Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια σε τεστ - Έρχονται 400 προσλήψεις στην Υγεία

Τετ, 30/09/2020 - 12:12
Image

"Έχουμε προχωρήσει σε προκηρύξεις 400 θέσεων, οι 185 εκ των οποίων αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ολοκληρώνονται 943 θέσεις εντός έξι μηνών, και πρέπει να το πούμε αυτό, διότι παλιά για να γίνει μια πρόσληψη μόνιμου γιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να φτάναμε και τους 18 μήνες", ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στην ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά είπε:

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ δεν είμαι πρόχειρος να σας δώσω το χθεσινό νούμερο. Μπορώ να το βρω και να σας ενημερώσω.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε καταστήσει σαφές ότι εφόσον κάποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί να κάνει το τεστ δωρεάν σε δημόσιες δομές. Εφόσον κάποιος έχει προσέλθει σε δημόσια δομή, δεν έχει πληρώσει για το τεστ. Το έχουμε πει πάρα πολλές φορές.

Τα τεστ δεν γίνονται κατά τύχη. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός, υπάρχουν κριτήρια και αυτά τα κριτήρια εφόσον πληρούνται διεξάγεται το τεστ από το Κράτος το οποίο και καλύπτει το σύνολο της δαπάνης.

Τώρα, σε ό,τι αφορά τη συνταγογράφηση. Όταν προσέρχεται κάποιος σε μία δημόσια δομή σίγουρα υπάρχει παραγγελία του τεστ. Επομένως, τώρα αν θα αποζημιώνεται ή όχι στον ιδιωτικό τομέα είναι μία άλλη κουβέντα που αυτή τη στιγμή εφόσον το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει την παραγωγική δυνατότητα να καλύψει το τεστ δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να γίνεται αυτή η συζήτηση.

Να σας θυμίσω ότι από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, πενταπλασιάσαμε τον αριθμό των τεστ που διεξάγονται ημερησίως και έχουμε ρίξει σχεδόν πέντε φορές κάτω το κόστος του δείγματος για το Κράτος από την αρχή της πανδημίας.

Επομένως, υπάρχει πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο, υπάρχει επάρκεια και μάλιστα αυξάνουμε και την παραγωγική δυνατότητα με νέο εξοπλισμό, νέα μηχανήματα. Έχουμε και στη διάθεσή μας τώρα τα ταχέα τεστ, που είμαστε από τις πρώτες χώρες που τα χρησιμοποίησε και χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και κυρίως σε επιδημικές καταστάσεις, όπως έγινε με επιτυχία στο νησί της Λέσβου.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό επιτρέψτε μου να διαφωνήσω. Δεν είναι λιγότερα τα άτομα σήμερα. Παραλάβαμε λιγότερα, είναι περισσότερα τα άτομα. Να σας θυμίσω μόνο ότι από 2.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που είχαμε προγραμματίσει, έχουμε ξεπεράσει τις 6.200. Μέχρι το τέλος του έτους 1.243 μόνιμοι γιατροί θα είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Έχουμε προχωρήσει σε προκηρύξεις 400 θέσεων, οι 185 εκ των οποίων αφορούν τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ολοκληρώνονται 943 θέσεις εντός έξι μηνών, και πρέπει να το πούμε αυτό, διότι παλιά για να γίνει μια πρόσληψη μόνιμου γιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να φτάναμε και τους 18 μήνες. Και έχουν προχωρήσει, ολοκληρώνεται η προκήρυξη 2Κ από το ΑΣΕΠ με 1.116 άτομα και τον περασμένο Αύγουστο προκηρύξαμε 1.209 άτομα με τη 6Κ προκήρυξη του ΑΣΕΠ.

Επιπλέον του επικουρικού προσωπικού έχουμε και τους 2250 νοσηλευτές οι οποίοι έχουν ξεκινήσει και συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες η ένταξή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, προκειμένου να κάνουν την ειδικότητά τους.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων νομίζω ότι πάλι έχετε λάθος εικόνα. Αυτή τη στιγμή το ύψος της χρηματοδότησης, μιλάμε για τη χρηματοδότηση του Κράτους προς τα νοσοκομεία, είναι στο 75% του τακτικού προϋπολογισμού. Βρισκόμαστε στα 3/4 του έτους. Η ροή, λοιπόν, των χρηματοδοτήσεων προς τα νοσοκομεία είναι κανονική και πρέπει να θυμίσω επίσης ότι έχουμε αυξήσει και τις δαπάνες.

Φέτος η δημόσια δαπάνη στην Υγεία θα είναι αυξημένη για πάρα πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία του κορονοϊού.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση το σύστημα είναι ενισχυμένο, τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές και υπάρχουν και οι αναγκαίοι χρηματικοί πόροι, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε γεγονός.

Σχόλια επισκεπτών

Καθησυχάστικος ο υφυπουργός και εύχομαι ολόψυχα το κακό να σταματήσει στο Κ.Υ. Άστρους με κουμπάρους ηλεκτρολόγους διορίζοντας πραγματικά αναγκαίους επιστήμονες που τόσο τους έχουμε ανάγκη τούτη την ώρα.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio