ΑΚΣΑ: 11 μήνες μετά την καταστροφή από τον παγετό οι αγρότες της Αρκαδίας δεν έχουν αποζημιωθεί

Παρ, 04/03/2022 - 17:07
Image

Ο Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αρκαδίας «Η Ένωση» με επιστολή του στον ΕΛΓΑ η οποία κοινοποιήθηκε και στο ΥΠΑΑΤ, στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Τρίπολη στον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας και στον Δήμο Τρίπολης επισημαίνει ότι έντεκα μήνες μετά τον καταστρεπτικό παγετό του Απριλίου του 2021 ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί τα πορίσματα του ΕΛΓΑ και τα κονδύλια των αποζημιώσεων δεν έχουν βρεθεί.

Τα μέλη της «Ένωσης» εκφράζουν την αγωνία τους και ζητούν άμεση ενημέρωση για το ζήτημα.

Ακολουθεί η επιστολή:

Αξιότιμοι Κύριοι, 

με ανησυχία παρακολουθεί ο αγροτικός κόσμος της Αρκαδίας τις εξελίξειςγια το θέμα των αποζημιώσεων των καλλιεργειών από τις καταστροφικές ζημιές που προκάλεσε ο παγετός της 10ης Απριλίου 2021, στο οροπέδιο της Μαντινείας και της Τεγέας Αρκαδίας. Συγκεκριμένα, επλήγησαν τα μήλα Delicious Πιλαφά Τριπόλεως, τα οποία αποτελούν ένα ΠΟΠ προϊόν, οι όψιμες ποικιλίες κερασιών και τα βύσσινα Τριπόλεως. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες, λόγω του προχωρημένου σταδίου ανάπτυξής τους τη στιγμή του παγετού, καταστράφηκαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό, αλλά βρίσκονταν σε μη καλυπτόμενο στάδιο από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Κατόπιν δεσμεύσεων της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, οι καλλιέργειες αυτές θα αποζημιώνονταν από έκτακτα κονδύλια του Κρατικού Προϋπολογισμού ή από κονδύλια προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού πρώτα γίνονταν εκτιμήσεις των ζημιών από Γεωπόνους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και οριστικοποιούνταν τα πορίσματά τους.

Με έκπληξη όμως, 11 μήνες μετά τον καταστροφικό παγετό, πληροφορούμαστε ότι τα πορίσματα των εκτιμητών του ΕΛΓΑ δεν έχουν οριστικοποιηθεί και τα πολυαναμενόμενα κονδύλια για τις αποζημιώσεις δεν έχουν ακόμη βρεθεί.

Παρακαλούμε τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις διαδικασίες οριστικοποίησης των πορισμάτων, εύρεσης των απαιτούμενων κονδυλίων για την αποζημίωση των πληττόμενων παραγωγών και να μεριμνήσουν για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων αυτών.

Παρακαλούμε επίσης, να ενημερώσετε τους παραγωγούς της Αρκαδίας για την εξέλιξη αυτής της ζωτικής σημασίας υπόθεσης, καθώς βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας καλλιεργητικής περιόδου και οι παραγωγοί μας αδυνατούν να καλλιεργήσουν, εν μέσω μάλιστα πρωτόγνωρων ανατιμήσεων σε βασικά είδη της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας, όπως η ενέργεια και τα λιπάσματα.

Με εκτίμηση,
Για τον Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό
Αρκαδίας « Η ΕΝΩΣΗ »
Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

Αθανάσιος Τσιοτίνας 

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio