Ο Ζιφιός «Σωτήρης» και τα ερωτηματικά για τις σεισμικές έρευνες στον Κυπαρισσιακό κόλπο από τα ΕΛΠΕ

Κυρ, 30/01/2022 - 11:26
Image

Τις τελευταίες ημέρες, παράλληλα με τα αποτελέσματα της ανεπιτυχούς διαχείρισης τελευταίου κύματος κακοκαιρίας που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους πολίτες κυρίως της Αττικής, παρακολουθήσαμε από την τηλεόραση τις προσπάθειες να κρατηθεί στη ζωή και να κολυμπήσει ξανά προς την ελευθερία ένας μικρός Ζιφιός, ένα είδος μικρής φάλαινας που βγήκε στον Άλιμο, τραυματισμένο.

Το θηλαστικό αυτό έλαβε το όνομα «Σωτήρης» από τους διασώστες του, είδαμε το συγκινητικό βίντεο στο οποίο μια εθελόντρια του τραγουδούσε για να τον «εμψυχώσει», είδαμε τις συγκινητικές προσπάθειες να διασωθεί και να γυρίσει πίσω τον τόπο όπου ζει.

Θα είναι, όμως, ασφαλής ο Σωτήρης γυρίζοντας σπίτι του;..

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αλέξανδρος Φραντζής, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», το είδος αυτό ζει στη χώρα μας και εντοπίζεται από την Κεφαλονιά στην Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και φτάνει ως Κάρπαθο και τη Ρόδο. Σύμφωνα με τον ίδιο αυτό το ζώο ζει χρόνια στο ελληνικό θαλάσσιο χώρο, ενώ είπε ότι εδώ και οκτώ ημέρες γίνονται εκρήξεις στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπου διαβιεί, στο πλαίσιο των ερευνών για πετρέλαιο.

Από τις 20 Ιανουαρίου η Greenpeace έχει ζητήσει ενημέρωση για τις σεισμικές έρευνες που, σύμφωνα με πληροφορίες στον Τύπο, διενεργούνται εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το οικόπεδο 10 («Κυπαρισσιακός Κόλπος») που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛ.ΠΕ. από το Ελληνικό Δημόσιο.

Όπως αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση στην επιστολή της προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΠΕ: «Διαπιστώνουμε με μεγάλη έκπληξη και ανησυχία την ύπαρξη του ειδικού ερευνητικού σκάφος “SW Cook” που διενεργεί αυτή τη στιγμή σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, ανοιχτά της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής «Κόλπος Κυπαρισσίας», σε σημεία εντός της περιοχής ''Οικόπεδο 10 – Κυπαρισσιακός''. Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης αυτής της περιοχής έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία σας με τη σύμβαση η οποία έχει κυρωθεί με τον ν. 4630/2019. Ο Κυπαρισσιακός κόλπος προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Δ 391/2018) και αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Caretta Caretta στη Μεσόγειο και σημαντικό ενδιαίτημα για θαλάσσια θηλαστικά. Επίσης, σε μικρή απόσταση από τη θαλάσσια περιοχή παραχώρησης βρίσκεται το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, με νοτιότερο άκρο τις νήσους Στροφάδες, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες ως περιοχή προστασίας της φύσης και περιβάλλονται από θαλάσσια ζώνη, εντός της οποίας επιτρέπεται μόνο η ναυσιπλοΐα, η αλιεία και η ήπια θαλάσσια αναψυχή».

«Με δεδομένο ότι δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση, τόσο από την ΕΔΕΥ, όσο και από την εταιρεία σας για τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών σε μια περιοχή με τέτοια οικολογική αξία, σας καλούμε να μας ενημερώσετε αν το σκάφος πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες για λογαριασμό των ΕΛΠΕ. Εάν αυτό ισχύει θα θέλαμε ειδικότερα να μας ενημερώσετε εάν:

»Έχει εγκριθεί από την αρμόδια αρχή το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (ΠΣΔ) που αφορά στην εκτέλεση σεισμικών ερευνών για τη συγκεκριμένη περιοχή σύμφωνα με τις παραγράφους 12.9 και 12.10 του ν. 4630/2019 και τον όρο Β.ΙΙ.4 της ΥΑ Α.Π. οικ. 30373/3.7.2017.
Έχουν ενημερωθεί οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και οι φορείς διαχείρισης των οικείων προστατευόμενων περιοχών για την πραγματοποίηση της σεισμικής έρευνας.
Έχουν ληφθεί από την εταιρεία σας μέτρα για τη διαφύλαξη αυτής της οικολογικά ευαίσθητης περιοχής και των θαλάσσιων ειδών (θαλάσσιες χελώνες, κητώδη κλπ), δεδομένου ότι οι σεισμικές έρευνες διεξάγονται με τη χρήση ηχοβολιστικών μεθόδων, δηλαδή εκρήξεων στην περιοχή έρευνας.

»Η διαφανής και έγκαιρη γνωστοποίηση του κοινωνικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι απαραίτητο συστατικό στη λειτουργία μιας σύγχρονης και υπεύθυνης επιχείρησης. Ως εκ τούτου, σας καλούμε να προβείτε σε επίσημη δημόσια ενημέρωση για τη σχέση σας με τις σεισμικές έρευνες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου και να δημοσιοποιήσετε το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης που έχετε εκπονήσει για την εν λόγω περιοχή. Με δεδομένο ότι τα ΕΛΠΕ, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες ορυκτών καυσίμων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα οφείλουν να ευθυγραμμίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες με την παγκόσμια προσπάθεια συγκράτησης της υπερθέρμανσης στον 1,5°C, σας καλούμε να δημοσιοποιήσετε τα σχέδιά σας για όλες τις παραχωρήσεις, στις οποίες η εταιρία σας διαθέτει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης».

Αναμένονται, λοιπόν, απαντήσεις από την εταιρία για τα «ανθρώπων έργα» που διαταράσσουν ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, και μάλιστα «εν κρυπτώ».

 

Γαλανιάδη Εύα, arcadiaportal.gr, Φωτογραφία Eurokinissi

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio