Κοντοζαμάνης: Διατηρήσαμε τη μετάδοση του ιού σε χαμηλά επίπεδα

Τρί, 07/04/2020 - 10:33
Image

Με τα μέτρα που έχουμε λάβει έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την μετάδοση του νέου κορωνοϊού σε χαμηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας να είναι σε λειτουργική κατάσταση, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών, τόνισε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ε. ΤΖΙΒΡΑ: Κύριε Κοντοζαμάνη, οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ήδη ανεπαρκείς για τις λαϊκές ανάγκες και πριν την πανδημία, μετά την προσαρμογή 5 Κέντρων Υγείας στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και την αναστολή λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων, μειώνονται περεταίρω. Επιδεινώνεται έτσι η θέση εκατομμυρίων ανθρώπων χρόνια πασχόντων, ηλικιωμένων με σοβαρά προβλήματα, που δεν σχετίζονται με την πανδημία, αλλά απαιτούν συστηματική ιατρική παρακολούθηση. Γιατί δεν προσλαμβάνετε μαζικά μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές για να στελεχωθούν τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία; Γιατί δεν εντάσσετε υποχρεωτικά και όχι προαιρετικά, τους χιλιάδες ιδιώτες γιατρούς στον κρατικό σχεδιασμό για την πρωτοβάθμια φροντίδα λόγω εκτάκτων αναγκών, καθώς οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ είναι ελάχιστοι;

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Με τα μέτρα που έχουμε λάβει με οργάνωση και σχεδιασμό, με σύνεση και μέριμνα για τους συμπολίτες μας, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε τη μετάδοση του ιού σε χαμηλά επίπεδα και το σύστημα υγείας να είναι σε λειτουργική κατάσταση ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των συμπολιτών μας.

Το σύστημα υγείας σήμερα λειτουργεί σε όλα τα επίπεδα πλήρως, με επάρκεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ανάγκες όλων των συμπολιτών και των ευπαθών και των ευάλωτων ομάδων και όχι μόνο των ασθενών με κορονοϊό.

Τα νοσοκομεία της χώρας μας εφημερεύουν κανονικά, αντιμετωπίζουν τα έκτακτα και τα επείγοντα. Να πω χαρακτηριστικά, επειδή σε προηγούμενες αναφορές έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στον αριθμό των διαθέσιμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για τους ασθενείς με κορονοϊό.

Σήμερα, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, χωρίς να λάβουμε υπόψη τις κλίνες του ιδιωτικού τομέα και τα στρατιωτικά, λειτουργούν 477 κλίνες εντατικής θεραπείας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό. Από αυτές τις κλίνες, οι 340 είναι κατειλημμένες και 137 κλίνες είναι διαθέσιμες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Σε πρωτοβάθμιο επίπεδο υγείας, 300 και πλέον Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα λειτουργούν κανονικά, τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία.

Και να μην ξεχνάμε, ότι όταν μιλάμε για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν είναι μόνο οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Είναι οι οδοντίατροι, είναι οι φαρμακοποιοί που είναι στη θέση τους και παρέχουν υπηρεσίες υγείας, είναι οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, είναι οι ιδιώτες γιατροί. Όλοι αυτοί είναι στη θέση τους και παρέχουν υπηρεσίες υγείας σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού.

Επειδή αναφερθήκατε επίσης στον αριθμό των προσλήψεων, έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, ότι στη μάχη αυτή που δίνουμε ενάντια στον κορονοϊό, δεν τίθεται θέμα χρημάτων, ούτε μέγιστου αριθμού προσλήψεων. Θα κάνουμε όσες προσλήψεις χρειάζεται, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες που έχει το σύστημα υγείας.

Και σε ό,τι αφορά στους ιδιώτες γιατρούς, επειδή μιλάτε για αναγκαστική ένταξή τους στο σύστημα υγείας, να θυμίσω πάλι ότι στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται σαφώς και η επίταξη αυτών των γιατρών.

Στη μάχη αυτή για τον κορονοϊό δεν περισσεύει κανένας. Εφόσον χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, όλοι θα κληθούν να δώσουν τη μάχη προκειμένου να την κερδίσουμε.

Σ. ΚΩΣΤΑΡΑ: Κύριε Τσιόδρα, νεότερες έρευνες στην Αμερική δείχνουν εμφάνιση βαριάς νεφρικής ανεπάρκειας σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19. Ποιοι είναι οι ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο να οδηγηθούν σε νεφρική ανεπάρκεια; Η νόσος προσβάλει άμεσα τα νεφρά; Επίσης, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ ακτινολογικής εικόνας και συμπτωματολογίας;

Σχόλια επισκεπτών

φτιαξτε εντατικες επανδρωστε νοσοκομεια γιατι το φθινοπωρο με το νεο κυμα να ειμαστε ετιμοι ,ο κοσμος βοηθησε γιατι γνωριζει σε ποια κατασταση ειναι τα ελληνικα νοσοκομεια ,αν δεν εχεις μπαρμπα στην κορωνη ,δεν την βγαζεις καθαρη ,γι αυτο και καθησε μεσα ποσοι να προτομπουν σε 900 εντατικε υπουργε ,το βοηθησαμε το συστημα υγειας να μην καταρευσει ,αλλα τωρα βαλτε πλατη και φτιαξτε εντατικε ςκαι νοσοκομεια μην μας βρει το επομενο κυμα και δεν ξερουμε που να κρυφτουμε

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio