Δημητρης Κατσής: Με ελεύθερο και αδέσμευτο λόγο,με αυτονομία και δημιουργικότητα, με προγραμματικές θέσεις και αναπτυξιακή λογική

Δευ, 11/09/2023 - 19:40
Image

Απόσπασμα από την πρόσφατη συνέντευξη του Δημήτρη Κατσή στο Πανελλαδικό Περιοδικό Ποικίλης ύλης patrinorama τον Αύγουστο 2023

Ποιο πιστεύετε πως είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο σας και πως αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί ;

Αδιαμφισβήτητα, το δημογραφικό ζήτημα είναι μία βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια του Δήμου μας και αυτό αντικατοπτρίζεται στην πρόσφατη απογραφή του πληθυσμού που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ . Ζήτημα το οποίο έγινε εντονότερο, λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η ευθύνη των Δήμων γενικότερα εστιάζεται στο γεγονός πως όλα αυτά τα χρόνια προωθήθηκε το μοντέλο του Δήμου – εργοδότη το οποίο έπρεπε να είχε τελειώσει πάρα πολλά χρόνια πριν και να είχε προωθηθεί το μοντέλο Δήμος – ομπρέλα ευκαιριών . Δηλαδή με απλά λόγια ο Δήμος δε δίνει δουλειά στον πολίτη. Δίνει την ευκαιρία, δημιουργεί προϋποθέσεις, παρέχει τα εργαλεία. Από εκεί και πέρα είναι στην ευχέρεια του καθενός να μελετήσει, να εξετάσει, να ρωτήσει, να ασχοληθεί, να επιτύχει.

Δεν έχω την αυταπάτη πως θα λυθεί το πρόβλημα, μπορεί όμως να δρομολογηθεί σε βάθος χρόνου η αναχαίτισή του. Σε επίπεδο δημοτικής αρχής, οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η συγκεκριμένη κατάσταση επιβάλλεται να έχουν τόσο κοινωνική όσο και αναπτυξιακή διάσταση. Εστιασμένη πολιτική στις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες και δημιουργία κινήτρων στους νέους να προχωρήσουν στη δημιουργία οικογένειας. Επιγραμματικά, βελτίωση των δομών για βοήθεια σε εργαζόμενες μητέρες και τα παιδιά τους, φοροελαφρύνσεις ή ακόμα και απαλλαγή από δημοτικά τέλη στα νοικοκυριά που έχουν νεογέννητα τέκνα, επιπλέον στήριξη με επιδόματα στέγασης, είναι μέτρα που σε συνεργασία με την Εκκλησία και άλλους φορείς είναι δυνατό να εφαρμοστούν.

Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις περαιτέρω οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Ζητήματα σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη, με τη στήριξη του εμπορίου και των νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και με την αγροτική ανάπτυξη, έχουν άμεση σύνδεση με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Αποτέλεσμα; Οι νέοι μας θα μένουν στο τόπο τους και θα οικοδομούν ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Δεν είναι τυχαίο αυτό που λέγεται ότι οι δημογραφικές αλλαγές καλούν τους Δήμους να επανεφεύρουν τον εαυτό τους!

Είστε επιχειρηματίας, δραστηριοποιήστε στη Βόρεια Κυνουρία και γνωρίζετε από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής. Πώς σχεδιάζετε ,από τη θέση του Αντιδημάρχου και του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβούλιου να ανακουφίσετε τους επιχειρηματίες και να τους δώσετε ένα κοινό όραμα για την ανάπτυξη της Βόρειας Κυνουρίας;

Δραστηριοποιούμαι επιχειρηματικά στον τόπο που γεννήθηκα, στον τόπο που ζω με την οικογένειά μου και μεγαλώνουν τα τρία παιδιά μου. Πιστεύω στις δυνατότητες του τόπου μου και αγαπώ τους συμπολίτες μου, τους ανθρώπους του μόχθου στο Δήμο της Β. Κυνουρίας. Εμπιστεύομαι τις ικανότητές τους και για αυτό όλοι οι συνεργάτες μου είναι συμπατριώτες μας. Απέναντι στις δυσκολίες ,οι οποίες είναι πολλές και σημαντικές, τολμώ με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά να συνεχίζω να επενδύω, εδώ, στο Άστρος, στο Παράλιο Άστρος, στον τόπο καταγωγής μου τον Άγιο Πέτρο και αλλού, να δημιουργώ τοπική ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Ο Δήμος Β.Κυνουρίας έχει σημαντικές δυνατότητες για να ξεπεράσει τη σημερινή απογοητευτική οικονομική κατάσταση .Ο αγροτικός τομέας χρειάζεται έμπρακτη στήριξη με τη συνεργασία του Κεντρικού κράτους και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Δεν αρκούν οι προθέσεις και τα γνωστά καλά λόγια στους αγρότες μας. Απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός στην οργάνωση της παραγωγής,

αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των Ευρωπαϊκών κονδυλίων. Απαιτείται υπεύθυνη δουλειά στην τυποποίηση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Απαιτείται φροντίδα και ειλικρινής συμπαράσταση στον αγρότη της Β.Κυνουριας που δύσκολα τα βγάζει πέρα…

Ο εμπορικός κόσμος υποφέρει γιατί μειώνεται ο καθημερινός τζίρος των καταστημάτων μας και περισσότερο χτυπιούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τώρα πληρώνουμε το βαρύ τίμημα της κρίσης ενώ κάποιοι υποκρίνονται ότι δεν συμβαίνει τίποτα ή το λιγότερο που έχω να πω για αυτούς, δεν έχουν καταλάβει τις πραγματικές  συνέπειες της οικονομικής συμφοράς.  Εμείς εργαζόμαστε μεθοδικά με στόχο να προκαλέσουμε αναπτυξιακό κύμα στο Δήμο μας.

Ο τόπος μας μπορεί να γίνει στην πράξη τουριστικός προορισμός και όχι στις εξαγγελίες.

Δουλεύουμε καθημερινά για να προσφέρουμε ισχυρά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των τουριστικών υποδομών.

Να κάνουμε πρότυπο με διαδικασίες πιστοποίησης ποιότητας όλες τις περιοχές, με μεράκι, αισθητική και προδιαγραφές.

Επενδύουμε στη συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πιστεύουμε πάνω από όλα στη δύναμη της συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς και κυρίως τον επαγγελματικό κλάδο και τον αγροτικό τομέα.

Όραμα για τους δημότες μας δεν είναι τα εύκολα και συνηθισμένα λόγια, τα οποία ακούμε σε κάθε προεκλογική περίοδο αλλά τα έργα που πρέπει να είναι περισσότερα στο τέλος της θητείας κάθε δημοτικής αρχής.

Αυτή είναι η δική μου άποψη…

Ποιο είναι το συστατικό της επιτυχίας σας;

Από τα «μυστικά της επιτυχίας» μου αυτά που ξεχωρίζω είναι τα στοιχεία της «συνέπειας έργων και λόγων», του λεγόμενου «μη καβαλήματος το καλάμι» της «τίμιας και διαφανούς διαχείρισης του Δημόσιου χρήματος», της «αμεσότητας με τους πολίτες», του «οράματος για τον Δήμο» .

Με απλά λόγια η επιτυχία είναι δεδομένη όταν ο αυτοδιοικητικός παράγοντας είναι :

– Έντιμος και δίνει λύση στα προβλήματα , έχει καλούς συνεργάτες, είναι ανεξάρτητος κομματικά, δίνει έμφαση στην καθαριότητα, έχει περιβαλλοντολογική ευαισθησία και επίσης να έχει

– Ικανότητα στην Διοίκηση δηλαδή να εμπνέει, να κατευθύνει σωστά, να ελέγχει, να διεκδικεί και να διαθέτει χρόνο.

Το πιο σημαντικό όμως είναι να έχει όραμα για το Δήμο . Να έχει προγραμματισμό (βραχυχρόνιο, μεσοπρόθεσμο, μακροχρόνιο) και να εστιάζει στο τρίπτυχο – Δήμος – πολίτης – πρόβλημα.

Η οικογένειά σας κατά πόσο συνέβαλε στην επιτυχημένη πορεία σας;

Όταν πριν από 25 χρόνια έκανα τα πρώτα μου βήματα στην πολιτική ποτέ δεν φανταζόμουν ότι ακόμα και σήμερα θα είμαι στην « πρώτη γραμμή ». Δούλεψα πολύ σκληρά για να φθάσω ως εδώ προσπαθώντας συνέχεια να γίνομαι καλύτερος και να μαθαίνω από τα λάθη μου. Δεν θα τα είχα καταφέρει όμως χωρίς την βοήθεια της οικογενείας μου .Τους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη γυναίκα μου Σύρμω, στις κόρες μου Γεωργία , Δήμητρα και το γιο μου Θάνο . Με τον τρόπο τους με κράτησαν πάντα προσγειωμένο και δε φοβηθήκαν, όλα αυτά τα χρόνια , ούτε μια φορά, να περπατήσουν δίπλα μου στο Δήμο μας, παρότι η εγγύτητα του θεσμού στον πολίτη οδηγεί πολλές φορές και σε άδικη κριτική ή απαιτήσεις που το αντικείμενό της είναι τελείως ξένο από τις αρμοδιότητες ενός Αντιδημάρχου.

Ποιο πιστεύεται θα είναι στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας το διακύβευμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβριου ;

Μετά από δύο αναμετρήσεις εθνικών εκλογών, έρχεται ο Οκτώβρης ο οποίος μας φέρνει τις αυτοδιοικητικές εκλογές! Θέλοντας λοιπόν να αναλύσει κάποιος το εκλογικό σώμα για τις επερχόμενες εκλογές στο Δήμο μας μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει πως ουσιαστικά μιλάμε για το ίδιο εκλογικό σώμα το οποίο μόλις πριν λίγο χρονικό διάστημα κλήθηκε να ψηφίσει όχι μία αλλά δύο φορές για το ποια κυβέρνηση θα επιλέξει. Και τι μάθαμε από αυτές τις δύο αναμετρήσεις; Ότι ο ψηφοφόρος, θα επιδοκιμάσει ή θα αποδοκιμάσει τους πολιτικούς που αξίζουν ή δεν αξίζουν. Μάθαμε ακόμη πως η τοξικότητα δεν ωφελεί και ο ψηφοφόρος κοιτάζει το μέλλον για να εκλέξει αυτόν που θα τον αντιπροσωπεύσει κατάλληλα. Άρα με το ίδιο σκεπτικό , οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ,Δημοτικοί Σύμβουλοι κλπ πρέπει να εστιάσουν σε αυτό. Έργα, δουλειά και προοπτική για τον τόπο τους απέναντι σε καμπάνιες άλλων χρόνων που στόχευαν στην απαξίωση του πολιτικού αντιπάλου, με κάθε μέσο. Και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα των επερχόμενων αναμετρήσεων. Να μάθουμε, επιτέλους, να ψηφίζουμε και να ψηφιζόμαστε για την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο για τον τόπο μας. 

Για το τέλος: Αν θα μπορούσατε να ξεχωρίσετε δυο πράγματα που θα θέλατε να κρατήσετε αναλλοίωτα κατά την θητεία σας ως Αντιδημαρχος ποιο θα ήταν αυτά;

-Να μην προδώσω την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου και

-Να ενστερνιστούμε όλοι το βαθύτερο νόημα των εκλογών και να αλλάξουμε

τον τόπο μας και την μοίρα των παιδιών μας . Δεν είναι εύκολο να

αλλάξουμε συνήθειες, το ξέρω, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να

αλλάξουμε ζωή!!

Σχόλια επισκεπτών

κ Κατσή στο θέμα ξεκινάτε να μας λέτε με ελεύθερο καί αδέσμευτο λόγο ίσως δεν είχατε μέχρι σήμερα αυτό σας τιμά κ Κατσή αυτά πού αναφέρεστε είναι πολύ σωστά ΌΜΩΣ θέλουμε να ανατρέξετε στα Δ Σ και να μας ενημερώσετε πόσα από τά παραπάνω είχατε προτείνει για συζήτηση καί αποφάσεις ένα δέκα εκατό κανένα υπήρχε κάποιο πρόβλημα πού ίσως έχει σχέση με την μη συμμετοχή σας ως Δ Σ απογοήτευση κούραση αυτά τουλάχιστον εμείς πού σε ψηφίσαμε περιμένουμε απαντήσεις εδώ κάτω από τη σελίδα αυτή να είσαι γερός

Πού εισουν Ιούνιο Ιούλιο καί Αύγουστο Δημήτρη σου είχαν πει αυτά πού σκέπτεσαι δεν θα τα λές ίσως σε θεωρούσαν ξένο μπάλωμα δεν πειράζει ξεκουράσου και έλα μετά από 5 χρόνια να εφαρμόσεις όσα μας είπες

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio