36η Γιορτή του Κάστανου στην Καστάνιτσα

Παρ, 25/10/2019 - 10:33
Image

Με ιδιαίτερη χαρά σας ενημερώνουμε ότι ο Μορφωτικός και Φυσιολατρικός Σύλλογος των Απανταχού Καστανιτσιωτών θα διοργανώσει, για 36η χρονιά, την ΓΙΟΡΤΗ του ΚΑΣΤΑΝΟΥ, το Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019.

Η Γιορτή Κάστανου θα λάβει χώρα στην πλατεία του Σωτηρίου Κουρούνη στην τοποθεσία «Μάνα», η οποία βρίσκεται στα 200μ. από την νότια είσοδο του χωριού μας, περιτριγυρισμένη από τον υπέροχο καστανεώνα μας.

 

Το 1983 διοργανώσαμε για πρώτη φορά την Γιορτή μας και μέσα σε αυτά τα 36 χρόνια, καταφέραμε με πολύ κόπο και μεράκι, να αναδείξουμε τις ευεργετικές ιδιότητες του κάστανου, να κάνουμε γνωστό το χωριό μας σε όλη την Ελλάδα και να καθιερώσουμε την Γιορτή του Κάστανου ως μία από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς αγροτικές/πολιτιστικές εκδηλώσεις της χώρας μας.

Τη Γιορτή θα πλαισιώνουν δρώμενα όπως παρουσιάσεις σχετικές με το κάστανο, παιχνίδια για τα παιδιά, παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά συγκροτήματα Πολιτιστικών συλλόγων, συνοδεία παραδοσιακών τοπικών ακουσμάτων. Κατά την διάρκεια της ημέρας οι επισκέπτες θα μπορούν να επισκεφθούν το στολίδι του χωριού μας, την έκθεση των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, το ανανεωμένο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Μουστού, το μεσαιωνικό Κάστρο, την πολιούχο εκκλησία μας Μεταμόρφωση του Σωτήρος με το μοναδικό τέμπλο καθώς και να περπατήσουν στα γραφικά σοκάκια του χωριού.

 

•  Αναλυτικότερα στον χώρο της Γιορτής, ο οποίος θα είναι σκεπασμένος και θα διαθέτει τραπεζόκαθίσματα, οι επισκέπτες μας κατά τη διάρκεια της Γιορτής την 27η Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα:

Να απολαύσουν κάστανα στον τόπο παραγωγής τους (βραστά, ψητά, σε γλυκίσματα και φαγητό), με το κρασί δωρεάν

Να γευθούν ζεστά φαγητά όπως χοιρινό με κάστανο, προβατίνα ψητή, φασολάδα παντρεμένη, ρεβυθάδα με κάστανο, Καστανοσαλάτα, χειροποίητες πίτες, σουβλάκια, ρέγκα στα κάρβουνα, αλλά και γλυκά με βάση το κάστανο, έναντι συμβολικής τιμής για τις ανάγκες πραγματοποίησης της γιορτής.

Να διασκεδάσουν με παραδοσιακή μουσική, να ξεσηκωθούν με τις ικανότητες του χορευτικού συγκροτήματος που θα μας παρουσιάσει  χορούς από τον τόπο μας και απ’ όλη την Ελλάδα

Να δοκιμάσουν τις πρωτότυπές δημιουργίες του Σέφ μας με βάση το κάστανο

Και οι μικροί μας φίλοι να παίξουν στο παιδικό εργαστήρι μας

 

•  Παράλληλά θα μπορούν να επισκεφθούν την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και το Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα-Μουστού όπου οι ξεναγοί του Φορέα:

 
Θα μας ενημερώνουν μέσω παρουσιάσεων για την ιστορία της Καστάνιτσας, την μοναδική χλωρίδα και πανίδα του Πάρνωνα και το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της περιοχής.
 

 

Τρόποι προσέλευσης:

1. Αθήνα- Άστρος –Σίταινα – Καστάνιτσα
Οι επισκέπτες θα αποβιβασθούν έως 400 μέτρα από την Γιορτή. (όχι διώροφα λεωφορεία και άνω των 50 θέσεων).

2. Αθήνα – Τρίπολη – Καστάνιτσα μέσω Αγίου Πέτρου
Οι επισκέπτες θα αποβιβασθούν σε απόσταση 600 μέτρα και άνω από την Γιορτή (υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επισκευαστεί ο δρόμος. Για τα λεωφορεία θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τους αρμόδιους, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την γιορτή).

3. Αθήνα – ‘Αστρος – Καστάνιτσα μέσω Αγίου Πέτρου
Οι επισκέπτες θα αποβιβασθούν σε απόσταση 600 μέτρα και άνω από την Γιορτή (υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει επισκευαστεί ο δρόμος. Για τα λεωφορεία θα πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με τους αρμόδιους, τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την γιορτή).

4. Αθήνα - Άστρος - Άγιος Ανδρέας – Καστάνιτσα
Οι επισκέπτες θα αποβιβασθούν σε απόσταση 2000 μέτρα από την Γιορτή
 

Στάθμευση λεωφορείων ΜΟΝΟ κατόπιν ΠΡΟΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ με τους αρμοδίους
μέσω email σχετικά με την διαδρομή και τον αριθμό προτεραιότητας!

 

 Σημαντικές Πληροφορίες

1. Για την ενίσχυση και μόνο του Συλλόγου, θα υπάρχει είσοδος στην συμβολική τιμή των ευρώ δύο (€2,00), η οποία θα περιλαμβάνει βραστά και ψητά κάστανα που θα μοιράζουν οι εθελοντές, δωρεάν κρασί, αναμνηστικό βραχιόλι και συμμετοχή σε κλήρωση για παραδοσιακά δώρα.

2. Τα τουριστικά πρακτορεία και οι επαγγελματίες που θα διοργανώσουν εκδρομή θα πρέπει, οπωσδήποτε να επικοινωνήσουν μόνο με τον αρμόδιο εκπρόσωπο κ. Πεφάνη Θεόδωρο στο τηλέφωνο 6974477237 για την κράτηση θέσης στάθμευσης και την λήψη οδηγιών μετάβασης στο χωριό μας μέχρι 20-10-2019.
Σημαντική σημείωση με την επιβεβαίωση της κράτησης σας, θα σας αποστέλλεται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) κωδικός κράτησης και λοιπές πληροφορίες. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας οι κρατήσεις των λεωφορείων δεν θα υπερβούν τα 15 και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

3. Τα λεωφορεία που θα προσέλθουν στο χωριό μας από την επαρχιακή οδό Άστρους – Σίταινας - Καστάνιτσας, θα αποβιβάζουν τους επισκέπτες σε σημείο πλησίον της Γιορτής (100 μέτρα) και ακολούθως θα σταθμεύουν όπου τους υποδειχτεί. Η επιστροφή θα γίνεται υποχρεωτικά από την ίδια διαδρομή.

Λεωφορεία που δεν έχουν email επιβεβαίωσης, δεν θα μπορούν να γίνουν δεκτά και ζητούμε την ειλικρινή μας συγνώμη.


4. Δεδομένης της αθρόας προσέλευσης επισκεπτών κατά την ημερομηνία της γιορτής, ζητούμε την κατανόηση και συνεργασία όλων των επαγγελματιών οδηγών, συνοδών, επισκεπτών. Παρακαλούμε θερμά να υπακούουν στις οδηγίες των υπευθύνων στους χώρους στάθμευσης και να σταθμεύουν χωρίς να παρεμποδίζουν, για να περάσουμε όλοι μας μία αξέχαστη ημέρα.

 

5. ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Η Καστάνιτσα είναι ένα ορεινό χωριό, με κατηφοριές, ανηφοριές και οι καιρικές συνθήκες είναι απρόβλεπτες την εποχή αυτή. Παρακαλούνται οι επισκέπτες να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους. Άτομα με κινητικά προβλήματα, ηλικιωμένοι και ασθενείς να είναι ενημερωμένοι για τις δυσκολίες και τις συνθήκες που υπάρχουν και θα αντιμετωπίσουν με δική τους ευθύνη.

6. Τέλος θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο περσινός χειμώνας έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ενημερωθούν από τις αρχές Τροχαία και Δήμο σχετικά με το οδικό δίκτυο.

 

Η Γιορτή διοργανώνεται από τον Μορφωτικό και Φυσιολατρικό Σύλλογο των Απανταχού Καστανιτσιωτών, την Κοινότητα της Καστάνιτσας με την αρωγή, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας, του Φορέα Διαχείρισης όρους Πάρνωνα και υγροτόπου Μουστού.

 

Θα είναι χαρά μας να σας υποδεχθούμε και φέτος στην Γιορτή και το όμορφο χωριό μας

Το Δ.Σ.  του   Μ.Φ.Σ.Α.Κ.

 

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio