Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πτηνών σε Τάκα και Μουστό

Δευ, 24/01/2022 - 12:05
Image

Συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών 2022

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στα μέσα του Γενάρη ο Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας συμμετείχε στο πρόγραμμα των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πτηνών (ΜΕΚΥΠ), το οποίο συντονίζει η Διεθνής Οργάνωση Υγροτόπων (Wetlands International) παγκοσμίως και σε εθνικό επίπεδο η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Πρόκειται για ένα από τα βασικά προγράμματα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας για κάθε προστατευόμενη περιοχή το οποίο διεξάγεται με τη συνδρομή εθελοντών παρατηρητών πουλιών και περιβαλλοντικών φορέων.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Wetlands International οι ΜΕΚΥΠ πραγματοποιήθηκαν το 3ο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου (15-16/1) ενώ οι υγρότοποι που περίσσεψαν καλύφθηκαν λίγες μέρες πριν ή μετά την βασική ημερομηνία (παρακολουθήστε εδώ την κάλυψη των ΜΕΚΥΠ 2022). Οι περιοχές όπου γίνονται οι καταμετρήσεις περιλαμβάνουν όλους τους τύπους υγροτόπων, δηλαδή λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δέλτα ποταμών, έλη, ταμιευτήρες νερού, κλπ.

Ομάδα δύο στελεχών με τη συνεργασία των εθελοντών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας συμμετείχαν στο πρόγραμμα καλύπτοντας πέντε υγροτοπικές περιοχές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης (σύμφωνα με το Ν. 4519/2018 (ΦΕΚ Α΄ 25/20-02-2018) «Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και άλλες διατάξεις»), με τον σχετικό εξοπλισμό για την παρατήρηση της ορνιθοπανίδας όπως, τηλεσκόπιο, κιάλια, φωτογραφικές μηχανές και κατάλληλοι οδηγοί αναγνώρισης. Οι περιοχές στις οποίες έγιναν καταμετρήσεις από τον Φορέα Διαχείρισης είναι:

• Λίμνη Τάκα, Δ. Τρίπολης, Αρκαδία
• Υγροτοπικό σύμπλεγμα Μουστού, Δ. Βόρειας Κυνουρίας, Αρκαδία
• Λιμνοθάλασσα Στρογγύλη, Δ. Ελαφονήσου, Λακωνία
• Λιμένας Γέρακας, Δ. Μονεμβασίας, Λακωνία
• Δέλτα ποταμού Ευρώτα, Δ. Σκάλας, Λακωνία

Οι στόχοι της παγκόσμιας αυτής απογραφής είναι οι ακόλουθοι:
• Να παρακολουθεί το μέγεθος και τις τάσεις των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και να καταγράφει τις αλλαγές στην γεωγραφική κατανομή τους.
• Να προσδιορίζει τους υγροτόπους διεθνούς σημασίας για τα υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών, τους οποίους χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για τις βιολογικές ανάγκες τους.
• Να παρέχει πληροφορίες που έχει συλλέξει από την απογραφή, για να βοηθήσει στην προστασία και στη σωστή διαχείριση των πληθυσμών των υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών, αλλά και των υγροτόπων μέσω των διεθνών συμβάσεων, της εθνικής νομοθεσίας των διαφόρων κρατών και άλλων μέσων.

Τα αποτελέσματα από τις καταμετρήσεις αποστέλλονται από τους συμμετέχοντες, μέσω ηλεκτρονικών πρωτοκόλλων προς την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με τις τάσεις των πληθυσμών και τις μεταβολές που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας
Άστρος Αρκαδίας, 22001
Τηλ: 27550 22021, Fax: 27550 22806
Email: info[at]fdparnonas.gr Web: www. fdparnonas.gr

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio