Π. Τατούλης: Δεν υπάρχει πολιτική στην αγροτική οικονομία - Κάποιοι επενδύουν στη φτώχεια και στην πείνα

Δευ, 28/08/2023 - 18:39
Image

Οι διευθυντές των ΔΑΟΚ παρενέβησαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, κατόπιν πρόσκλησης του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, στη συνεδρίαση του Σώματος τη Δευτέρα 28 Αυγούστου το απόγευμα. Οι διευθυντές παρουσίασαν τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα που έχουν προκαλέσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αγροτικές καλλιέργειες. Σε πολλές περιπτώσεις, η αγροτική παραγωγή έχει πληγεί σοβαρά, ακόμα και σε ποσοστό 90%-100%. Ο δεκαήμερος καύσωνας, οι βροχές πάνω στην καρπόδεση ή πάνω στην ανάπτυξη των σιτηρών, έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή της αγροτικής παραγωγής στην περιφέρειά μας. 

Συνοπτικά, οι έξι διευθυντές των ΔΑΟΚ αναφέρθηκαν στα προβλήματα σε όλες τις καλλιέργειες της περιφέρειάς μας, λόγω παρατεταμένης υγρασίας, ή εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών. Αμπέλια, ελιές, σύκα, κηπευτικά και εσπεριδοειδή, ουσιαστικά όλες οι καλλιέργειες στην περιφέρεια έχουν υποστεί ζημιές, σε πολλές περιπτώσεις δε, η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη (δείτε ΕΔΩ).

Κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της «Νέας Πελοποννήσου» Πέτρος Τατούλης είπε: «Ουσιαστικά παραδεχόμαστε πλέον ότι η αγροτική παραγωγή στην Πελοπόννησο, είναι στο ναδίρ. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμμετέχουν στο ΑΕΠ ήταν η αγροτική οικονομία. Η αγροτική οικονομία αλλά και η τυποποίηση και εξαγωγή. Δεν μπορεί κανείς αυτή τη στιγμή να έχει δικαιολογία. Το ΠεΣυ είχε βάλει προτεραιότητα την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και σήμερα διαπιστώνω ότι οι αρμόδιοι πολιτικοί παράγοντες δεν γνώριζαν το θέμα και δεν υπήρξε διαβούλευση για το θέμα. Δεν υπήρξε διαβούλευση. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, το οποίο το χρεώνεται η σημερινή περιφερειακή έδρα. Αν δεν προέλθει από διαβούλευση, η αλλαγή του κανονισμού δεν γίνεται ανεκτή από τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ακόμα, αρχίζω και υποπτεύομαι ότι η πιθανή αλλαγή του κανονισμού θα έχει επαγγελματική κατεύθυνση προς αυτούς που διαχειρίζονται μεταπρατικά την παραγωγή, και όχι προς τους αγρότες».

«Το ΠεΣυ για άλλη μία φορά, συζητάει τα προβλήματα, αλλά δεν έχουμε δει καμία πρωτοβουλία. Θα πρέπει να γίνεται ένα follow up στις συζητήσεις. Είναι και η κλιματική κρίση, αλλά και οι βλάβες που έχουν προκύψει λόγω της μεγάλης ακρίβειας, του πληθωρισμού».

Ποια ήταν η πρόοδος στις ενεργειακές κοινότητες; Δεν προχώρησε τίποτα απολύτως. Με Αριθμό Πρωτοκόλλου 1, η Περιφέρεια Πελοποννήσου δεν προχώρησε τίποτα. Θα υπάρχει δυνατότητα για τον αγρότη την επόμενη χρονιά να καλλιεργήσει; Πώς βοηθιέται ο αγρότης χρηματοοικονομικά;

«Νομίζω ότι δεν πρέπει να βλέπουμε το θέμα της αγροτικής οικονομίας έτσι όπως το βλέπουν κάποιοι που θέλουν να επενδύουν στη φτώχεια και στην πείνα του κόσμου. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι, κάνοντας επισκέψεις στις λαϊκές. Για ποιο λόγο; Τι θα επηρεάσουμε με τις επισκέψεις στις λαϊκές; Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που τονίστηκε. Δεν υπάρχει πολιτική στην αγροτική οικονομία. Κι όταν υπάρχει θεματικός αντιπεριφερειάρχης απολύτως απών, θεωρώ ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι ιστορικώς αυτό, να διεκδικήσουμε προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη αγροτική οικονομία».

Στο άκουσμα αυτών των λόγων, ο κ. Αναστασόπουλος ζήτησε να παρέμβει επί προσωπικού και επικράτησε ένταση στην αίθουσα, καθώς η κυρία Αντωνία Μπούζα, η οποία προήδρευε, του απάντησε ότι θα μπορέσει να τοποθετηθεί αργότερα, κατηγορώντας τον κ. Τατούλη ότι βρήκε βήμα πολιτικό. Η κυρία Μπούζα διέκοψε τη συνεδρίαση για δύο λεπτά, καθώς ο κ. Αναστασόπουλος την κατηγορούσε ότι δεν σέβεται τον κανονισμό.

Σχόλια επισκεπτών

Που ήσουν τόσα χρόνια που κυβερνούσε και πέρναγες τα δολιανα και την Τεγέα και δεν έστριβε ούτε το κεφάλι σου να δεις αν υπάρχει κλαρί κάπου...ρε αντε συνέχισε την ξεκούραση σού ευχαριστούμε αρκετά πήραμε..

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio