Βαγγέλης Γιαννακούρας: Είμαι ιδεολόγος Αρκάς, πέρα από χρώματα και κόμματα, πάνω από όλα για μένα είναι η Αρκαδία (vid)

Παρ, 19/05/2023 - 12:48
Image

Στο πάντα φιλόξενο Devero Καφέ στην Τρίπολη, στην πλατεία Άρεως, συναντηθήκαμε με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και υποψήφιο βουλευτή του ΠαΣοΚ – Κινήματος Αλλαγής Βαγγέλη Γιανακούρα, ο οποίος για πρώτη φορά «κατεβαίνει» στην εκλογική μάχη με το κόμμα με το οποίο έχει συνταχθεί εδώ και πολλά χρόνια και στη δυναμική του οποίου ποτέ δεν σταμάτησε να πιστεύει.

Στην αρχή της συνομιλίας μας ο κ. Γιαννακούρας αναφέρθηκε στην Τρίπολη, και στην περιοχή της πλατείας Άρεως, θυμίζοντας ότι εκεί βρίσκονται τα οστά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του ιθύνοντα νου της Επανάστασης, αλλά και το Δικαστικό Μέγαρο, χώρος με ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας, αφού εκτός από την αρχιτεκτονική του ομορφιά, το κτίριο κλείνει μέσα του ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της χώρας μας από την Κατοχή ως την Αντίσταση και τον Εμφύλιο.

Τον ρωτάμε αν είναι αισιόδοξος για την αναμέτρηση της Κυριακής.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Ξέρετε, οι εκλογές φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά, είχα την ευκαιρία να πάω σε όλα τα χωριά, να συναντήσω αγαπητούς φίλους, και αυτό είναι το κέρδος, οι γνωριμίες και οι φιλίες».

Εισπράττω πολλή αγάπη από τον κόσμο, και πιστεύω ότι ένα μέρος αυτής της αγάπης θα μετατραπεί και σε ψήφους.

Ακολούθως, ο κ. Γιαννακούρας αναφέρθηκε στα 17 χρόνια που έχει υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση, 13 χρόνια στην περιφερειακή αρχή και 4 στη νομαρχιακή, απαριθμώντας τις παρεμβάσεις και στα έργα στα οποία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, ως αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κυρίως:

«Για να κάνεις ουσιαστικές παρεμβάσεις, πρέπει να έχεις μεράκι, αγάπη, γνώση του τόπου και του αντικειμένου. Ξέρω όλη την Αρκαδία, από τη μια εσχατιά που είναι το Μαρί στην Κυνουρία ως τα χωριά της Κοντοβάζαινας στη Γορτυνία. Το βασικό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, είναι τα  έργα υποδομής, έργα απαραίτητα για να περνούν καλύτερα οι κάτοικοι και οι επισκέπτες. Κάναμε 600 έργα και είναι όλα καταγεγραμμένα, εκτελεσμένα, αλλά υπάρχουν προβλήματα. Επισκέφθηκε τη Χώρα Γορτυνίας, και ειλικρινά λυπάμαι που ήμουν αντιπεριφερειάρχης για τον δρόμο που αντίκρισα, με τις φωτιές σε αυτό τον δρόμο επιδεινώθηκε το πρόβλημα. Η Αρκαδία έχει  ορεινό δίκτυο 3.000 χλμ., τα χρήματα που παίρναμε ήταν ελάχιστα».

Στη συνέχεια, ο υποψήφιος βουλευτής αναφέρθηκε στα έργα που πρέπει να γίνουν, όπως η άρδευση του κάμπου του  Κορυθίου και της Τεγέας, τα νερά του Αναβάλου στη Βόρεια Κυνουρία.

«Τα μεγάλα έργα αργούν πάρα πολύ, αλλά πέρα από αυτό, πρέπει να γίνονται μικρά έργα, όπως φράγματα. Το αρδευτικό στον κάμπο της Ασέας δεν έχει ολοκληρωθεί Για να μείνει κάποιος στην Αρκαδία, πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, όπως τα μονοπάτια. Κάθε περιοχή έχει μοναδικά χαρακτηριστικά. Στη Στεμνίτσα συνάντησα κάποιον που είχε έρθει από τον  Άγιο Δομίνικο για να περπατήσει στο μονοπάτι Menalon Trail. Πρέπει να γίνουν έργα για την τοπική οικονομία και για τον τουρισμό.

«Για τον κάμπος της Ηραίας, χαίρομαι για την ηλεκτροδότηση ποιμνιοστασίων και αγροτικών καλλιεργειών. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, για τη Μεγαλόπολη και μάλιστα στον Δήμο Τρικολώνων η ΔΕΗ κάλυπτε το υπόλοιπο 30%. Πρέπει να έχει υποδομές ένας κτηνοτρόφος σήμερα, όπως αρμεχτήρες, για να έχει παραγωγή και γι’ αυτό θεωρώ αυτό το έργο πολύ σημαντικό».

Η συζήτηση φθάνει στην πολύπαθη Μεγαλόπολη: «Η Μεγαλόπολη σβήνει, έχει αφεθεί στην τύχη της. Φταίει η κυβέρνηση αλλά και η περιφέρεια. Είναι πλέον λίγα τα παιδιά στα σχολεία της Μεγαλόπολης. Είχαν πει πολλά ότι θα γίνουν μετά το βίαιο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, όπως ότι θα γίνουν  φυλακές, γηροκομείο, ΒΙΠΕ, πίστα μηχανοκίνητου αθλητισμού. Αυτό που θα βοηθήσει, είναι  η δημιουργία της ΒΙΠΕ, για ενός επιπέδου επιχειρήσεις, αλλά και η περιοχή είναι κατάλληλη για κέντρα logistics. Ακόμα, πρέπει να αναπτυχθεί τουριστικά, βασιζόμενη στον αρχαιολογικό της πλούτο. Διαθέτει πολλές αρχαιότητες, το αρχαίο θέατρο, την αρχαία Τραπεζούντα, την αρχαία Λυκόσουρα, το παλαιοντολογικό μουσείο στο Ίσωμα. Ακόμα, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας, είναι τα μοναστήρια. Υπενθύμισε ότι ως αντιπεριφερειάρχης είχε συμβάλει στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ, «Οδοιπορικό στις Ιερές Διαδρομές της Αρκαδίας», στο οποίο μέσα από έξι διαδρομές περιγράφεται πώς ένας επισκέπτης μπορεί να βρεθεί στα θρησκευτικά αυτά κέντρα της Αρκαδίας, αλλά επίσης στο οποίο περιγράφονται και οι διαδρομές που θα απολαύσει

Είμαι ιδεολόγος Αρκάς, πέρα από χρώματα και κόμματα, πάνω από όλα για μένα είναι η Αρκαδία

Τον ρωτάμε αν θα είναι το ίδιο μαχητικός στη Βουλή όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο και απαντά;

«Δεν θέλω να έχω εξαρτήσεις, δεν έχω πάρει ούτε ένα ευρώ για τον προεκλογικό μου αγώνα, δεν θέλω κανένας να με κρατάει στο χέρι. Ναι, υπόσχομαι, θα είμαι μαχητικός όσο μπορώ.»

Ο ίδιος πιστεύει στον Νίκο Ανδρουλάκη: «Πιστεύω στον Νίκο Ανδρουλάκη, είναι ένας νέος άνθρωπος, με ευρωπαϊκή κουλτούρα, τώρα που θα μπει στο Κοινοβούλιο θα προσθέσει πάρα πολύ και το ΠαΣοΚ τα επόμενα χρόνια θα γίνει η κινητήρια παράταξη και πάλι για τη χώρα μας. Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια, το Κίνημα έγινε η Ιφιγένεια της υπόθεσης, όχι ότι δεν είχε ευθύνες, αλλά και η ΝΔ που είχε ευθύνες δεν έφθασε στο 5%, όπως το ΠαΣοΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο ιδανικός ηγέτης που μπορεί να οδηγήσει το ΠαΣοΚ μπροστά, αλλά και την Ελλάδα».

Του ζητήσαμε να μας πει τι σημαίνει για αυτόν και για το κόμμα του η λέξη «σοσιαλδημοκρατία» τη οποία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ – Κινήματος Αλλαγής έφερε αποφασιστικά στο προσκήνιο, μετά τη εκλογή του: «Σοσιαλδημοκρατία σημαίνει ότι στο κέντρο η ιδεολογία αυτή έχει τον άνθρωπο, όχι το χρήμα.

Σκοπός μας είναι ο Έλληνας να είναι αξιοπρεπής, να μην ψάχνει κρεβάτι στο νοσοκομείο, να έχει ασφάλεια και άνεση. Ο Άνθρωπος, λοιπόν, όχι το χρήμα, όπως έχουν στο κέντρο τους τα καπιταλιστικά κόμματα. Πάνω σε αυτόν επενδύουμε».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σε επίπεδο οικονομίας, θεωρούμε ότι είναι η αδυναμία, ή η απροθυμία, είσπραξης ιδιωτικού χρέους περίπου 50 δισ. ευρώ, από περίπου 9.000 ανθρώπους στη χώρα, έχοντες και κατέχοντες. Μας απάντησε:

Με ένα ΠαΣοΚ στην εξουσία θα λυθούν αυτά τα προβλήματα, διότι το ΠαΣοΚ δεν θα χαϊδέψει αφτιά, δεν θα καλύψει αυτούς τους καπιταλιστές. Θα βάλουμε το μαχαίρι βαθιά

«Ένας βουλευτής του τρίτου κόμματος τι μπορεί να κάνει για να πιέσει την κυβέρνηση εκτός από επερωτήσεις; », η επόμενη ερώτηση.

«Έχει τον ρόλο να εντοπίζει τα προβλήματα στον νομό του, να κάνει και επερωτήσεις, αλλά να έχει δυναμική παρουσία και να μην περνάει απαρατήρητος», είπε, και θύμισε την περίπτωση ενός παλιού βουλευτή που δεν είχε μιλήσει ποτέ στη Βουλή και μια μέρα που έγινε φασαρία σηκώθηκε κι εκείνος επάνω και φώναζε, με αποτέλεσμα ο πρακτικογράφος να καταγράψει «ο τάδε μίλησε, αλλά δεν εισακούσθη». Εκείνος ο βουλευτής τότε, πήρε αντίγραφα των πρακτικών και είπε στους συντοπίτες του στο χωριό του: «Να, ορίστε, μίλησα αλλά δεν με άκουσαν!»

Γιατί, τον ρωτάμε, ένας επιτυχημένος αυτοδιοικητικός να ζητήσει την ψήφο των Αρκάδων για τη Βουλή;

Αφού έχω γνώση, εντοπίζω τα προβλήματα, τα αναδεικνύω και μπορώ να πάω εκεί που πρέπει. Ζητώ της ψήφο των αγαπημένων μου συμπατριωτών, δύναμή μου είναι η αγάπη τους, εκεί ποντάρω. Δεν έχω χρηματοδότες. Την Κυριακή ελπίζω να μου δώσουν την ψήφο τους οι συμπατριώτες μου για να τους εκπροσωπήσω στην επόμενη Βουλή των Ελλήνων.

Video

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio