Πέτρος Τατούλης: Είμαι έτοιμος να οδηγήσω την Πελοπόννησο στη νέα της σελίδα με ολοκληρωμένο σχέδιο

Τετ, 06/09/2023 - 15:27
Image

Έτοιμος να οδηγήσει την Πελοπόννησο στη νέα της σελίδα με ολοκληρωμένο σχέδιο που δημιουργεί «Δουλειά για όλους και αύξηση εισοδήματος – Κοινωνική προστασία και συνοχή – Ποιότητα Ζωής και Ασφάλεια» δηλώνει ο υποψήφιος περιφερειάρχης, περιφέρειας Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας για το πρόγραμμα της παράταξής του.

Δείτε την συνέντευξη που έδωσε στο ArcadiaPortal.gr ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος»

Κύριε Τατούλη, η «Νέα Πελοπόννησος» κατεβαίνει στις περιφερειακές εκλογές ως η μόνη, τελικά, ανεξάρτητη και ακομμάτιστη παράταξη. Μιλήστε μας για το πώς βλέπετε την αυτοδιοίκηση, μακριά από κόμματα και εξαρτήσεις, και τι θέλει να φέρει η «Νέα Πελοπόννησος» την επόμενη μέρα των εκλογών.

Εμείς γνωριζόμαστε πολύ καλά, και έχετε παρακολουθήσει την πορεία μου εδώ και πολλά χρόνια. Η δική μου πορεία έχει περπατηθεί όλη στο φως. Την γνωρίζουν οι πολίτες και για αυτό, είτε με ψηφίζουν, είτε όχι, αντιλαμβάνονται ότι αυτό που τους λέω κάθε φορά αυτό είναι. Προσωπικά προέρχομαι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας, έχω υπάρξει βουλευτής της, υφυπουργός της, έχω στηρίξει σκληρά τις απόψεις μου καθώς δεν ήμουν βουλευτής αφωνίας. Πάλεψα για την εκλογική μου περιφέρεια την Αρκαδία και προσέφερα σημαντικό έργο σε έναν τόπο που έμοιαζε καταδικασμένος να αντιμετωπίζεται ως ελληνική παραμεθόριος. Και από τότε, αυτό είχα βάλει στόχο να αλλάξει. Μπαίνοντας στην αυτοδιοίκηση μίλησα εξαρχής για την ανάγκη οι τοπικές «κυβερνήσεις» να είναι ανεξάρτητες, πολυσυλλεκτικές και ξεκάθαρα προοδευτικές προκειμένου να μπορούν να εκφράζουν το σύνολο ει δυνατόν των πολιτών, να συνεργάζονται με τις κυβερνήσεις, αλλά να διεκδικούν κιόλας με μεγαλύτερη δύναμη για τις τοπικές τους κοινωνίες. Και αυτό έκανα: συνεργάστηκα και με το ΠΑΣΟΚ και με την Νέα Δημοκρατία, που με στήριξαν ως ανεξάρτητη υποψηφιότητα, αλλά παρέμεινα πάντοτε αυτόνομος. Δεν έγινα «υπάλληλος» τους. Διότι οι πολίτες δεν με πίστεψαν ως υπάλληλο του ενός ή του αλλουνού. Και βέβαια, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην συνέχεια, ποιος δεν θυμάται τρικούβερτες «μάχες», αλλά στο τέλος συνεννοηθήκαμε και η Πελοπόννησος δεν έχασε σε καμία της διεκδίκηση. Οπότε η σχέση μου με τα κόμματα, αντιλαμβάνεστε ότι είναι σχέση σεβασμού και αυτονομίας. Αν κάποιος πολίτης θέλει υπάλληλο κόμματος ας επιλέξει κάποια άλλη υποψηφιότητα. Η «Νέα Πελοπόννησος» λοιπόν είναι μια αυτοδιοικητική παράταξη, εξαιρετικά ισχυρή, ριζικά ανανεωμένη αυτή την φορά, συμπεριληπτική και ανεξάρτητη, η οποία είναι η μοναδική στην Πελοπόννησο που μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον και να εγγυηθεί στους πολίτες ότι οι προγραμματικές της δεσμεύσεις θα υλοποιηθούν. Στον διαδικτυακό κόμβο και στα social media της «Νέας Πελοποννήσου» αναρτούμε καθημερινά, εδώ και μερικές ημέρες, έναν άξονα προγραμματικής παρέμβασης και ανοίγουμε το διάλογο με τους πολίτες. Θα έλεγα λοιπόν ότι η δέσμευση μου, αν μπορεί να εκφραστεί συνοπτικά σε ένα τρίπτυχο, είναι «Δουλειά για όλους και αύξηση εισοδήματος – Κοινωνική προστασία και συνοχή – Ποιότητα Ζωής και Ασφάλεια». Κάτω από αυτήν την ατζέντα έχουμε επιχειρησιακό σχεδιασμό κοστολογημένο για όλα τα κρίσιμα θέματα με ξεκάθαρο προοδευτικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Με ενδιαφέρει απόλυτα η Πελοπόννησος να είναι πρωτοπόρος σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα, αλλά η επόμενη 5ετία θα είναι η πιο κρίσιμη για να παγιωθεί στην Ελλάδα και στην Ευρώπη των Περιφερειών ως μια δυναμική οικονομία και μια ισχυρή περιφέρεια.

Στο ψηφοδέλτιό σας συστρατεύονται παλιές δυνάμεις με νέες υποψηφιότητες, που φέρνουν ανανέωση στην παράταξή σας. Πόσο σημαντική είναι για την αυτοδιοίκηση η συμμετοχή νέων άφθαρτων ανθρώπων στα κοινά;

Είμαι υπερήφανος για την ομάδα μου. Κι επειδή εδώ μιλάμε ξεκάθαρα και ανοιχτά, η σημερινή ομάδα της «Νέας Πελοποννήσου» είναι πιο ισχυρή, πιο δυνατή από ποτέ άλλοτε. Ναι, ασφαλώς και έχουν έρθει κοντά μας νέες δυνάμεις. Άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί με τα κοινά και γνωριζόμασταν από άλλα μετερίζια, πολλοί νέοι και νέες που μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους και έχουν την ορμή των νιάτων, επαγγελματίες και επιχειρηματίες με δεκαετίες εμπειρίας στην πλάτη τους, συμπατριώτες μας από κάθε κοινωνική και πολιτική αφετηρία, αγρότες, παραγωγοί, άνθρωποι από τον κλάδο του τουρισμού και άλλοι, με τους οποίους δεν έχουμε υπάρξει μαζί, αλλά οι τελευταίες συγκυρίες μας έκαναν να αντιληφθούμε ότι οι δημιουργικοί πολίτες πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις για να κάνουμε το άλμα στο μέλλον, πολύτεκνοι γονείς, μητέρες παιδιών με αναπηρία, γυναίκες που ακόμη και σήμερα που μιλάμε δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Όλες και όλοι αυτοί είναι η Ισχυρή και ανανεωμένη ομάδα της «Νέας Πελοποννήσου». Δίπλα τους, όμως είναι και οι βετεράνοι μας. Άνθρωποι που είδαν μακριά και συμμερίστηκαν το όραμά μου ότι ο τόπος μας έρχεται πριν από όλα: πριν τα κόμματα, πριν τα συμφέροντα, πάνω από προσωπικές στρατηγικές και επιδιώξεις. Μαζί με αυτούς τους ανθρώπους δώσαμε μάχες που λίγοι πίστευαν ότι θα τις κερδίζαμε. Αντίθετα πολέμησαν τα έργα μας και προσπαθώντας να μας κάνουν πολιτικό κακό δεν δίστασαν να πολεμήσουν και τον ίδιο μας τον τόπο, την Αρκαδία. Λοιπόν, αυτή η ομάδα, η «Νέα Πελοπόννησος» κάνει ένα δυνατό αγώνα, ενωμένη και με χαμόγελο. Γιατί η επιλογή μας να πορευόμαστε μαζί είναι μια ελεύθερη επιλογή. Η συμμετοχή μας είναι προϊόν δικής μας ελεύθερης βούλησης να βγούμε μπροστά για ένα καλύτερο μέλλον στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και ασφαλώς στην Αρκαδία. Αυτή η ομάδα είναι μια ομάδα νίκης για την Πελοπόννησο, την Αρκαδία, για τον τόπο μας και για το μέλλον.

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια είδαμε την τοπική αυτοδιοίκηση να χάνει αρμοδιότητες και να υποβιβάζεται σε ένα γνωμοδοτικό όργανο. Παρά το γεγονός ότι ο «νόμος Θεοδωρικάκου» κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, η κυβέρνηση επιμένει στην «κυβερνησιμότητα» και στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν κερδίσετε τις εκλογές, πώς θα αντιταχθείτε σε αυτή την πολιτική;

ζήτημα αυτό έχει κριθεί και μην ξεχνάτε ότι και οι δικές μας παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν βαθύτατα πολιτικές και έγκαιρα και ηχηρά είχαν διαπιστώσει και καυτηριάσει την αντισυνταγματική διαστρέβλωση της βούλησης των πολιτών, όπως αυτή καταγράφηκε στις εκλογές του 2019. Η τελευταία τετραετία έχει θεσμικά «βιάσει» θα έλεγα την τοπική αυτοδιοίκηση. Κι αυτό διότι επιχείρησε και πέτυχε σε πολλές περιπτώσεις να δημιουργήσει ψεύτικες πλειοψηφίες, να γδύσει τα συλλογικά όργανα από αρμοδιότητες, να υποβιβάσει εν τέλει τον θεσμό της αιρετής περιφέρειας. Η «κυβερνησιμότητα» στην δική μας την περίπτωση ήταν ένα ψεύτικο επιχείρημα. Διότι όχι απλώς ως παράταξη ψηφίσαμε όλα τα νόμιμα έργα υποδομής και τις πρωτοβουλίες, τα οποία σε ποσοστό πάνω από 95% ιδίως στην Αρκαδία ήταν δικά μας έργα, εμείς τα είχαμε σχεδιάσει και ωριμάσει, είχαμε βρει πόρους για χρηματοδότηση, πολλά δε, τα είχαμε σχεδόν ολοκληρώσει. Αλλά λέγαμε στην περιφερειακή αρχή, «προχωρήστε πιο γρήγορα», «μην χασομεράτε για να δείξετε ότι και καλά αυτά τα έργα είναι δήθεν δικά σας». Λύσαμε και πολλά προβλήματα γιατί στην Αρκαδία ιδίως επιδείχθηκε ένας κομπλεξικός πολιτικαντισμός από τα στελέχη του Παναγιώτη Νίκα που σήμερα έχουν ακολουθήσει ως πιστά πρόβατα την επόμενη έξωθεν επιβαλλόμενη επιλογή και ασφαλώς δεν είχαν καμία εμπειρία, καμία τεχνογνωσία και πολλά έργα δικά μας τα ακύρωσαν ή τα μπλόκαραν για χρόνια. Λοιπόν, σήμερα έχουμε να πορευτούμε με έναν νέο νόμο. Η εκλογή μας, η επαναφορά μας στον ρόλο της περιφερειακής Αρχής θα ακυρώσει οριστικά την άποψη ότι ο περιφερειάρχης πρέπει να είναι υπάλληλος της κυβέρνησης. Ναι, θα συνεργαστούμε, αλλά προφανώς ο ρόλος μας είναι και να διεκδικήσουμε από την κεντρική κυβέρνηση και να μην είμαστε ασφαλώς καρπαζοεισπράκτορες και ανθρωπάκια. Η ενδυνάμωση του θεσμού είναι η απάντηση σε όσους τον θέλουν μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής, αν κερδίσετε τις εκλογές;

Η πρώτη μου προτεραιότητα είναι να ξανατοποθετήσω τις προτεραιότητες της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου στα χρηματοδοτικά εργαλεία που σχεδιάστηκαν για να υπηρετήσουν συμφέροντα εταιρειών και άλλων εξωπελοποννησιακών παραγόντων. Είμαστε έτοιμοι να αναθεωρήσουμε το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο αυτή την στιγμή διαθέτει για την επόμενη πενταετία αστεία κονδύλια σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η επιχειρηματικότητα (μόλις 18 εκατομμύρια), η υγεία, η διαχείριση υδάτινων πόρων, που την επόμενη περίοδο θα είναι πρώτη προτεραιότητα σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω και της κλιματικής αλλαγής. Μαζί με αυτόν τον στόχο, προφανώς και θα διεκδικήσω στην βάση του υφιστάμενου σχεδιασμού μας, πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Πελοπόννησος έχει κερδίσει κυριολεκτικά ψίχουλα και η Αρκαδία απολύτως τίποτα. Και θα επαναδιαπραγματευτώ το ΣΔΑΜ, το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο είναι με τέτοιο τρόπο αυτήν την στιγμή δομημένο που θα δυσκολευτεί να υλοποιηθεί το παραμικρό, κυρίως δε για το Λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης το οποίο είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της πενταετίας. Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να ξαναδημιουργήσουμε εξωστρέφεια στην Πελοπόννησο, η οποία τα τελευταία χρόνια έχασε το υψηλό της κύρος τόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκών, αλλά και διεθνών forum, γεγονός που ήταν βέβαια αναμενόμενο γιατί η προηγούμενη περιφερειακή Αρχή πάλεψε να φέρει στα δικά της μέτρα τον θεσμό, αφού το κοστούμι της ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Τρίτη προτεραιότητα είναι να αποκτήσουμε παρέμβαση στην υγεία, δηλαδή να κρατήσει το υπουργείο τον κεντρικό σχεδιασμό και εμείς να μπορέσουμε να αναλάβουμε το μάνατζμεντ τον δομών υγείας προκειμένου να μπορέσουν πια οι συμπατριώτες μας να έχουν την ποιότητα στις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και εκείνοι και το υψηλής κατάρτισης ιατρικό προσωπικό.

Τέλος, πείτε μας ποιο είναι το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών; Πόσο σημαντικές είναι αυτές οι εκλογές και ποιο είναι το μήνυμά σας στους πολίτες;

Είναι πολύ καθαρό. Η Πελοπόννησος, η Αρκαδία, πρέπει να οδηγηθεί από στιβαρά χέρια σε ασφαλή νερά. Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς ούτε για χαμένο χρόνο. Η επόμενη Περιφερειακή Αρχή πρέπει να μπορεί από την πρώτη μέρα να σηκώσει τα μανίκια και να πιάσει δουλειά. Ό,τι έχει μείνει πίσω να προχωρήσει γρήγορα. Άλλα που δεν μπόρεσαν να υλοποιηθούν, αν και τα είχαμε αφήσει ώριμα, να ξεκινήσουν. Σε αυτό το επίπεδο, σε αυτές τις απαιτήσεις δεν μπορεί να ανταποκριθεί καμία άλλη ομάδα, παρά μόνο η ισχυρή, έμπειρη, συμπεριληπτική, πολυσυλλεκτική, αλλά και ριζικά ανανεωμένη ομάδα της «Νέας Πελοποννήσου». Και αυτό το εγγυώμαι στους πολίτες προσωπικά. Αυτή η δέσμευση μου για τους Αρκάδες είναι μια δεσμευτική υπογραφή. Οι πολίτες μας εμπιστεύονται γιατί μας γνωρίζουν: εμάς προσωπικά, το έργο μας, τους αγώνες μας για τον τόπο, την ανθρωπιά που δείχνουμε σε κάθε έναν και κάθε μία ξεχωριστά. Εμείς λοιπόν, έχουμε σχέδιο πρώτης μέρας, που ασφαλώς δεν σχετίζεται καθόλου με τις δήθεν εξαγγελίες εκατό ημερών, πράγματα που στην Αμερική τα λέγανε πριν πενήντα χρόνια, αλλά σήμερα είναι πια ξεπερασμένα. Για να απαντήσω ξεκάθαρα στο ερώτημά σας: Είμαι έτοιμος να οδηγήσω την Πελοπόννησο στη νέα της σελίδα. Εγγύηση είναι το έργο μας, οι αρχές μας, οι αξίες μας και η διαδρομή μας.

Σχόλια επισκεπτών

Θα
Θα
Θα..
Για να τα κάνεις όλα αυτά πρεπει να έρθουν τα πάνω κάτω στην ελλάδα!
Και από τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων αν κρίνουμε.. κακά μαντάτα για τη χώρα μας! Καμία τύχη!

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio