Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια

Κυρ, 11/02/2024 - 09:00
Image

Ο Υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε το νέο σχέδιο νόμου για την ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου και το Πλαίσιο δημιουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων.

Η ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα και αυτό αποδεικνύεται από τις επιμέρους παραμέτρους που παρουσίασε ο αρμόδιος Υπουργός.

Η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων έχει αυξηθεί κατά 41% από το 2018 μέχρι το 2023, ενώ αν συνυπολογιστούν όλες οι πηγές χρηματοδότησης το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα ωφεληθεί με πάνω από 1 δις. Ευρώ.

Αναλυτική αναφορά γίνεται σε έργα υποδομής που προχωρούν, αναβάθμιση περιφερειακών τμημάτων και ενίσχυση της διεθνοποίησης των Δημόσιων Πανεπιστημίων μέσα από κοινά προγράμματα των ελληνικών δημόσιων Πανεπιστημίων και τμημάτων του εξωτερικού, την δημιουργία ειδικού σκοπού εταιρειών για την προώθηση της διεθνοποίησής τους, την δυνατότητα εγγραφής αλλοδαπών φοιτητών στα ελληνόγλωσσα προγράμματα κλπ.

Ακόμα, ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο των Πανεπιστημίων μέσω απλούστευσης της διαδικασίας τροποποίησης του προϋπολογισμού τους, την απλούστευση και ψηφιοποίηση των εξωτερικών και εσωτερικών διαδικασιών, την υποχρεωτική απογραφή της ακίνητης περιουσίας των ΑΕΙ, την απλούστευση του θεσμικού πλαισίου των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας και την περαιτέρω υποστήριξη του ανθρώπινου δυναμικού των ιδρυμάτων.

Ο Υπουργός παρουσίασε ακόμα τον ορισμό, τον τρόπο εισαγωγής, τα κριτήρια για την έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, τις προϋποθέσεις του διδακτικού προσωπικού αλλά για και την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών.

Η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού στην Ελλάδα, θα συνδράμει στον περιορισμό της φυγής Ελλήνων φοιτητών για σπουδές στο εξωτερικό, θα προσελκύσει αλλοδαπούς φοιτητές, θα περιορίσει την ακαδημαϊκή διασπορά, θα προσελκύσει καθηγητές υψηλού κύρους από το εξωτερικό, θα αυξήσει τις ευκαιρίες για ακαδημαϊκή καριέρα και θα δημιουργήσει ένα δυναμικό περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο προσελκύοντας ακόμα περισσότερες επενδύσεις.

Με το σχέδιο νόμου λύνουμε μια εκκρεμότητα πολλών χρόνων. Εκσυγχρονίζουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση και σε επίπεδο δημοσίων πανεπιστημίων αλλά και με την ίδρυση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων.

 

Δελτίο Τύπου

Σχόλια επισκεπτών

Απο αυτά που γνωρίζω δεν έχει γίνει κάποια αλλαγή στο σύνταγμα της Ελλάδας .Στο άρθρο 16 του συντάγματος που έχουμε λέει καθαρά " Η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται. " Τελεία και παύλα .Θεωρίες, επιχειρήματα, αναλύσεις για την αναγκαιότητα ή μη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων δεν έχουν καμία αξία απ΄την στιγμή που το σύνταγμα δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο Η παραβίαση συντάγματος νομίζω πως είναι πολύ σοβαρό θέμα

Το μη κερδοσκοπικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων πρέπει να είναι το ανέκδοτο της χρονιάς! Ειδικά με 100.000 και 120.000 ευρώ δίδακτρα όπως ακούγεται....

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio