Την παραχώρηση του Δασικού Χωριού στα Άνω Δολιανά στον Δήμο μας πρότεινε ο Κατσής

Παρ, 24/02/2023 - 11:25
Image

Η πρόταση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Βόρειας Κυνουρίας Κατσή Δημήτρη  για την παραχώρηση του Δασικού Χωριού στα Άνω Δολιανά.

Η πρόταση αναφέρει:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , για να διευκολύνει την ολιγοήμερη διαμονή κοντά στο δάσος και να συμβάλει, όσο είναι δυνατό, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δημιούργησε  δασικούς περιβαλλοντολογικούς οικισμούς, τα «Δασικά Χωριά», σε επιλεγμένες δασικές περιοχές της χώρας:Ερύμανθο, Κέδρο, Δρυάδες, Λιβαδάκι, Καψίτσα και `Ανω Δολιανά.

Τα δασικά χωριά είναι τεχνητά δημιουργημένα χωριά σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές της Ελλάδας, που ιδρύθηκαν με νόμο το 1995 (ΦΕΚ 170/Β/14-3-1995)

Η κάθε περιοχή απαρτιζεται από  20 οικήματα, που μπορούν να φιλοξενήσουν έως  και 80 άτομα τα οποία  είναι προσαρμοσμένα στο φυσικό περιβάλλον και εφοδιασμένα με τα απαραίτητα μέσα για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.
Σήμερα όπως προανέφερα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή έξι δασικών χωριών, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν όσους επιθυμούν να ζήσουν για λίγο μέσα στο δάσος, για λόγους αναψυχής ή εκπαιδευτικούς.
 

Όλα τα Δασικά Χωριά , εκτός αυτού των Άνω Δολιανών ,έχουν παραχωρηθεί για χρήση από τα κατά τόπους Δασαρχεία στους Δήμους στους οποίους ανήκει χωρικά το  κάθε  Χωριό . Με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα , στις δασικές υπηρεσίες το χωριό ανήκει πλέον στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

  • Επειδή σε όλες τις περιπτώσεις που το ζήτησε, ο κατά τόπους Δήμος ο χώρος «Δασικής Αναψυχής – Δασικό Χωριό» που είναι ιδιοκτησίας του δημοσίου με εξοπλισμό που αποτελεί πάλι  δημόσια περιουσία, παραχωρήθηκε  δωρεάν στο Δήμο για δέκα χρόνια με δυνατότητα ανανέωσης-παράτασης για άλλα πέντε χρόνια.
  • Επειδή ο σκοπός της παραχώρησης είναι η αναψυχή και περιβαλλοντική εκπαίδευση και ενημέρωση των επισκεπτών, καθώς και η ευαισθητοποίησή τους στις ιδιαίτερες αξίες του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Επειδή η παραχώρηση θα συμβάλει στην προστασία, στη διαφύλαξη και στη συντήρηση του ‘’Δασικού Χωριού’’ και του περιβάλλοντος χώρου δασικής αναψυχής.
  • Επειδή από τις μέχρι τώρα  παραχωρήσεις   των  συγκροτημάτων  οικίσκων  στο Δήμο δίνεται, η δυνατότητα να υπεκμισθώνει τα ακίνητα αυτά σε τρίτους με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει στο Δημόσιο το 20% του μηνιαίου μισθώματος που θα επιτευχθεί.
  • Επειδή το ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας)  σύμφωνα με τις μέχρι τώρα παραχωρήσεις αντίστοιχων Δασικών Χωριών σε Δήμους , υποστηρίζει ότι με αυτή την απόφασή του συνεχίζει μια διαδικασία παραχώρησης κτιρίων της δασικής υπηρεσίας για κοινωφελείς σκοπούς, ώστε και να διατηρηθεί η δυνατότητα συντήρησης και χρήσης τους, αλλά και να προσφερθεί η δυνατότητα στους Δήμους, τις οργανώσεις και το κοινό να έρθουν σε εντονότερη επαφή με το δασικό περιβάλλον και την περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Πιστεύω πως είναι πια καιρός , να ξεκινήσουμε την προσπάθεια   ώστε να περιέλθει στην δικαιοδοσία μας το Δασικό Χωριό των Άνω Δολιανών

Ο Δήμος θα πρέπει να ετοιμάσει  σχέδιο για την αξιοποίηση του δασικού χωριού το οποίο με την δυναμική που έχουν τα Άνω Δολιανά , μπορεί να αναγεννηθεί.

Το βασικό ζητούμενο είναι όλες οι ενέργειες να γίνουν συντονισμένα προκειμένου σε μικρό χρονικό διάστημα να βρεθεί  λύση  ώστε  μία περιουσία που κόστισε αρκετά χρήματα στον Έλληνα φορολογούμενο  –προ αρκετών ετών- να μην οδηγηθεί στην πλήρη απαξίωση.

Το χρηματικό ποσό που θα προκύψει από την υπεκμίσθωση, όπως και αυτά που θα εισπράξει ο Δήμος από το ειδικό τέλος που προβλέπεται από τα λατομεία της περιοχής των Ανω Δολιανών να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες του χωριού . 

Κύριοι Συνάδελφοι

Προτείνω, αν συμφωνείτε και εσείς, να παραπέμψουμε το θέμα της εκκίνησης διαδικασίας εκ μέρους του Δήμου μας, για την ΔΩΡΕΑΝ παραχώρηση της χρήσης του Δασικού Χωριού από το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενεργειας , στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας ,   στην  αρμόδια Διεύθυνση οικονομικών ,  τμήμα Δημοτικής Περιουσίας του Δημου έτσι ώστε να ετοιμάσει την εισήγηση και στο επόμενο Δημοτικό μας Συμβούλιο να το υπερψηφίσουμε.  

 

Σχόλια επισκεπτών

Έχει ήδη αυτονομηθει ο πρόεδρος του ΔΣ, κάνει και ενωτικες προτάσεις προς οφελος του Δήμου για αλίευση υποψήφιων συνεργατών στο σχέδιο για την υποψηφιότητα του ως Δήμαρχος (πόσο καιρό ακόμη θα κάνει τον πρόεδρο του ΔΣ? ). Αν πραγματικά ήθελε να το καλό του Δήμου οι οποιεσδηποτε προτάσεις του θα αφορούσαν πρωταρχικά την παράταξη με την οποία εκλέχθηκε, εκεί λογικά θα έπρεπε να τις εκθέτει προς υλοποίηση. Όμως παλιά μας τέχνη κόσκινο, πούλημα και του τωρινού Δημάρχου...

Ένα μεγάλο μπράβο κ Κατσή για την πρόταση καλά τα παληκάρια δεν έχουν προτάσεις? κανένας κ Κατση φέρε και το θέμα Απολογισμός Πεπραγμένων να ξέρετε υπάρχουν και πολίτες που θέλουν Δ Σ με άποψη Ο Δήμος δεν είναι Ν Δ όπως τη θέλουν ορισμένοι άνθρωποι τούς πειράζει πού ξεχωρίζεις εμάς τους πολίτες καθόλου Δημάρχους θέλουμε ικανούς και όχι βαλτους

Με λένε Γιώργο !!!!!! Έχετε μάθει να είστε στρατιωτάκια κ ότι πεις εσυ δημαρχαρα μου ! Σηκώστε μια φορά ανάστημα για το καλό του τόπου μας που μαραζώνει. Δεν είναι όλοι διασπαστες μην φοβάσαι για την καρέκλα . Ίσως κάποιοι να νοιάζονται κ για κάτι άλλο. Δημοκρατία θελουμε κ να μπορούν κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να λένε ελεύθερα την γνώμη τους ! Το ναι σε όλα κ το συμφωνώ με τους προλαλήσαντες (χαχαχα) δεν βοήθησε ποτέ καμμία σύγχρονη κοινωνία . Πρέπει να ξυπνήσουμε !

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio