Κοντοζαμάνης: Δεν θα αφήσουμε κανέναν πολίτη πίσω στη μάχη με τον κορωνοϊό

Παρ, 06/11/2020 - 10:21
Image

Διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν στην περίοδο του lockdown έδωσαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Yγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε στοιχεία για την λειτουργία κλινών ΜΕΘ.

Όπως ανέφερε στην επικράτεια λειτουργούν 997 κλίνες, εκ των οποίων 696 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 είναι διαθέσιμες 331 κλίνες, εκ των οποίων 209 είναι καλυμμένες και 122 κενές. Στην Αττική σε σύνολο 359 κλινών ΜΕΘ, 292 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 λειτουργούν 140 εκ των οποίων 99 είναι καλυμμένες και 41 κενές. Στην Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ οι 92 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 διατίθενται 83 εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι όλα τα νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχθούν ασθενείς με κορωνοϊό, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται κανονικά τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά, αλλά και οι νοσηλείες και η φροντίδα ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Τέλος τόνισε ότι στόχος είναι να γίνει πιο ισχυρό το ΕΣΥ, και αυτό προσπαθήσαν μέχρι σήμερα από τον Μάιο με σημαντικές ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό  θα είναι δωρεάν και θα γίνει στην Ελλάδα μετά την άδεια κυκλοφορίας από τις αρμόδιες αρχές

Β. ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ: Από την πρώτη ημέρα της άρσης των περιοριστικών στις αρχές του περασμένου Μάϊου, συνεχίσαμε να δουλεύουμε έχοντας έναν στόχο:

Να καταστήσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας ακόμα πιο ισχυρό, ακόμα πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όποτε και αν αυτό ερχόταν.

Τους μήνες που μεσολάβησαν από τον Μάιο έως και σήμερα πραγματοποιήσαμε σημαντικές ενέργειες ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Με σχέδιο και οργάνωση, με σύνεση και μέριμνα για την ανθρώπινη ζωή.

Χαρακτηριστικά αναφέρω, το τελευταίο τρίμηνο:

 

Κάλυψη κλινών:

Επικράτεια

Σύνολο ΜΕΘ: 1038

Κενές: 330

COVID ΜΕΘ: 388

Κενές: 160

Μεταξύ Ιουλίου 2019 και Νοεμβρίου 2020 αναπτύχθηκαν στις 7 υγειονομικές περιφέρειες 300 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ, από 557 σε 857, αύξηση 53,86%

Ήδη έχουν παραδοθεί οι 50 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝΝΘ Σωτηρία (Δωρεά Βουλής των Ελλήνων) και οι 7 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Χαλκίδας.

Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν προστεθεί νέες κλίνες σε όλη την Επικράτεια. Ενδεικτικά αναφέρονται:

8 κλίνες ΜΕΘ και 4 κλίνες ΜΑΦ στο Γ.Ν. Νίκαιας

5 κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝΝΘ Σωτηρία

6 κλίνες ΜΑΦ στο Γ.Ν.Α. "ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ - ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ" Ε.Ε.Σ

30 κλίνες ΜΕΘ στο Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΗΣ "ΚΑΤ"

4 κλίνες ΜΕΘ στο Γ.Ν. ΠΕΙΡΑΙΑ  "ΤΖΑΝΕΙΟ"

Μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021 αναμένεται η ολοκλήρωση του συνόλου των 174 κλινών (155ΜΕΘ/19ΜΑΦ) της δωρεάς του ΙΣΝ.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ στη δραστηριότητα στο σύστημα υγείας τελευταίες ημέρες:

1. Από 27 Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα, 5 Νοεμβρίου, αυξήσαμε κατά 101 τις κλίνες ΜΕΘ COVID στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και κατά 55 τις κλίνες ΜΕΘ.

2. Πριν από 10 ημέρες στο σύστημα υγείας νοσηλεύονταν 922 ασθενείς με covid.

Σήμερα νοσηλεύονται 1503, δηλαδή μια αύξηση 600 ασθενών σε 10 ημέρες ( 63%).

3. Στο πρώτο κύμα είχαμε νοσηλεύσει μόλις 300 ασθενείς στην κορύφωση, το 1/5 των ασθενών που νοσηλεύουμε σήμερα.

Το ΕΣΥ είχε προετοιμαστεί για αυτό και καταφέραμε να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

1. Σήμερα, στο ΕΣΥ διαθέτουμε 3339 κλίνες για ασθενείς με covid. Περίπου 2000 είναι κενές.

Τις τελευταίες 5 ημέρες απαιτούνται 100 νέες κλίνες καθημερινά για ασθενείς με COVID.

Mε αυτόν τον ρυθμό σε 20 ημέρες θα είχαν εξαντληθεί όλες οι απλές κλίνες νοσηλειας.

2. Σε ότι αφορά τις ΜΕΘ:

Στις 15 Οκτωβρίου, 115 συμπολίτες μας νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ.

Στις 3 Νοεμβρίου ο αριθμός αυτός ήταν 209.

Χρειάστηκαν δηλαδή σε 10 ημέρες επιπλέον 95 κλίνες ΜΕΘ.

Με αυτόν το ρυθμό, όλες οι διαθέσιμες κλίνες θα είχαν εξαντληθεί σε 15-20 ημέρες.

 

   Στη Θεσσαλονίκη, μία περιοχή ιδιαίτερα φορτισμένη, μέσα σε ελάχιστες ημέρες σχεδόν τετραπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες. Από 89 νοσηλείες στις 27 Οκτωβρίου φτάσαμε τις 397 στις 3 Νοεμβρίου.

Παρόμοια η εικόνα και στις ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Από 12 κατειλημμένες ΜΕΘ στις 27 Οκτωβρίου, φτάσαμε στις 63 στις 3 Νοεμβρίου.

Τα καταφέραμε. Και το αποτέλεσμα αυτό καταδεικνύει τη σωστή προετοιμασία, το αποτελεσματικό σχέδιο και την ετοιμότητα μας.

Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι, το σύστημα υγείας, όπως και κάθε σύστημα σε όλες τις χώρες ακόμα και στις πιο πλούσιες, έχει πεπερασμένες δυνάμεις.

Όσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, έρχεται η στιγμή που η κατάσταση μπορεί να φτάσει σε οριακό σημείο. Αυτή τη στιγμή θέλουμε να προλάβουμε.

Και για το λόγο αυτό λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Για να ανακόψουμε τη διασπορά του ιού.

Κυρίες και Κύριοι,

Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα υγείας.

Μέχρι σήμερα, από την έναρξη της πανδημίας, η Κυβέρνηση έχει ενισχύσει το σύστημα υγείας με επιπλέον 302 εκατομμύρια ευρώ.

Αυξάνουμε σταθερά το πάσης φύσεως προσωπικό στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Ειδικότερα,

  1. Το τρέχον έτος έχουμε προχωρήσει στην δημοσίευση 4 προκηρύξεων για την κάλυψη μόνιμων θέσεων προσωπικού του ΕΣΥ.

Μια (1) προκήρυξη του ΑΣΕΠ 1209 θέσεων Λοιπού Προσωπικού διαφόρων κατηγοριών και κλάδων.

Τρείς (3) προκηρύξεις Ιατρικού Προσωπικού:

Μέχρι το τέλος του 2020 περισσότεροι από 1421 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων θα έχουν τοποθετηθεί αναλαμβάνοντας υπηρεσία σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας.

  1. Από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, εντάξαμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναγκαίο επικουρικό προσωπικό υλοποιώντας προσλήψεις που στο σύνολο τους από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν τις 6.800.

Υγειονομικό προσωπικό στο οποίο συμπεριλαμβάνονται περισσότεροι από 745 ιατροί και 3860 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτικής.

 

Συνολικό Επικουρικό Προσωπικό

 

Ιατρικό

Νοσηλευτικό

Διοικητικό

Παραϊατρικό

Τεχνικό

ΥΠΕ1

258

779

330

206

63

ΥΠΕ2

132

554

140

109

10

ΥΠΕ3

60

496

224

88

16

ΥΠΕ4

130

446

125

61

13

ΥΠΕ5

32

332

45

57

4

ΥΠΕ6

77

918

298

154

28

ΥΠΕ7

56

342

115

77

37

 

745

3867

1277

752

171

 

6812

 

Επίσης:

Nομοθετήσαμε την παράταση όλων των συμβάσεων επικουρικού και άλλου προσωπικού με καθεστώς υπηρεσίας ορισμένου χρόνου, οποιασδήποτε μορφής, που υπηρετεί στο ΕΣΥ έως και την 31η Οκτωβρίου του 2021.

Πετύχαμε την ανανέωση για ένα ακόμα έτος τον απασχολούμενων σε διάφορες Υγειονομικές Δομές της χώρας, με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Οι ωφελούμενοι του προγράμματος του ΟΑΕΔ που απασχολούνται στον τομέα της υγείας θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους χρειαζόμαστε στο σύστημα υγείας και επεξεργαζόμαστε λύσεις προκειμένου να παραμείνουν μόνιμα στο σύστημα.

Μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί 774 θέσεις Επείγουσας και Εντατικής Νοσηλευτικής σε 65 νοσοκομεία και 250 θέσεις Νοσηλευτικής Δημόσιας Υγείας/ Κοινοτικής Νοσηλευτικής.

Διαγνωστικός έλεγχος:

Διευρύναμε τον πληθυσμό που υποβάλλεται σε εργαστηριακό έλεγχο

Πολλαπλασιάσαμε τον ημερήσιο αριθμό διενεργούμενων εξετάσεων. Συγκεκριμένα από τα 6.500 τεστ που διενεργούσαμε ημερησίως τον μήνα Ιούνιο, φτάσαμε, μέχρι και τα 30.000 τεστ ημερησίως.

Εντάξαμε στο οπλοστάσιο μας τους Ταχείας Διενέργειας Μοριακούς Ελέγχους ( Rapid Test ). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ακόμα περισσότερο οι ημερήσιοι έλεγχοι.

Αυξήσαμε σημαντικά τα σημεία διενεργείας δειγματοληπτικών ελέγχων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων Covid-19 σε 180 Κέντρα Υγείας και 43 Περιφερειακά Ιατρεία σε όλη την επικράτεια.

Ενισχύσαμε και εκσυγχρονίσαμε τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό μας σε μοριακούς αναλυτές. Συνολικά 34 Μοριακοί Αναλυτές στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και το ΕΚΕΑ. Προσθέσαμε και νέο, σύγχρονο εξοπλισμό, όπως τα μηχανήματα μοριακού ελέγχου με λήψη δείγματος σίελου.

Τέλος πετύχαμε σημαντική μείωση του κόστους του εξεταζόμενου δείγματος.

Επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας:

Όλοι οι εργαζόμενοι στις δομές υγείας της χώρας έχουν στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας. Σε πλήρη επάρκεια. Το τονίζω. Οι ανάγκες του προσωπικού και των ασθενών καλύπτονται πλήρως.

Αποθέματα δημιουργήθηκαν και δημιουργούνται. Συνεχίζουμε να χτίζουμε το αναγκαίο στρατηγικό απόθεμα μέσων ατομικής προστασίας ώστε σε περίπτωση παγκόσμιας έλλειψης να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Νοσοκομεία:

Πέραν των νοσοκομείων αναφοράς, πλέον όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορονοϊού.

Κέντρα Υγείας:

Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως σημείο πρώτης επαφής για τον πολίτη με συμπτώματα από τον ιό Covid-19. Όπως το κάναμε την περίοδο της πανδημίας. 180 Κέντρα Υγείας και 43 περιφερειακά ιατρεία υποδέχονται και αξιολογούν ύποπτα περιστατικά.

Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε την αποσυμφόρηση της νοσηλευτικής κίνησης στα Νοσοκομεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τους ίδιους τους πολίτες από ενδεχόμενες μολύνσεις.

Αξιοποιούμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα της υγείας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Κανείς δεν περισσεύει. Και τους καλούμε όλους να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή.

Διασφάλιση Ομαλής Λειτουργίας Τμημάτων και κλινικών Νοσοκομείων:

Τα Νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, για την εξυπηρέτηση όλων των άλλων ασθενών, εκτός Covid-19.

Διασφαλίζουμε την παροχή υπηρεσιών προς όλους τους πολίτες. Παρά τη μείωση στα τακτικά προγραμματισμένα χειρουργεία, για λόγους προστασίας των πολιτών και του υγειονομικού προσωπικού, τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίζονται.

Επισημαίνεται για μία ακόμη φορά ότι, όσον αφορά στο θεραπευτικό πρόγραμμα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών.

Φάρμακα

Έχουμε εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες ρεμδεσιβίρης προκειμένου να καλύψουμε τις αυξημένες ανάγκες μας. Επίσης, έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια σε φάρμακα ευρείας χρήσης που χρησιμοποιούνται στις ΜΕΘ. Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή τους.

Εμβόλιο Κορονοϊού

Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, η ΕΕ διαπραγματεύεται για λογαριασμό όλων των κρατών μελών την προμήθεια εμβολίων. Η χώρα μας συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια που μας εξασφαλίζει χρηματοδότηση του κόστους και έγκαιρη πρόσβαση στα διαθέσιμα εμβόλια.

Ήδη, έχουμε προσχωρήσει στις 3 πρώτες συμφωνίες που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Διαμορφώνουμε ένα χαρτοφυλάκιο εμβολίων, όπως όλα τα κράτη της Ευρώπης, προκειμένου να διασφαλίσουμε ικανό και επαρκή αριθμό εμβολίων το συντομότερο δυνατό για τη χώρα, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τις διαφορετικές τεχνολογίες εμβολίων, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και το ρίσκο ενδεχόμενης αποτυχίας ανάπτυξης τελικού προϊόντος.

Θέλω να πω για μία ακόμη φορά ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί δωρεάν. Ήδη καταρτίζεται επιχειρησιακό σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Επίσης, να τονίσω ότι τα εμβόλια θα διατεθούν στην Ευρώπη εφόσον έχουν άδεια κυκλοφορίας από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Κυρίες και Κύριοι.

Όλο αυτό το διάστημα, διαχειριζόμαστε μια πρωτόγνωρη κρίση.

Από αυτή την κρίση θα βγούμε νικητές.

Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κάνουμε τα πάντα.

Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και αυτή τη φορά.

Και μαζί θα τα καταφέρουμε.

Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω.

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio