Συζήτηση για το μουσείο στην επιτροπή διαβούλευσης

Παρ, 20/12/2019 - 13:59
Image

 

Συζήτηση για το μουσείο στην επιτροπή διαβούλευσης πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα.

 

Τα παιδιά του Λυκείου Άστρους δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του Αρχαιολογικού Μουσείου, είπε εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζοντας την ανησυχία της για το πότε θα γίνει επισκέψιμο το Μουσείουστην την επιτροπή διαβούλευσης την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου.

Δεν γίνεται το μουσείο να παραμένει κλειστό, με την κοινωνία της Βόρειας Κυνουρίας να χάνει πολύτιμους πόρους από τον τουρισμό

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου ρώτησε αν υπάρχει περίπτωση χρηματοδότησης των χώρων του μουσείου και αν υπάρχει δυνατότητα να προωθηθεί το θέμα στο υπουργείο.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει κάποια εξέλιξη και με την Έπαυλη του Ηρώδη Αττικού στην Εύα Δολιανών.

Με τα λόγια δεν γίνεται τίποτα, πρέπει να υπάρχει κινητοποίηση και για το Μουσείου και για την έπαυλη

Ο δήμαρχος κ. Γιώργος Καμπύλης απαντώντας για το Αρχαιολογικ'ο Μουσείο ανέφερε ότι έχει νιώσει ντροπή, όταν ένα σχολείο της περιοχής ζήτησε να επισκεφθεί το μουσείο και δεν μπόρεσε να κάνει κάτι για αυτό, αφού παραμένει κλειστό.

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο είναι κλειστό από το 2008 και εμείς έχουμε κάνει μια συνάντηση με την κυρία Καραπαναγιώτου, προϊσταμένη της ΛΘ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, προκειμένου να ανοίξει το μουσείο και να γίνει ξανά επισκέψιμο»

Είμαστε στη διαδικασία ανεύρεσης χρηματοδότησης για τη στατική μελέτη και υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, είπε ο δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθεί και φύλακας.

Όσον αφορά στην Έπαυλη Ηρώδη Αττικού, είπε ότι αυτό το θέμα ξεπερνά τον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, αλλά έχουν γίνει κινήσεις για την απεμπλοκή του έργου, σημειώνοντας ότι η διοίκηση του δήμου βρέθηκε στην περιφέρεια και σε συνάντηση ενημερώθηκε ότι υπάρχουν κάποια νομικά θέματα τα οποία πρέπει να λυθούν και από εκεί και πρέπει να βρεθεί και χρηματοδότηση.

Ο κ. Γαρδικιώτης, αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κατά την τοποθέτησή του είπε ότι είναι ζήτημα του υπουργείου Πολιτισμού.

Πρωτεύοντα ρόλο έχουν το υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι

Σχόλια επισκεπτών

Για δώδεκα χρόνια το ΥΠΠΟΑ με την πρόφαση της ρωγμής έκλεισε το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και από υπερβολική ταχύτητα χωρίς απόφαση και αναιτιολόγητα κλειδοαμπάρωσε και τoν «Ιερό Χώρο » της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και καταχρηστικά δεν προβάλλει την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Οι αρχαιολογικοί χώροι του δήμου, το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και ο «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, δεν ανήκουν στους διαχειριστές του ΥΠΠΟΑ , αλλά στην τοπική κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση όλοι μας έχουμε ηθική υποχρέωση και καθήκον να παρεμβαίνουμε όπου μπορούμε για τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό και την πολυπόθητη Ανάπτυξη. Ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός και η πολυπόθητη και πολυσυζητούμενη Ανάπτυξη , είναι έννοιες αλληλοδεμένες και ο τουρισμός βοηθάει καταλυτικά η ορθότερα «ζεί» την πολυπόθητη Ανάπτυξη. Η Ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας δεν θα έρθει ποτέ, όταν οι ηγέτες της κοινωνίας μας “δεν κουνάνε τα χέρια τους ” … και θα πνιγούμε όλοι μας … περιμένοντας τους διαχειριστές του ΥΠΠΟΑ να κάνουν κάτι που δεν τους αφορά άμεσα και δεν τους ανήκει, τελεία και πάβλα. Η δική τους ανάπτυξη είναι εξασφαλισμένη από τους ιδρώτες του λαού μας .

Κάθε καλόπιστος πολίτης είναι λογικό να πιστεύει ότι είναι "ζήτημα του Υπουργείου Πολιτισμού" και "πρωτεύοντα ρόλο έχουν το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολόγοι". Έτσι έπρεπε να είναι , αλλά το ΥΠΠΟΑ έμπρακτα μας λέει τα αντίθετα δώδεκα χρόνια και δεν θα αλλάξει ποτέ μόνο του γνώμη σήμερα η μετά διακόσια χρόνια, τελεία και πάβλα. Δεν χάφτουμε πια τίποτα.Το ίδιο πίστευα και εγώ πριν 4 χρόνια. Ύστερα από χίλιες σελίδες έγγραφα, που είναι στη διάθεση του αρμόδιου αντιδήμαρχου, καταλάβαμε ότι το ΥΠΠΟΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να ανοίξει το Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους και έλεος πιά ούτε τoν «Ιερό Χώρο » της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων.

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς σήμερα χωρίς το ΥΠΠΟΑ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι άμα θέλουμε να ανοίξει το μουσείο, ένας τρόπος είναι να το θέλει έμπρακτα και σοβαρά ο δήμαρχος μας, που θα το αποδείξει με συγκεκριμένες ενέργειες , όχι άλλα λόγια ρε παιδιά.

Το "κλειδοαμπάρωμα της ντροπής " το νοιώθουν όλοι οι συμπολίτες μας και το ομολόγησε δημόσια και ο δήμαρχος μας . Αλλά η ντροπή δεν είναι αρκετή για να ανοίξει το μουσείο Άστρους και για να ανοίξει έλεος πιά… οριστικά και αμετάκλητα ο «Ιερός Χώρος » της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, χρειάζονται συγκεκριμένες ενέργειες από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον δήμαρχο και τον συμπολίτη μας υφυπουργό, ας μην περιμένουμε τους διαχειριστές του ΥΠΠΟΑ ,δεν θα το κάνουν ποτέ, το απόδειξαν έμπρακτα δώδεκα χρόνια.

Μετά από πολλά χρόνια έγιναν οι απαιτούμενες επισκευές και εγκρίθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τώρα το Μουσείο μπορεί να είναι ανοικτό. Όλα τα μέχρι σήμερα εμπόδια σιγά σιγά κατέρρεψαν, δεν χρειάζονται άλλες στατικές μελέτες …………

Την 5 Σεπτεμβρίου 2018 μας κοινοποιήθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη (Α.Π. 229878/383336/2018), οι σχέσεις μας με το ΥΠΠΟΑ είχαν διακοπεί, ότι την 20 Ιουνίου 2018 “με την υπ’ αρ. 8Κ/2018 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (ΦΕΚ 19/τ ΑΣΕΠ/20-6-18> ζητείται η πλήρωση μιας μόνιμης θέσης τακτικού ημερήσιου φύλακα αρχαιοτήτων για το Αρχαιολογικό Μουσειο και Χώρους Άστρους”. Ο δήμαρχος πρέπει να ενεργήσει να γίνει πραγματικότητα η παραπάνω απόφαση.

Aπό την έκδηλη οργή της τοπικής κοινωνίας πρόσφατα και προσωρινά το ΥΠΠΟΑ άνοιξε τον” Ιερό Χώρο » της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το προαυλειο της σχολής, οι χώροι επιτέλους δεν είναι πια ενιαίοι , ούτε για το ΥΠΠΟΑ.

“Στην νέα εποχή αργά η γρήγορα το κράτος θα σταματήσει να φυλάει 4 τοίχους και όλοι πρέπει να καταλάβουμε την νέα πραγματικότητα, πως πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα και «να κάνουμε ότι μπορούμε», αν θέλουμε να επιβιώσουμε σαν έθνος.
Με ποιό απλά λόγια ,αν δεν έχουμε χρήματα , πρέπει να αποφασίσουμε αν θα κλειδοαμπαρωσουμε τον Ιερό Χώρο για πάντα η θα ανοίξουμε το χώρο χωρίς φύλακες και προισταμένους, ο κοινός νους αργά η γρήγορα θα επικρατήσει και ο Ιερός Χώρος της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το αρχαιολογικό μουσείο Άστρους θα άνοιξουν σύντομα οριστικά και αμετάκλητα.

Οι δικαιολογίες για δώδεκα χρόνια τελικά αναιρέθηκαν και από το ΥΠΠΟΑ, ο χώρος δεν είναι πιά ενιαίος για κανέναν, ούτε για το ΥΠΠΟΑ.. Ήρθε η ώρα να σπάσουμε τις αλυσίδες του "κλειδοαμπάρωματος της ντροπής ". Είμαστε σίγουροι ότι σύντομα οι αιρετοί μας θα έρθουν επίσης στα λογικά τους και επιτέλους θα εκτελέσουν χωρίς άλλες καθυστερήσεις τις εντολές των συμπολιτών μας .

«O Ιερός Χώρος « της Β’ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων και το Μουσείο Άστρους είναι σεμνός και επιβλητικός , είναι «μουσείο» από μόνος του.

Προσθήκη νέου σχολίου

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
  • Οι διευθύνσεις ιστοσελίδων και οι διευθύνσεις email μετετρέπονται σε συνδέσμους αυτόματα.
katafigio