Ποιος τελικά κάνει κουμάντο στο Leader Πελοποννήσου;

Τρί, 29/09/2020 - 18:22
Image

Μια ακόμα Περιφέρεια – αυτή της Θεσσαλίας – θριαμβολογεί, δικαιολογημένα άλλωστε, για το Πρόγραμμα Leader της περιοχής της.

Στο νομό Λάρισας εντάχθηκαν 64 νέες ιδιωτικές επενδύσεις με δημόσια δαπάνη 8 περίπου εκατομμύρια ευρώ, και ο Περιφερειάρχης δίκαια ευχαριστεί δημόσια τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, και τον υφυπουργό, Κώστα Σκρέκα, διότι με την εξασφάλιση χρηματικής υπερδέσμευσης, έδωσαν την δυνατότητα να ενταχθούν περισσότερα έργα από εκείνα που προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός της Τοπικής Αναπτυξιακής ΑΕΝΟΛ Α.Ε.

Είναι γεγονός ότι επί υπουργίας Βορίδη, προκειμένου να τρέξει γρήγορα και αποτελεσματικά το τόσο γνωστό και δημοφιλές πρόγραμμα Leader, τέθηκε στις Ομάδες Τοπικής Δράσης που το υλοποιούν ανά την Ελλάδα, συγκεκριμένος χρονικός προγραμματισμός διαδικασιών ένταξης έργων και αναλήφθηκε πολιτική δέσμευση για ενίσχυση με επιπλέον πόρους των περιοχών, που θα είναι συνεπείς.

Η συνέπεια λοιπόν της Λάρισας (και άλλων βέβαια περιοχών της Ελλάδας) ανταμείφθηκε με την συνέπεια του Υπουργού Βορίδη να τηρήσει τον λόγο του,  στηρίζοντας με πρόσθετους πόρους την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα της Θεσσαλίας, στην παρούσα ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Με την Πελοπόννησο τα πράγματα εξελίσσονται τελείως διαφορετικά.

Για την Βόρεια Πελοπόννησο (περιοχή ΑΝΒΟΠΕ) όλοι ξέρουν, οι περισσότεροι σιωπούν και κάποιοι απλώς ψέλνουν. Επί ογδόντα τριών υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων εγκρίθηκαν προσωρινά μόνο δώδεκα, περισσεύουν πόροι άνω του 1,5 εκατ. ευρώ, αλλά εκκρεμεί η εκδίκαση 45 ενστάσεων επενδυτών, που όμως έχει υπερβεί χρονικά τις προβλεπόμενες προθεσμίες.

Ο Πρόεδρος της Εταιρείας (αν και δεν συμμετέχει στην Επιτροπή Διαχείρισης του Προγράμματος) δηλώνει δημόσια ότι θα επαναπροκηρυχθούν οι υπόλοιποι πόροι, προεξοφλώντας έτσι εμμέσως ότι θα απορριφθούν αν όχι όλες, τουλάχιστον οι περισσότερες ενστάσεις. Πού άραγε βασίζεται τέτοια βεβαιότητα για δυνατότητα επαναπροκήρυξης, που και δεν προβλέπεται και υποψιάζει αρνητικά;

Πίσω από την ιδέα τόσο της επαναπροκήρυξης, όσο και της μη επιτάχυνσης των διαδικασιών ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα του προγράμματος, υπάρχει, χωρίς να κρύβεται, υπηρεσιακό στέλεχος που αυτοσυστήνεται με δεύτερη σύσταση την κομματική του ταυτότητα. Μάλιστα, στο εν λόγω στέλεχος έχει ανατεθεί από τα μέσα Μαΐου η ευθύνη του τοπικού προγράμματος Leader, χωρίς μάλιστα να προηγηθεί η προβλεπόμενη ενημέρωση και έγκριση του Υπουργείου, αναφορικά με τα προσόντα του. Το ίδιο στέλεχος, εκτός από Συντονιστής Leader, είναι και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενστάσεων και ασφαλώς οι απόψεις και θέσεις του έχουν βαρύνουσα σημασία για την εξέλιξη του προγράμματος Leader Βόρειας Πελοποννήσου.

Πολλοί από τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Leader, δηλαδή που έχουν γνώση των όσων τεκταίνονται πανελλαδικά στον χώρο των Αναπτυξιακών Εταιρειών, συνδυάζουν το εν λόγω κομματικό πρόσωπο της Αρκαδίας με την πρόσφατη ερώτηση 42 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που αφορά την μετεξέλιξη /μετατροπή των αναπτυξιακών εταιρειών ΟΤΑ σε αναπτυξιακούς οργανισμός, κοινοποιήθηκε και στην Ευρώπη και επαπειλεί με τίναγμα στον αέρα του εθνικού Leader. Για την ώρα, σε επίπεδο Πελοποννήσου, ο «κίνδυνος» αυτός αφορά τον ΠΑΡΝΩΝΑ (με 107 εγκεκριμένα έργα Leader), που έγινε ήδη αναπτυξιακός οργανισμός αλλά παραμένει καθολικός διάδοχος Αναπτυξιακής- Ομάδας Τοπικής Δράσης Leader και την Αναπτυξιακή Μεσσηνίας (με 46 εγκεκριμένα έργα Leader), για την οποία η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει ήδη αποφασίσει την μετατροπή και αυτής σε αναπτυξιακό οργανισμό.

Με δεδομένα τα παραπάνω, μερικοί επενδυτές, που παρά την απογοήτευσή τους για τα αναπτυξιακά δρώμενα Leader της Πελοποννήσου, διατηρούν το χιούμορ τους, αναρωτιούνται πικρόχολα μεν, αλλά με νόημα: «Ποιος άραγε κυβερνάει το Leader Πελοποννήσου»;

Και τι έχουν να πουν για όλα αυτά οι τοπικοί θεσμικοί παράγοντες και οι ιθύνοντες; Πρόκειται απλώς για προσωπικές πολιτικές ή στο βάθος υπάρχουν πολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, που δυστυχώς αντιστρατεύονται την εφαρμογή και επιτυχία του Leader Πελοπόννησο;

Μήπως είναι ώρα να επιληφθεί ο καθ΄ύλην αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βορίδης, που και τα λόγια του δεν μασάει και ξέρει να δίνει ενδεικνυόμενες λύσεις και απαντήσεις, εκεί που πρέπει; Οι επενδυτές το περιμένουν και δεν πρέπει να διαψευστούν.

Από το farmportal.gr

Tags

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio