Κοντοζαμάνης: Υπάρχει σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των περιστατικών στο σύστημα υγείας

Τετ, 23/09/2020 - 09:27
Image

Μ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Και έχω και μια τελευταία ερώτηση για τον κύριο Κοντοζαμάνη. Μέχρι εχθές, κύριε Κοντοζαμάνη, είχαμε 37 ελεύθερα κρεβάτια ΜΕΘ για κορονοϊό στην Αττική, όπως είπε και ο Υπουργός. Αν συνεχιστεί αυτός ο αριθμός διασωληνώσεων θα υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια κορονοϊού μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου; Και το λέω αυτό, γιατί είχαμε δωρεές από το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ξέρω ότι περιμένετε αρκετά κρεβάτια από δωρεές μέχρι το Δεκέμβριο, πάνω από 300. Αλλά φαίνεται ότι, δεν ξέρω, δεν περιμέναμε ότι αυτό θα αυξηθεί και οι διασωληνωμένοι και οι νοσηλείες μέσα στο Σεπτέμβρη; Το λέω γιατί πέρασαν 5 μήνες και δεν ξέρω κατά πόσο ετοιμάστηκαν τα κρεβάτια που έπρεπε να ετοιμαστούν στις ΜΕΘ.

Β.ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Κύριε Κεφαλογιάννη, να σας θυμίσω ότι στην αρχή, στο πρώτο στάδιο της πανδημίας, οι κλίνες αποκλειστικά για κορονοϊό αυξήθηκαν και αυξάνονταν γιατί περιμέναμε μια δυσμενή εξέλιξη της νόσου. Τα είχαμε σχεδιάσει από την αρχή για τη χειρότερη εξέλιξη. Μόλις ήρθη το lockdown το σύστημα επέστρεψε ξανά στην κανονικότητά του, βεβαίως γιατί έπρεπε να εξυπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας, τα Νοσοκομεία, οι δομές Υγείας κλπ. αλλά σίγουρα υπήρχε προετοιμασία και φαίνεται αυτό.

Αυτή τη στιγμή έχουμε κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική 107 διαθέσιμες, κατειλημμένες 62, αυξάνουμε, είχαμε μιλήσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι υπάρχει ένα σχέδιο για αύξηση με 40 επιπλέον κλινών ΜΕΘ, δόθηκαν από την προηγούμενη Τετάρτη 38 κλίνες ΜΕΘ στην Αττική.

Υπάρχει ένα σχέδιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για προσθήκη 22 κλινών, μέσα στον Οκτώβριο συν 67 και μέχρι το Νοέμβριο επιπλέον 41 κλίνες. Και αυτό, μάς αυξάνει βεβαίως καθημερινά τον αριθμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αποκλειστικά για Covid και ταυτόχρονα εκμεταλλευόμαστε και τις δωρεές όπως είπατε.

Έχουμε τη δωρεά της Βουλής, τις 50 κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ, έχουμε μια δωρεά στη Νίκαια, έχουμε 155 ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έχουμε κλίνες επιπλέον, να σας πω ακριβώς, 75 νέες κλίνες ΜΕΘ και 9 νέες κλίνες ΜΑΦ στα ήδη λειτουργούντα Νοσοκομεία της χώρας επιπλέον, που είναι από εξοπλισμό και ανανέωση του εξοπλισμού που έχουμε ήδη πάρει από προγράμματα ΕΣΠΑ.

Επομένως, ανά πάσα στιγμή αναδιατάσσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα. Δεν μπορούμε να πάμε αυτή την στιγμή στη μέγιστη δυνατότητα σε κλίνες ΜΕΘ αποκλειστικά για τον κορονοϊό, διότι έχουμε και άλλα περιστατικά να αντιμετωπίσουμε στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Κάνουμε κατά τέτοιο τρόπο την διαχείριση, έτσι ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε κλίνες ΜΕΘ και αυτό φαίνεται μέχρι σήμερα. Υπάρχει διαθεσιμότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, προκειμένου όσο χρειάζεται οι κλίνες αυτές να αυξάνονται προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε περιστατικό.

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio