Δοκιμάζουμε για το αλάτι γιατί ο τραχανάς είναι αλμυρός, αν δεν θέλουμε πολύ αλάτι δεν βάζουμε, αν μας αρέσει το φαγητό να είναι αλμυρούτσικο, βάζουμε. Το ίδιο και με το πιπέρι, άλλος θέλει πολύ άλλος δεν βάζει καθόλου.

Έτσι, με τον ίδιο τρόπο, μαγειρεύουμε και τις πατάτες ή την κολοκύθα τη γλυκιά, πράσινη φρέσκια το καλοκαίρι και κόκκινη το χειμώνα.

Για να προμηθευτείτε το βιβλίο "Τσακώνικες συνταγές" της Ελένης Μάνου επικοινωνήστε μαζί της στο tsakonopoula@gmail.com

Οι «Τσακώνικες Συνταγές» πάνε διακοπές, επιστρέφουν με συνταγή έκπληξη στις 7 Αυγούστου.

Καλό Καλοκαίρι!!

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio