Ξενάγηση ομάδας επισκεπτών από την Αθήνα στον παραδοσιακό οικισμό της Καστάνιτσας

Τρί, 28/09/2021 - 19:10
Image

Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021 εκδρομικό πούλμαν από την Αθήνα επισκέφθηκε το αρχαιότερο τσακωνοχώρι του Πάρνωνα, την Καστάνιτσα Αρκαδίας.

Ο ξεναγός του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης υποδέχτηκε και ενημέρωσε τους επισκέπτες για την ιστορία και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χωριού, για τα φυσικά μνημεία του Πάρνωνα, την Τσακώνικη διάλεκτο, αλλά και για την σημαντική βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής. Η ξενάγηση στο Κέντρο ολοκληρώθηκε στην Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, όπου προβάλλονται τα παραδοσιακά επαγγέλματα της περιοχής τα οποία είναι απόλυτα συνυφασμένα με το δάσος και ορισμένα εκ των οποίων ασκούνται έως και τις μέρες μας από τους κατοίκους της περιοχής. Προηγήθηκε επίσκεψη στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου τα μέλη της ομάδας ενημερώθηκαν από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης και από εκπρόσωπο του Μορφωτικού Συλλόγου Καστάνιτσας, για την ιστορία του Ναού ενώ παράλληλα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν το περίτεχνο τέμπλο ρώσικης τεχνοτροπίας που κοσμεί τον ναό.

Οι ξεναγήσεις στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης, τηρώντας τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19, υλοποιούνται κατόπιν πρότερης συνεννόησης με τον Φορέα Διαχείρισης.

Φορέας Διαχείρισης Πάρνωνα, Μουστού, Μαινάλου & Μονεμβασίας

Σχόλια επισκεπτών

Είναι ιεροσυλία να γράφετε για την Καστάνιτσα ότι είναι το αρχαιότερο Τσακωνοχωρι του Πάρνωνα.
Είναι ανάξιο σχολιασμού οτιδήποτε άλλο.
Καλό θα είναι να προσέχετε πολύ τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο.
Κανείς δεν αμφισβητεί καμία ιστορία και είναι πολύ καλό και για την ίδια την Καστάνιτσα και την ιστορία της να αναγράφονται τέτοια πράγματα τα οποία δεν έχουν καμία βάση αλήθειας
Δεν το έχει ανάγκη όχι η Καστανιτσα αλλά και οποιοδήποτε άλλο χωριό να τα φουσκώνουμε με ψέματα και ανακρίβειες.

Η Καστάνιτσα είναι ένα από τα αρχαιότερα υπάρχοντα ορεινά Κυνουριακά χωριά του Πάρνωνα και σύμφωνα πάντα με τα γραπτά κείμενα και το αρχαιότερο Τσακωνοχώρι. Το έτος 1293 μ.Χ. κάνει την επίσημη γραπτή του εμφάνισή του το πρώτο τσακωνοχώρι του Πάρνωνα. Το χρόνο αυτό ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ανδρόνικος εξέδωσε χρυσόβουλο διάταγμα με το οποίο έδινε νέα προνόμια σε διάφορες επισκοπικές έδρες και μεταξύ αυτών αναφέρει και την Καστάνιτσα "Κώμη η καλουμένη Κωνστάντζα".
Πηγή: http://kastanitsa.gr/
Κάντε ένα κόπο στην σελίδα της Καστάνιτσας να το διαβάσετε. Επίσης αντίγραφο του χρυσόβουλου διατάγματος υπάρχει στο ΚΠΕ Καστάνιτσας.

Ο τοπικισμός στα ύψη. Όσα χρόνια και να περάσουν κάποιες αγκυλώσεις και κάποια κωλύματα δεν πρόκειται να φύγουν από σκουριασμένα μυαλά .Μιλάμε για οπισθοδρόμηση. Τι πρώτο τι δεύτερο τι τρίτο χωριό θα αλλάξει τίποτα; Αυτές τις κουταμάρες να μην αναρτούσαν κάποιοι ανεγκέφαλοι. Η πατρίδα και ο τόπος δεν έχουν ανάγκη από τοπικιστές και κουφιοκέφαλους.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio