Χορευτικό Βερβενιωτών και Δολιανιτών: Το Α' Βραβείο στο Τσάμικο, 1936 (vid)

Κυρ, 15/11/2020 - 18:00
Image

Αναμνηστική Φωτογραφία από τον διαγωνισμό του 1936 επί Μεταξά στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Χορευτικό Βερβενιωτών & Δολιανιτών.

Απονεμήθηκε το Α' Βραβείο στο Τσάμικο.

Τα χωριά τότε ανηκαν στον Δήμος Βερβαίνων με έδρα του Δήμου τα Βέρβενα.

Περισσότερα στοιχεία στα https://Vervena.Net - Λαογραφία Οι Βερβενιώτες.

Ευχαριστούμε το παραδοσιακό καφενείο Δούνη στα Δολιανά και τον Κουρνέτα Γιάννη για τις πληροφορίες και την φωτό αρχείου.

TheVerveniotes

Video

Σχόλια επισκεπτών

Δήμος Βερβαίνων
Σχηματίστηκε το 1834, με έδρα τα Βέρβαινα, αποτελούμενος από τα Βέρβαινα, Μαυρίκι, Κούτρουφα, Πηγαδάκια. Στη συνέχεια προσαρτήθηκαν το Ξεροπήγαδον και τα Δερβαινιώτικα καλύβια. Με το Β.Δ. του 1840 καταργήθηκε ο δήμος Βερβαινων και ενσωματώθηκε στο δήμο Δολιανών.
Το όνομα του προέρχεται από την κωμόπολη Βέρβαινα, ενώ ο δημότης ονομάστηκε Βερβαινεύς.
Η αρχική σφραγίδα του δήμου δεν είχε έμβλημα. Πρόταση του δημοτικού συμβουλίου ήθελε ως έμβλημα τη Δήμητρα, λόγω του γεωργικού χαρακτήρα του δήμου, πρόταση που απορρίφθηκε από τον αρχαιολόγο Π. Ευστρατιάδη. Η δική του πρόταση για τρεις πύργους, συνδεδεμένους με ιστορικό γεγονός του τόπου κατά τη διάρκεια της Επανάστασης ήταν αυτή που επικράτησε.

ΦΕΚ 5/8-3-1841. Στο ΦΕΚ αυτό δημοσιεύεται το διάταγμα της 27 Νοεμβρίου (9 Δεκεμβρίου) 1840 δια του οποίου συγχωνεύονται οι μέχρι τότε δήμοι της επαρχίας Κυνουρίας. Συγκεκριμένα κατά το εν λόγω διάταγμα «Οι μέχρι τούδε υπάρχοντες δώδεκα δήμοι της επαρχίας Κυνουρίας, μετασχηματίζονται μόνον εις οκτώ, οίον εις τον των Δολιανών, Τανίας Πάρνωνος, Θυρέας, Βρασιών, Γλυπείας, Σελινούντος και Λιμναίου, ως λεπτομερέστερον καταφαίνεται εις τον εγκλειόμενον ενταύθα πίνακα της συγχωνεύσεως των δήμων της επαρχίας ταύτης». Πράγματι στην σελίδα 45 του άνω ΦΕΚ υφίσταται πίνακας της συγχώνευσης των Δήμων της επαρχίας Κυνουρίας στον οποίο εκτίθεται η παλαιός σχηματισμός των δήμων καθώς και ο νέος. Από την αντιπαραβολή των σχετικών σχηματισμών (παλαιού και νέου) του πίνακα αυτού προκύπτει λοιπόν ότι τότε καταργήθηκαν (συγχωνεύθηκαν) οι εξής Δήμοι της επαρχίας Κυνουρίας: α) Ο Δήμος Βερβαίνων (που εντάχθηκε στον Δήμο Δολιανών), β) Ο Δήμος Πλατανούντος (που εντάχθηκε στον Δήμο Θυρέας, γ) Ο Δήμος Σιταίνης (που εντάχθηκε στον Δήμο Βρασιών) και δ) Ο Δήμος Μαριού (που εντάχθηκε στον Δήμο Σελλινούντος). Περαιτέρω από τον πίνακα αυτόν πληροφορούμαστε τις έδρες των νέων Δήμων καθώς και τα χωριά που απαρτίζουν τους νέους αυτούς Δήμους. Έτσι λοιπόν ορίστηκε ως πρωτεύουσα του Δήμου Δολιανών: τα Δολιανά, ως πρωτεύουσα του Δήμου Τανίας: το Καστρί, ως πρωτεύουσα του Δήμου Πάρνωνος ο Άγιος Πέτρος, ως πρωτεύουσα του Δήμου Θυρέας: ο Άγιος Ιωάννης το θέρος, τον δε χειμώνα το Άστρος (σημερινό Παράλιο Άστρος), όπως επί λέξει αναφέρεται στο ΦΕΚ αυτό, ως πρωτεύουσα του Δήμου Βρασιών: ο Πραστός το θέρος, τον δε χειμώνα ο Άγιος Ανδρέας (όπως επί λέξει αναφέρεται στο ΦΕΚ αυτό). Επίσης βλέπουμε στον πίνακα αυτόν ότι: α) τον Δήμο Δολιανών συγκροτούσαν εκτός από τα Δολιανά, τα Βέρβενα, τα Κούτρουφα και τα Πηγαδάκια, β) τον Δήμο Τανίας το Καστρί, γ) τον Δήμο Πάρνωνος ο Αγιος Πέτρος και τα Βούρβουρα, δ) τον Δήμο Θυρέας ο Άγιος Ιωάννης, η Μελιγού, το Άστρος και ο Πλάτανος, ε) τον Δήμο Βρασιών, ο Πραστός, το Κορακοβούνι, ο Άγιος Ανδρέας και η Σίταινα

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio