Μειωμένη κατά 80% η φετινή παραγωγή κάστανου στα Άνω Δολιανά (pics,vid)

Πέμ, 08/10/2020 - 14:00
Image

Δύσκολη θα είναι και η φετινή χρονιά για τους καστανοπαραγωγούς της Βόρειας Κυνουρίας, αφού η αρρώστιες που «χτυπούν» τα δέντρα, αλλά και η ανομβρία, έχουν ως αποτέλεσμα την δραματική μείωση της παραγωγής.

Ο πρόεδρος του τοπικού διαμερίσματος της κοινότητας Δολιανών Δημήτρης Μεγκλής μίλησε για την συγκομιδή του κάστανου που ξεκινά σιγά-σιγά στην περιοχή.

«Έχουμε σοβαρό πρόβλημα, καθώς τα δέντρα της καστανιάς σε ολόκληρο τον ορεινό όγκο του Πάρνωνα νοσούν από τρεις διαφορετικές αρρώστιες. Το έλκος ταλαιπωρεί τα δέντρα εδώ και δέκα χρόνια, ενώ η "Μελάνωση" και η "Σφήκα" έχουν κάνει την εμφάνισή τους την τελευταία τριετία».

Οι παραγωγοί κάστανου έχουν δει βελτίωση όσον αφορά το έλκος. Για την σφήκα ενώ εισήγαγαν δύο φορές κάποιο έντομο για να αντιμετωπίσουν με βιολογικό τρόπο την νόσο, σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον δήμο βόρειας Κυνουρίας, δεν έχουν απαλλαχθεί από αυτήν,  ευελπιστούν, όμως, ότι στην επόμενη διετία θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.

Το κάστανο για τα Δολιανά, το Καστρί, τα Βούρβουρα, τον Άγιο Πέτρο και την Καστάνιτσα είναι από τις κυριότερες πηγές εσόδων της περιοχής και τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τους Ιταλούς για το προϊόν.

Εφέτος η παραγωγή θα είναι μειωμένη έως και 80% και το προϊόν δεν θα βγει και μεγάλο, άρα όχι ποιοτικό εξαιτίας της ανομβρίας.

Τα προηγούμενα χρόνια στην περιοχή υπήρχαν 700 τόνοι και απέδιδαν στους παραγωγούς περίπου 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος υπάρχει κίνδυνος να μην καταφέρουν οι παραγωγοί να βγάλουν ούτε 100 τόνους.

Σημαντική θα είναι η μείωση του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής.

Ο πρόεδρος μεταξύ άλλων μίλησε και για το οικονομικό πλήγμα στην περιοχή από την ακύρωση της γιορτής Κάστανου λόγω κορωνοϊού, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στα Άνω Δολιανά.

Επίσης πιθανή είναι η ακύρωση της μεταφοράς της εικόνας του Αγίου Γεωργίου από τα Άνω στα Κάτω Δολιανά, ένα τάμα για τους κατοίκους που δυστυχώς εφέτος λόγω της πανδημίας μάλλον δεν θα γίνει.

Από το ArcadiaPortal.gr

Video

Σχόλια επισκεπτών

Για ποιον λόγο να μη γίνει; Οι πατεράδες μας πάντοτε κάνανε λιτανείες όταν υπήρχαν επιδημίες, ανομβρίες και άλλα δεινά. Η λιτανεία και μεταφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου δεν είναι φολκλόρ αλλά δείγμα λαϊκής πίστης. Όποιος φοβάται να κάτσει σπίτι του.

Ευτυχώς που δεν έχουμε κάστανα πως θα πηγαίναμε στα κτήματα που δεν υπάρχει δρόμος πουθενά. Αυτά για το τοπικό και γενικό Συμβούλιο των Δολιανων. Χορτάσαμε σανό ρεεεεεεε λέγατε λέγατε λέγατε θα κάνετε συμβούλια θα περνατε αποφάσεις. Μόνο λόγια . Ντροπή σας και πάλι ντροπή σας

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio