Η αναπαράσταση της Μάχης των Βερβένων το 1993 (vid)

Δευ, 21/05/2018 - 19:36
Image

Μάχη στα Βέρβενα και Δολιανά 18 Μαίου 1821.

Αναπαράσταση 1993

* Κοινότητα Βερβένων

* Χρηματοδότηση: Αδελφότητα Βερβένων Αμερικής

* Σενάριο : Πλαινός - Καραματζιάνης

* Επιμέλεια Κειμένων : Φακλαρης

* Σκηνοθεσία: Τσόγκας

* Εις μνήμη 130 Χρόνια από τον Θάνατο του Γέρου του Μωριά Θ.Κολοκοτρώνη

Video

Σχόλια επισκεπτών

Δεν βαριέσαι αδελφέ. Ας σφετερισθουν οι φίλοι μου οι Δολιανιτες λίγη Ιστορία. Αφού δεν τούς αρκεί η όντως σημαντική σύγχρονη συμμετοχή τους στο ιστορικό γίγνεσθαι. (δεν δέχομαι παραλληλισμό με Σκόπια κλπ.). Με αγάπη ΚαπαΓαμα

Η γραφικότητα στο αποκορύφωμά της. Ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός, η μάχη Δολιανών και Βερβένων, που έλαβε χώρα στις 18 Μαΐου 1821 στην ευρύτερη περιοχή από το Δραγούνι μέχρι τα Βέρβενα (και με επίκεντρο τα Άνω Δολιανά), οι σύγχρονοι νεοέλληνες το γιορτάζουν χώρια και έχουμε πλέον "μάχη Δολιανών" και "μάχη Βερβένων" . Οσονούπω και "μάχη Δραγουνίου" . Έλεος αδέρφια.

Η μάχη της Βέρβενας δεν έχει αναγνωριστεί από την Πολιτεία έως τώρα, γιατί δεν της έχει ζητηθεί. Όμως, έχει αναγνωριστεί από την ιστορία. Η μάχη Βερβένων και Δολιανών ονομάστηκε έτσι γιατί η νικηφόρος μάχη που έγινε στη Βέρβενα συνεχίστηκε και στην περιοχή των Δολιανών και έδωσε τη δυνατότητα στον Νικηταρά και τους Δολιανίτες που αμύνονταν έως τότε, να βγουν από τα σπίτια και να κυνηγήσουν και αυτοί τους Τούρκους, που εγκατέλειψαν τα Δολιανά κάτω από την πίεση των Ελλήνων του στρατοπέδου των Βερβένων. Πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι στη μάχη που συνεχίστηκε μέσα στα Δολιανά προτού να βγει ο Νικηταράς έξω, Βερβενιώτες ήταν αυτοί που κυρίευσαν τα δύο κανόνια των Τούρκων που είχε μεταφέρει ο Καχαγιάμπεης στα Δολιανά. Επίσης, κανείς Βερβενιώτης δεν εγκατέλειψε το χωριό του κι όταν έγινε η μάχη συμμετείχαν και Βερβενιώτισες με επικεφαλής την Μπαμπού, την αδελφή του Θανάση Καράμπελα, ενώ οι Δολιανίτες, εκτός από 150 άνδρες, εγκατέλειψαν το χωριό τους και κετέφυγαν στο βουνό.

Ο τοπικισμός και οι φατρίες , πολιτικές και κοινωνικές , αποτελούν τροχοπέδη για την κοινωνία και ευρύτερα την πατρίδα . Βέβαια είναι η τροφή για ανεγκέφαλους και λαϊκιστές. Οι ημών πρόγονοι πολέμησαν και θυσιάστηκαν για να είναι ελεύθερος αυτός ο τόπος και να τον χαιρόμαστε εμείς σήμερα . Δεν άφησαν καμία λίστα με σοβαρές μαχες και μη . Εμείς τι ερχόμαστε σήμερα και ανακατεύουμε την πίσα χωρίς αιτία; Πάμε για το καρφί και χάνουμε το πέταλο ! Ας σοβαρευτούμε !

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio