ΠεΣυ Πελοποννήσου: Όλη η αντιπολίτευση ενάντια στον νέο εκλογικό νόμο

Σάβ, 13/03/2021 - 12:00
Image

Το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου στην αυτοδιοίκηση, που έχει τεθεί σε διαβούλευση ως τις 19 Μαρτίου από το υπουργείο Εσωτερικών, συζητήθηκε στη συνεδρίαση του ΠεΣυ Πελοποννήσου την Παρασκευή 12 Μαρτίου. Η απροθυμία της παράταξης του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα να συζητηθεί το θέμα δηλώθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, από τον ίδιο στην αρχή της συνεδρίασης, όταν, μετά την πρόταση του κ. Πετράκου να προηγηθεί ενός άλλου θέματος στην ημερήσια διάταξη, ο ίδιος είπε ότι η δική του παράταξη δεν έθεσε το ζήτημα, ότι συμφωνεί με την κυβέρνηση και ότι το θέμα το έθεσε η αντιπολίτευση. Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων. Το κλίμα ήταν εξ αρχής συγκρουσιακό, ενώ ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας άφησε αιχμές έναντι όλων, υποστηρίζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης και επισημαίνοντας ότι οι 13 περιφερειάρχες της χώρας είναι υπέρ των αλλαγών στον εκλογικό νόμο, επομένως δεν έχει σημασία τι λένε τα συμβούλια.

Ο κ. Πετράκος από την πλευρά του, είπε: «Η απλή αναλογική είναι ένα θέμα που πρέπει να πάρουμε θέση στο βασικό ερώτημα, οι ψήφοι όλων των πολιτών είναι ισότιμοι; όταν ένας πολίτης ψηφίσει μία παράταξη, και αυτή γίνεται παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη, αν οι δύο ψήφοι έχουν αριθμό 1, η ανισοτιμία της ψήφου, ευθεία παραβίαση της αρχής της δημοκρατικής ισότητας της ψήφου των πολιτών. Δεν είναι θέμα Αριστεράς - Δεξιάς. Θα περίμενα από τον περιφερειάρχη, αλλά και από όλους τους Μεσσήνιους, να υποστηρίξουν ότι η απλή αναλογική πρέπει να αποτελεί πάγιο εκλογικό σύστημα, περίμενα να είναι σύμφωνοι κανονικά. Το νομοσχέδιο είναι ένα αντιδημοκρατικό θεσμικό έκτρωμα, ενισχύει την ισχύ του ενός ανδρός, Δεν θέλουμε αυτοκράτορες, θέλουμε συλλογική λειτουργία, πολλές χώρες έχουν αναλογική συμμετοχή, ανάλογα με την εκλογή τους».

Η κυρία Νικολάκου τοποθετήθηκε ως εξής: «Έχουμε ως παράταξη μια πάγια θέση, η χώρα μας ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος θα πρέπει να εμπιστευθεί την αυτοδιοίκηση και να οδηγηθούμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση, όπως είχε αποφασίσει η τελευταία ΓΣ της ΕΝΠΕ. Θα υπάρχει στον συνδυασμό έμβλημα κόμματος! Δεν υπήρχε η δυνατότητα ως σήμερα να υπάρχει στον συνδυασμό έμβλημα κόμματος. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ακομμάτιστη. Τι στήνεται αυτή τη στιγμή σε σχέση με τη διοίκηση των περιφερειών και των δήμων: Από το 2019, με την ανάληψη των νέων αρχών, έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Οι περιφερειάρχες κάνουν ό,τι θέλουν, δεν ελέγχονται οι αποφάσεις τους, καταργούνται στο σύνολό τους οι αποφάσεις των ΠεΣυ, αποφασίζει η κομματική επιτροπή, όπου εξαρχής ορίζονται μέλη, ώστε η παράταξη όχι του πρώτου, αλλά του περιφερειάρχη, μέσα στις οικονομικές επιτροπές να έχει πλειοψηφία. Τι δημοκρατία, άραγε, είναι αυτή;»

Περνάμε σε νέα καθεστώτα, και η συμμετοχή ενός αιρετού στα συμβούλια θα είναι εντελώς διακοσμητικό στοιχείο.

«Οι μικρές δυνάμεις θα βρίσκονται εκτός των συλλογικών οργάνων. Για όλους αυτούς τους λόγους, η παράταξή μας που ξεκίνησε το 2010 να συσπειρώσει υγιείς δυνάμεις παρ' όλα τα κόμματα, θεωρεί ότι είναι προς λάθος κατεύθυνση η επιλογή της κυβέρνησης, σε λάθος χρόνο, με βίαιο τρόπο, χωρίς να επιτρέψει καν στο προηγούμενο καθεστώς για την αυτοδιοίκηση να ζυμωθεί και να δοκιμαστεί. Είμαστε αντίθετοι».

Ο κ. Δέδες είπε, κατά την τοποθέτησή του: «Δύο πυλώνες καθορίζουν την αυτοδιοίκηση: Η δημοκρατία και η συμμετοχή. Ένας θεσμός αποκεντρωμένης δημοκρατίας, σε επαφή με την τοπική κοινωνία, και η δυνατότητα στον πολίτη να εκφράζεται για τα ζητήματα. Η αντιμεταρρύθμιση που επιχειρεί η κυβέρνηση μέχρι το νομοσχέδιο - έκτρωμα του Βορίδη προσπαθεί να πλήξει και τη δημοκρατία και τη συμμετοχή. Εδώ έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με την ανατροπή της απλής αναλογικής, αλλά με έναν συνδυασμό μέτρων που πλήττει την ουσία της δημοκρατίας. Αφυδατώνουν τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης από αρμοδιότητες. Το 43% με τον κόφτη του 3% που αποκλείει τις μικρές, ανεξάρτητες παρατάξεις να εκφραστούν, οδηγούν στο πιο αντιδημοκρατικό έκτρωμα που θα έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας».

Τέτοιο σύστημα δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη. Η κυβερνησιμότητα για εμάς είναι κατασκεύασμα.

«Ρωτώ τους συναδέλφους της πλειοψηφίας, θα αισθάνονται ότι αποκτούν μεγαλύτερη κυβερνησιμότητα αν στο επόμενο ΠεΣυ λείψει ο Γόντικας, ο Κάτσαρης και η Λυμπεροπούλου με τη μείωση των εδρών με τον κόφτη του 3%; Αυτό είναι το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας; Η εξαφάνιση των μικρών παρατάξεων; Αποδέχεστε τη μείωση των εδρών κατά 20%; Αποδέχεστε το 3%; Από τον Αύγουστο του 2019 και των τροπολογιών Θεοδωρικάκου είχαμε προειδοποιήσει ότι είχαμε να κάνουμε με ένα σχέδιο αντιμεταρρύθμισης, που επικεντρώνεται στο πώς με εκλογικές αλχημείες θα μπορέσουμε να αποκλείσουμε κάποιους προκρίνοντας ένα σύστημα μονοπρόσωπης εξουσίας, κομματικά ελεγχόμενο, και με συμβούλια αφυδατωμένα από αρμοδιότητες. Η απλή αναλογική είναι μια άσκηση συμμετοχής και δημοκρατίας.» 

Ο κ. Τζεμπετζής είπε: «Είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής, γιατί πιστεύουμε στην πολυφωνία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά η μείωση των εδρών του ΠεΣυ δεν αποτελεί συν για το κύρος του συμβουλίου. Ξέρω ότι η ευρύτερη Αριστερά δεν μας θέλει στο συμβούλιο, αλλά θα αγωνιστούμε στο πλαίσιο της δημοκρατίας να μπούμε με όσους περισσότερους συμβούλους στο ΠεΣυ. Αυτή τη στιγμή, δεν είμαι υπέρ του 3%».

Η κυρία Λυμπεροπούλου επεσήμανε: «Δεν συζητάμε μόνο την αλλαγή του νόμου, αλλά την επιστροφή της αυτοδιοίκησης στο πρόσφατο παρελθόν, που έχει χαρακτηριστεί από μεγαλειώδη σκάνδαλα, που κατέστρεψαν τη χώρα. Η αυτοδιοίκηση έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική αυτοδιάθεση».

Η ΝΔ πολέμησε τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της δημοκρατίας. Στα μνημονιακά χρόνια παρατηρήθηκαν τόσα προβλήματα, που δικαίωσαν τον Μανώλη Γλέζο που έκανε λόγο για ετεροδιοίκηση. Θα γυρίσουμε στο παρελθόν. Στο ποιος θα έχει την καρέκλα.

«Οι ισχυρισμοί Μητσοτάκη και Βορίδη δεν στοιχειοθετούνται. Απουσιάζει από τον λόγο τους η ιστορική ευθύνη, αλλά υπάρχει ο λαϊκισμός και η κομματικότητα. Στην ΕΕ οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης έχουν και αρμοδιότητες και πόρους. Έχετε διδαχθεί κάτι από την Επιτροπή των Περιφερειών; Στην Ευρώπη παρατηρείται αυξανόμενη τάση προς τα αναλογικά συστήματα. Από το Economist καταταχθήκαμε ως ελαττωματική δημοκρατία, στην 34η θέση. Για εμάς, ο συγκεντρωτισμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Και ενώ όλοι μιλάτε για ανάπτυξη, αναρωτιέμαι γιατί ενώ η Ευρώπη επενδύει στην αυτοδιοίκηση εμείς επιμένουμε να επενδύουμε στο μακρύ χέρι της εξουσίας. Χωρίς ισχυρούς δήμους και περιφέρειες, ανάπτυξη δεν υπάρχει. Μήπως απώτερος στόχος είναι να μετατραπεί η τοπική αυτοδιοίκηση σε ετεροδιοίκηση;».

Ο κ. Κάτσαρης ανέφερε: «Ο κ. περιφερειάρχης λέει ότι αγαπάει όλες τις άλλες φωνές, έτσι μας λέει, ακόμα και αυτές που είναι αντίθετες σε αυτόν, όμως θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό που έχουμε και που λέμε σήμερα δημοκρατία, δεν χαρίστηκε στις κοινωνίες. Κατακτήθηκε, και μάλιστα με ποταμούς αίματος από τον λαό. Κατακτήθηκε ακόμα και η ψήφος με εξεγέρσεις, επαναστάσεις και ανταρσίες από τον λαό. Η εξουσία και το σύστημα, και αυτοί που έχουν τη δύναμη, ποτέ δεν ήθελαν, ούτε σήμερα θέλουν, να δώσουν στον λαό τη φωνή που πρέπει να έχει και που του αξίζει, γι' αυτό και βρήκαν το κολπάκι των εκλογικών συστημάτων. Οι γυναίκες πήραν δικαίωμα ψήφου πολύ πιο μετά, και τότε, χωρίς να ψηφίζουν οι γυναίκες, πάλι δημοκρατία έλεγαν ότι είχαμε. Η Ελλάδα γέννησε τη δημοκρατία, αλλά μόνο οι 10.000 πολίτες, όχι οι 150.000 δούλοι».

Η τοπική αυτοδιοίκηση από την αρχή δεν είχε κάποιον άλλον ιδιαίτερο σκοπό, ήταν ένα κομμάτι της εξουσίας μέσα στο σύστημα.

Ο κ. Κελλάρης τοποθετήθηκε από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» λέγοντας: «Να αρθεί το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει στα κόμματα να επεμβαίνουν στην αυτοδιοίκηση. Ένα ζήτημα που όλες οι αστικές δυνάμεις αποφεύγουν, γιατί αξιοποιούν την αυτοδιοίκηση. Ως Λαϊκή Συσπείρωση αγωνιζόμαστε και καλούμε το ΠεΣυ να αντιδράσει. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι, και το λευκό και το κατά, να έχουν οι παρατάξεις τη δυνατότητα να έχουν χρόνο ομιλίας, να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αποπομπή όλων των εκπροσώπων της εγκληματικής Χρυσής Αυγής, ανεξάρτητα αν έχουν μεταπηδήσει σε άλλους φασιστικούς σχηματισμούς».

 

Γαλανιάδη Εύα

Πηγή: arcadiaportal.gr

Σχόλια επισκεπτών

O ισχύων εκλογικός νόμος μια χαρά είναι ,οι άνθρωποι έχουν πρόβλημα. Οι ενισχυμένες αναλογικές μόνο κακό έχουν κάνει στην πατρίδα και στις τοπικές κοινωνίες. Κρίμα την πρόοδο αν θεωρείται πολιτική πρόοδο.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio