Γ. Παπαηλιού: Τα προβλήματα της Αρκαδίας και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για δημοκρατία, δικαιοσύνη και διαφάνεια (pics,vid)

Τετ, 26/04/2023 - 16:36
Image

Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές της 21ης Μαΐου Γιώργος Παπαηλιού μίλησε στην κάμερα του Arcadia Portal για όλα όσα αφορούν την ελληνική κοινωνία και που βαρύνουν, τελικά, στην κάλπη. Είχαμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί του, η οποία κάλυψε τους περισσότερους προβληματισμούς μας σχετικά με την επόμενη ημέρα. Ακόμα, συζητήσαμε για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ σε σχέση με τη Δικαιοσύνη, τη νομοθετική εξουσία και τη διακυβέρνηση, αλλά και συζητήσαμε για την Αρκαδία και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η συζήτηση ξεκίνησε με μια φράση του Γιάννη Πρετεντέρη, ο οποίος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega πριν από δύο μέρες είπε: «Τι να κάνουμε; Αυτή είναι η εκλογική διαδικασία, έχουμε δημοκρατία στη χώρα κάθε τέσσερα χρόνια». Η φράση αυτή, οδηγεί και στη διαπίστωση ότι πράγματι, μόνο κάθε τέσσερα χρόνια έχουμε μια τόσο ανοικτή και από τη βάση δημοκρατική διαδικασία, αφού στη διάρκεια της θητείας κάθε κυβέρνησης, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους εκλεγμένους εκπροσώπους. Η πρώτη ερώτηση που απευθύναμε στον κ. Παπαηλιού ήταν: «Έχουμε έλλειμμα δημοκρατίας και πώς εκφράζεται;».

Ο κ. Παπαηλιού απάντησε: «Η αναφορά του συγκεκριμένου δημοσιογράφου εμπεριέχει ένα στοιχείο αλήθειας, το οποίο είναι, θα έλεγα, τραγικό για τη δημοκρατία. Κάποιοι πράγματι θέλουν η δημοκρατία να εξαντλείται σε μια πλειοψηφία κάθε τέσσερα χρόνια. Κι από εκεί και πέρα, ο λαός αποσύρεται. Αυτό θα έλεγα εγώ ότι δεν είναι δημοκρατία. Η ψήφος κάθε τέσσερα χρόνια είναι σημαντική. Είναι πολύ σημαντικό στις εκλογές που πλησιάζουν, να μετάσχουμε, να ψηφίσουμε και να μη αφήσουμε κάποιους να αποφασίζουν για τα του οίκου μας. Η δημοκρατία έχει ουσία, και σημαίνει ότι ο λαός, όλες οι κοινωνικές ομάδες σε όλα τα επίπεδα, οφείλουν να διαμορφώνουν τις συνθήκες εκείνες οι οποίες ανταποκρίνονται στη δική τους βούληση. Δεν είναι δυνατόν να περιορίζουμε τη δημοκρατία. Η δημοκρατία πρέπει να πηγαίνει και να είναι παντού. Γι' αυτό και το σύνθημά μας, εκτός από δικαιοσύνη παντού, είναι και δημοκρατία παντού, σε όλα τα επίπεδα. Σε όλη την κοινωνία. Ξεκινώντας ακόμα και από την οικογένεια, γιατί βλέπουμε φαινόμενα που βίας που την ταλανίζουν, στην εργασία, στο σχολείο, στους χώρους δουλειάς, γιατί χωρίς τη συμμετοχή του λαού αναιρείται και η ουσία της δημοκρατίας και η ίδια του η θέληση».

Ακολούθως, περάσαμε στην ψήφο των νέων, των πολύ νέων, των δεκαεφτάρηδων οι οποίοι για πρώτη φορά θα προσέλθουν στην κάλπη, με τη διαπίστωση ότι τα παιδιά αυτά, γεννημένα το 2006, έχουν βιώσει απανωτές κρίσεις στη ζωή τους ως σήμερα. Ρωτήσαμε, λοιπόν, τον κ. Παπαηλιιού γιατί να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα παιδιά.

«Τα παιδιά που λέτε, γεννήθηκαν σε μια πολλαπλή κρίση. Αυτή η πολλαπλή κρίση ξεκίνησε από την οικονομία, αυτή που βιώνουμε όλοι μας. Την ακρίβεια, το κόστος, βίωσαν και την υγειονομική κρίση, πέρα από την περίοδο της πανδημίας, η οποία θα έλεγα ότι συνεχίζεται με την υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Θα έλεγα ότι βιώνουν και μια κρίση θεσμική, με τις μεθόδους τις κυβερνητικές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί με κάθε τρόπο να επιβάλλει σιγή νεκροταφείου παντού. περιορίζει τις ελευθερίες, επιβάλλει ένα είδος ποινών σε όλους τους τομείς, ούτως ώστε να μην ακούγεται η διαφορετική γνώμη.

«Το βλέπουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία, τουλάχιστον τα συστημικά, είναι μέσα μαζικής εξαπάτησης και μέσα μαζικής παραποίησης της αλήθειας. Τα παιδιά αυτά καλούνται να ψηφίσουν, νομίζω ότι έχουν ωριμάσει με τον τρόπο τους. Ξέρουν γιατί και ποιον θα ψηφίσουν. Ρωτάω τα νέα παιδιά ποιο είναι το κριτήριο της ψήφου τους, και ομολογώ ότι παίρνω απαντήσεις οι οποίες συχνά με εκπλήσσουν. Είναι εξαιρετικά ώριμα, παρά τα όσα λέγονται στο παρασκήνιο, διότι στο προσκήνιο δεν τα λένε αυτά».

Στη συνέχεια, συζητήσαμε για τη νομοθετική ρύθμιση για το «κόμμα Κασιδιάρη» και συζητήσαμε για το πώς η κοινωνία πρέπει να «βγει μπροστά» ώστε να εξαλειφθούν τα φασιστικά μορφώματα.

«Ο Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό, πέρασε μια νομοθετική ρύθμιση που απαγορεύει τη συμμετοχή του ως φυσικού προσώπου στην εκλογική διαδικασία, παρότι δεν υπάρχει ακόμα αμετάκλητη δικαστική απόφαση. Εμείς αυτό που ζητάμε, είναι να εξοβελιστεί αυτό το όποιο φασιστικό μόρφωμα θελήσει να επανέλθει στη Βουλή και να έχουμε φαινόμενα όπως αυτά της προηγούμενης κοινοβουλευτικής μας θητείας, όμως ο χρόνος και ο τρόπος που γίνεται, θα έλεγα ότι δεν είναι ο προσφορότερος, διότι δίδεται η εντύπωση ότι αυτό που θέλουν εκείνοι που τον επέβαλαν, είναι μόνο η απαγόρευση μιας άποψης έστω κι αν αυτή η άποψη καλύπτεται από τον μανδύα της εγκληματικής οργάνωσης».

Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος, διότι ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται μόνο με απαγορεύσεις. Εκείνο που χρειάζεται, είναι να βγει η κοινωνία μπροστά. Να μην ξεχνάμε ότι ο φασισμός έχει ως αιτία, ως πηγή, τη φτωχοποίηση του κόσμου, που τα αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά και οικονομικά.

«Αν δεν το αντιμετωπίσουμε, τότε φοβάμαι ότι θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις οι οποίες θα μας ξεπεράσουν. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, τόσο ως προς τις νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίζονται στη Βουλή. Η αντιμετώπιση φαινομένων όπως του Κασιδιάρη, της ΧΑ, έγινε και σε έναν χρόνο που δίδεται η εντύπωση ότι έγινε για να αποκομίσουν κάποιοι πολιτικά οφέλη. Και καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Η επόμενη ερώτησή μας αφορούσε το νομοπαρασκευαστικό  έργο. Με αφορμή τον Νόμο Θεοδωρικάκου για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, που η απερχόμενη κυβέρνηση ψήφισε ελέω κυβερνησιμότητας. και που κρίθηκε αντισυνταγματικός από το ΣτΕ, αλλά και λόγω της προχειρότητας με την οποία σε πολλές περιπτώσεις νομοθετεί η κυβέρνηση, ρωτήσαμε πώς είναι δυνατόν να ολισθήσει μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή σε σοβαρά λάθη που τελικά οδηγούν στην ακύρωση των νομοθετημάτων.

«Είμαι βουλευτής από το 2015, και βεβαίως από το 2019 και μετά. Δεν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για τον τρόπο που νομοθετούμε. Αυτό αφορά διαχρονικά το Κοινοβούλιο, αλλά έχει φτάσει σε σημείο απίστευτο, που νομοθετούν κυριολεκτικά στο πόδι, με ρυθμίσεις που δεν ελέγχονται από κανέναν και αυτό την τελευταία τετραετία γίνεται για να περάσουν κάποιες απόψεις, να προωθήσουν κάποια συμφέροντα, που παρά το γεγονός ότι εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε προτείνει ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, είναι γνωστό ότι αυτές οι ενστάσεις απορρίφθηκαν λόγω πλειοψηφίας».

Η νομοθετική λειτουργία δεν είναι και η καλύτερη, καθώς έρχεται μέσω τροπολογιών. Είχαμε την περίοδο των μνημονίων νομοθετήματα, πολλές φορές μεταφρασμένα, με τα οποία δεν έβγαζες άκρη.

«Η επόμενη κυβέρνηση, πρέπει να προωθήσει την κωδικοποίηση της δικονομίας, έχει ξεκινήσει κάποια προσπάθεια, αλλά πρέπει να ενισχυθεί. Υπάρχει κακονομία και πολυνομία. Τα τελευταία χρόνια δεν μπορουμε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των πραγμάτων ούτε εμείς οι νομικοί».

Ακολούθως, συζητήσαμε για τα προβλήματα της Αρκαδίας. Ο κ. Παπαηλιού, στην ερώτηση ποιο πιστεύει ο ίδιος ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον νομό μας, απάντησε:

«Ο Νομός Αρκαδίας από πολλά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί. Υπάρχουν ευθύνες και διαχρονικές, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν φθάσει στο μη περαιτέρω. Τεράστιο πρόβλημα, το δημογραφικό, και το πού θα ρίξουμε το βάρος, να εντοπίσουμε τους τομείς εκείνους που θα ρίξουμε το βάρος για να κρατήσουμε τους πολίτες εδώ. Οι πολίτες φεύγουν σωρηδόν για τα μεγάλα αστικά κέντρα, γιατί αισθάνονται ότι με τον τρόπο που λειτουργούμε, δεν έχουν ελπίδα και μέλλον. Και στην προστασία της γυναίκας, την παροχή κινήτρων ούτως ώστε η οικογένεια να μεγαλώνει, και κυρίως, φέρνω ως παράδειγμα το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης».

Η Μεγαλόπολη εμφανίζεται ως κρανίου τόπος, θα πρέπει να ανατάξουμε δομές που έχουν απομακρυνθεί από τη Αρκαδία και όχι μόνο, δομές διοικητικές, αλλά και τραπεζικές, νοσοκομειακές, εκπαιδευτικές. Οι προθέσεις και ο στρατηγικός στόχος της απελθούσας κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα. Αφαιρώντας από την Αρκαδία τέτοιου είδους δομές, αφαιρείς ανάσες.

«Εκ των πραγμάτων λειτουργούμε με κόστος - όφελος, αλλά το κόστος δεν μπορεί να είναι στενά οικονομικό, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια. Οι δομές θα πρέπει να παραμείνουν, ή να καθιερωθεί ένα περιφερειακό ισοδύναμο, ώστε ο πολίτης που δεν μπορεί να απολαύσει τέτοιες υπηρεσίες στον τόπο του, να αποζημιώνεται, όταν τις απολαμβάνει κάπου αλλού».

Στη συνέχεια, ρωτήσαμε τον κ. Παπαηλιού πώς το κόμμα του, αν κυβερνήσει, θα φέρει περισσότερη διαφάνεια στο κράτος, και στην απάντησή του εξαπέλυσε μύδρους εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Διαφάνεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια είναι άγνωστη λέξη και άγνωστος όρος, αφού οι λέξεις περιλαμβάνουν όρους και οι όροι έχουν περιεχόμενο. Δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν υπάρχει κράτος δικαίου».

Η διαφάνεια υπονομεύεται από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, το Σύστημα Μητσοτάκη, θα έλεγα εγώ, και νομίζω ότι η έλλειψη διαφάνειας αφορά όλες τις κρατικές λειτουργίες, νομοθετική, εκτελεστική και δικαιοσύνη.

« Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά θα έλεγα ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης θα έπρεπε να μεταφράζεται με ανεξάρτητους δικαστές. Οι δικαστές πρέπει να δικάζουν βάσει του Νόμου και της συνείδησή τους».

Με το Σύστημα Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της ΝΔ, η δικαιοσύνη έχει εργαλειοποιηθεί, εντάσσεται στις πολιτικές του απερχόμενου κυβερνώντος κόμματος και αυτό πρέπει να σταματήσει.

«Οι παρεμβάσεις που έγιναν, είναι παρεμβάσεις οι οποίες οδηγούν στο να αίρεται η έννοια της δικαιοσύνης, και να αίρεται και η εμπιστοσύνη του πολίτη στη δικαιοσύνη. Για το θέμα της δικαιοσύνης, διεθνείς οργανισμοί έχουν αποφανθεί ότι η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει στου κακού τη σκάλα. Εμείς αυτό που λέμε είναι δημοκρατία και δικαιοσύνη παντού, ώστε να ανατάξουμε αυτή τη χώρα, η οποία έχει υποστεί τα πάνδεινα με τα τελευταία χρόνια, με τα μνημόνια και την κρίση».

Τέλος, του ζητήσαμε να δώσει το δικό του μήνυμα στους αναγνώστες μας. Ο κ. Παπαηλιού πρόκρινε, πρώτα από όλα, τη συμμετοχή όλων στην εκλογική διαδικασία ως το πιο σημαντικό ζήτημα και είπε:

«Να ψηφίσουμε στις εκλογές. Η αποχή είναι δείγμα ανθρώπου που τα έχει παρατήσει. Δεν τα παρατάμε, θα πρέπει να το παλέψουμε όλοι μαζί, συλλογικά. Συμμετοχή, λοιπόν, πρώτα απ' όλα. Και δεύτερον, να σκεφτούμε τι έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, που έχουν οδηγήσει σε μια οργή και σε μια κατάσταση που την βιώνουν τα μεσαία και λαϊκά στρώματα, αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη  αυτό που έχει κάνει, είναι να νομοθετεί και να παίρνει αποφάσεις για τους μεγάλους και ισχυρούς, αφήνοντας στο περιθώριο τα μεσαία στρώματα, τα λαϊκά στρώματα και φτωχοποιώντας την κοινωνία. Αυτό, λοιπόν, που βιώνει ο πολίτης, αν αποτυπωθεί στην κάλπη, το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, και θα διαμορφωθεί μια πλειοψηφία η οποία θα στηρίξει μια προοδευτική κυβέρνηση, για να βγούμε από το τέλμα, και από εκεί και πέρα, θα μας κρίνει η κοινωνία. Την κριτική δεν την φοβόμαστε, κοιτάζουμε τον κόσμο στα μάτια, και θέλουμε να μας κρίνουν οι πολίτες».

Οπουδήποτε και να πάμε, εγώ και οι σύντροφοι από τον χώρο μας, αντιμετωπίζουμε τους πολίτες με ευθύτητα, με ειλικρίνεια, και χωρίς μεθοδεύσεις άλλου είδους ή χωρίς να υπάρχουν κρυφές σκέψεις που πολλές φορές δεν μας τιμούν ως πολιτικούς.

 

Γαλανιάδη Εύα

arcadiaportal.gr

Video

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio