Τσακώνικες συνταγές: Ριζότο με κόκκινη κολοκύθα

Κυρ, 16/05/2021 - 12:00
Image

Και οι Τσάκωνες μάλλον γνώριζαν από Ιταλική κουζίνα.  Μπορεί το ριζότο να μην αποτελεί γκουρμέ συνταγή, ωστόσο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο νόστιμες και σας έχουμε ετοιμάσει μία τέτοια.

Οι  «Τσακώνικες Συνταγές» είναι εδώ και η συγγραφέας Ελένη Μάνου από το Λεωνίδιο, θα σας δώσει την καλύτερη συνταγή που οι Τσάκωνες έφτιαχναν στο σπιτικό τους.

Η συνταγή είναι στα κοινά νεοελληνικά αλλά και στα Τσακώνικα έτσι ώστε οι τολμηροί να προσπαθήσουν να μυηθούν σε μια από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες περιπτώσεις νεοελληνικής διαλέκτου.

Αν σας αρέσουν οι Τσακώνικες συνταγές μπορείτε να κερδίσετε ένα βιβλίο της κυρίας Ελένης Μάνου. Τις επόμενες μέρες "ψήνεται" διαγωνισμός.

Κότσυτ̔α με ζύζι

Ματίνα Φασιλή, το γένος Τρίκουλη,1953, Πραματευτά

 

½ κιλέ κότσυτ̔α

1 κρέμμου τσερέ

½ φετζάνι άι

1 φετζάνι ζύζι

ντουμάτε προφαντέ νη μπελτέ

άτσι, πιπέζι

 

Έμε κόφουντε τα κότσυτ̔α μπουκουν̇ίε.

Έμε κόφουντε το κρέμμου φλέρε τσαί έμε βάντε νι μαζί με ταν κοτσύτ̔α τ̔ο λουπάι με άι να τσιγαζιστούνι. Ύστερα έμε βάντε τα ντουμάτα τσ̌ιφτά νή τον μπελντέ, άτσι, πιπέρ(ζ)ι τσαί ύο.

Ότσι άρει βρασμό το ύο έμε βάντε το ζύζι τσαί έμε βράζουντε 10΄.

Έμε μπέχουντε τσαί έμε αφήντε να φουσκούει το ζύζι.

*Οι μερακλήδε είνι βάντε μπούκοβο γλυκό νή νία πιπεζάδα δαίσα. Ένα άλλιου νυρωδιχό π̔ή είνι έγγουντα με έγκεινι το σ̌ομό ένι το τσερέ κόλιαντρε. Παραθέτε το σ̌ομό με μπόλικο φρεσκοαλεστέ πιπέρ(ζ)ι ο καθένα ανάγοα ταν όρεξή σι.

Κολοκύθα με ρύζι

½ κιλό κολοκύθα

1 κρεμμύδι ξερό

½  φλιτζάνι λάδι

1 φλιτζάνι ρύζι

ντομάτες φρέσκιες ή πελτέ

αλάτι, πιπέρι

 

Κόβουμε την κολοκύθα μπουκιές.

Κόβουμε το κρεμμύδι φέτες και το βάζουμε μαζί με την κολοκύθα στο τσουκάλι με λάδι να τσιγαριστούν. Μετά βάζουμε τη ντομάτα τριμμένη ή τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και νερό.

Μόλις βράσει το νερό βάζουμε το ρύζι βράζουμε 10΄. Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να φουσκώσει το ρύζι.

*Οι μερακλήδες βάνουν μπούκοβο γλυκό ή μία καυτερή πιπερίτσα. Ένα άλλο μυρωδικό που πάει με αυτό το φαγητό είναι το ξερό κόλιαντρο. Σερβίρετε το φαγητό με μπόλικο φρεσκοαλεσμένο πιπέρι ο καθένας ανάλογα την όρεξή του.

Σχόλια επισκεπτών

Συγγνώμη αλλά αυτά που γράφετε είναι ανακριβή και προσβλητικά ως προς την ιταλική κουζίνα ! Ριζότο δεν ονομάζεται αυτό που περιγράφετε. Μπορείτε να το πείτε όπως θέλετε, αλλά για να γίνει το ριζότο θέλει πρώτον σωταρισμα το ρύζι στην αρχή μαζί με το κρεμμύδι και σταδιακό μαγείρεμα με δώσεις ζωμού και συνεχές ανακάτεμα έτσι ώστε το ρύζι να μην γίνει λαπάς όπως φαίνεται και στην εικόνα. Επίσης το ριζότο τελειώνει με βούτυρο και τυρί της αρεσκείας μας έξω από την φωτιά ... Τι άλλο θα διαβάσουμε, να περάσει δεν βρίζω !

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio