Απόφαση - «κόλαφος» από το ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα ΔΣ στις Οικονομικές Επιτροπές

Πέμ, 07/04/2022 - 09:40
Image

Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων μέσω των «νόμων Θεοδωρικάκου» κρίθηκαν αντισυνταγματικές, με την υπόθεση να παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Οι επίμαχες διατάξεις (των νόμων 4623/2019 και 4625/2019) «παραβιάζουν τα δικαιώματα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, καθώς και τις αρχές της ελεύθερης και ανόθευτης εκδήλωσης της λαϊκής θέλησης, ως έκφρασης της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας και της ισότητας των όρων του εκλογικού ανταγωνισμού», έκρινε κατά πλειοψηφία το Γ’ Τμήμα.

Ο κ. Θεοδωρικάκος, «αρχιτέκτονας» αυτών των διατάξεων που αφαίρεσαν από τα ΔΣ τις αρμοδιότητες και μεταφέρθηκαν στις Οικονομικές Επιρτοπές, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει: «Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τη μεταφορά  αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές. Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι αποδεκτές απ’ όλους, όμως  η υπόθεση δεν έχει κριθεί οριστικά γιατί η τελική κρίση ανήκει στην Ολομέλεια του ΣτΕ.  Ως εκ τούτου, το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα  της ''Εφημερίδας των Συντακτών΄΄ που αναφέρεται στην απόφαση του Γ´ τμήματος του ΣτΕ έχει σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων».

Πάντως, αυτό για το οποίο «φώναζε» η αντιπολίτευση αναγνωρίστηκε από το ΣτΕ, κάτι που είναι απολύτως σύννομο, αφού αυτές οι πλασματικές πλειοψηφίες στις επιτροπές αποφασίζουν με πρόσχημα την κυβερνησιμότητα.

φωτογραφία eurokinissi

Σχόλια επισκεπτών

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio