Λαμπρόπουλος: Η απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα - Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα κυβερνησιμότητας (vid)

Τετ, 17/02/2021 - 11:49
Image

Για το νομοσχέδιο του νέου εκλογικού νόμου στους ΟΤΑ που προωθεί η κυβέρνηση και αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή μίλησε σε συνέντευξή του ο αντιπειφερειάρχης Αρκαδίας κ. Λαμπρόπουλος Χρήστος.

Η λειτουργία της απλής αναλογικής δημιουργεί προβλήματα στη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών, ανέφερε ξεκινώντας, φέροντας και ως παράδειγμα τη δυσλειτουργία στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου.

Η απλή αναλογική δημιουργεί προβλήματα στη λήψη αποφάσεων ακόμα και η υποχρεωτική σύγκληση ανά περίπτωση δεν είναι λειτουργική, έτσι στόχος του νέου εκλογικού νόμου θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική διοίκηση των περιφερειακών αρχών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο με το 43% εκλέγεται δήμαρχος και περιφερειάρχης, και επανέρχεται η  5ετής θητεία για τους δημάρχους και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.

Επίσης, μπαίνει όριο εισόδου στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο και υπάρχει πρόνοια για μείωση των δημοτικών συμβούλων.

Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές. Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών», εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα Συμβούλια Δημοτικών Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Λαμπρόπουλος τις προηγούμενες ημέρες συναντήθηκε με εκπροσώπους των Κοινοτήτων του δήμου Τρίπολης, οι οποίοι του έθεσαν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους για τις αλλαγές, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν, απαξιώνουν τον ρόλο τους.

Σέβομαι την άποψη των προέδρων

Όσον αφορά τη μείωση των συμβούλων, ο κ. Λαμπρόπουλος τόνισε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχουν τόσο μεγάλα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια.

Δεν είναι έλλειμμα δημοκρατίας το να είναι λιγότερα τα μέλη

Τέλος, ο κ. Λαμπρόπουλος μίλησε για τις εξελίξεις στο έργο αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου στη Λίμνη Τάκα.

Έχει οριστεί ο ανάδοχος και μέσα στο τρέχον έτος, όπως είπε, θα γίνει η δεντροφύτευση και η κατασκευή του περιμετρικού δρόμου, με στόχο ο ταμιευτήρας της Τάκας να είναι επισκέψιμος και να γίνεται το αρδευτικό του έργο.

Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο και σε συνδυασμό με την κατασκευή υδατοδρομίου στην Πελοπόννησο θα αναβαθμίσει την περιοχή

Από το ArcadiaPortal.gr

Video

Σχόλια επισκεπτών

Δε φταίει ο υπάρχον εκλογικός νόμος σε καμιά περίπτωση για το αν υπάρχουν δυσλειτουργίες στη διοίκηση, το μυαλό των ανθρώπων φταίει που θέλει να τα ράβει όλα κατά το δοκούν για να έχει το πάνω χέρι στα δρώμενα της πολιτείας - κοινωνίας! Φταίει ποτέ ένα αυτοκίνητο όταν γίνεται ατύχημα; Πολύ λάθος της κυβέρνησης που δεν αφήνει να δοκιμασθεί η κοινωνία με το υπάρχον εκλογικό σύστημα για να αποκτήσει την ικανότητα να εκλέγει ανθρώπους ικανούς και αποδεκτούς. Μας έφαγε η ενισχυμένη αναλογική όλα τα χρόνια γι αυτό παραπαίουν όλα και χρεοκόπησαν. Αυτό το αλαλούμ με την πολυνομία και και τη γιγαντωμένη γραφειοκρατία πρέπει να βελτιώσει η κυβέρνηση αν θέλει να δώσει κάτι σωστό στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αντί να πλαισιώσει και να οργανώσει τις υπηρεσίες με στελέχη και να αναβαθμίσει τις απαιτήσεις προσφοράς και παροχής υπηρεσιών ,κοιτάζει πως θα φτιάξει εταιρείες με σκοπό τη σύνταξη μελετών και την απορρόφηση κονδυλίων για το ίδιο πράγμα ,το αυτονόητο, δυο φορές κουκιά με λάδι ,σπατάλη χρήματος ,δυο και τρεις φορές για ο ίδιο θέμα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio